URM ragina susilaikyti nuo kelionių į nesaugius taškus

Siekdama atkreipti dėmesį į galimus pavojus Lietuvos piliečių sveikatai ir gyvybei užsienyje, Užsienio reikalų ministerija (URM) skelbia rekomendacijas piliečiams dėl kelionių į užsienio šalis. Šios rekomendacijos rengiamos atsižvelgiant į URM, Lietuvos ambasadų, kitų Lietuvos institucijų, taip pat kitų valstybių, pirmiausia ES, teikiamą informaciją ir kitus prieinamus šaltinius bei duomenis ir yra nuolat atnaujinamos.

E.Grižibauskienės nuotr.
E.Grižibauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 1:56 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:58 PM

URM teikia rekomendacijas pagal savo kompetenciją, jos nėra teisiškai privalomos. Patys piliečiai ar kelionių organizatoriai priima sprendimus vykdyti kelionę ar ne, informuojama ministerjos pranešime spaudai.

Kelionių operatorių ir keliaujančių piliečių teisės ir pareigos yra nustatytos kelionės sutartyje. Krizinių situacijų, tokių kaip paskutiniai įvykiai Turkijoje, atveju sutarties šalys pačios sprendžia, ar paisyti sutarties sąlygų, ar nutraukti sutartį, ar vykti į kelionę ir prisiima visą atsakomybę už galimas pasekmes.

URM nėra sutarties šalis arba subjektas, galintis pakeisti arba aiškinti sutarties, sudarytos tarp dviejų privačių subjektų, sąlygas. Ginčai tarp kelionių organizatoriaus ir kliento dėl sutarties sąlygų vykdymo ir aiškinimo (pvz. dėl finansinio kompensavimo) turėtų būti sprendžiami teisės aktų nustatyta tvarka.URM pagal savo galimybes ir kompetenciją, bendradarbiaudama su kitomis institucijomis ir kelionių operatoriais, visuomet teikia visapusišką informaciją ir siekia padėti Lietuvos piliečiams, keliaujantiems ir esantiems užsienyje.

Dėl veiksmų Kazachstane

URM taip pat stebi padėtį Kazachstane, kurio didžiausiame mieste Almatoje buvo įvykdytas išpuolis prieš policijos komisariatą bei vyko susišaudymai prie Nacionalinio saugumo komiteto biuro ir kai kurių kitų objektų. Per išpuolius yra žuvusiųjų ir sužeistųjų. Kazachstano vyriausybė Almatoje paskelbė aukščiausią (raudoną) teroristinės grėsmės lygį, Almatoje šiuo metu vykdoma antiteroristinė operacija.

Atsižvelgdama į Kazachstano vyriausybės Almatoje paskelbtą aukščiausią (raudoną) teroristinės grėsmės lygį ir į turimą kitą informaciją, URM rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Almatą, o piliečiams, esantiems Almatoje, vengti susibūrimo vietų, sekti vietos žiniasklaidos ir institucijų pranešimus.

Prireikus konsulinės pagalbos, galima kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją visą parą el. paštu pilieciai@urm.lt, telefonu +370 (5) 236 2444 arba į Lietuvos Respublikos ambasadą Kazachstane el. paštu amb.kz@urm.lt, tel. +77010292051, arba į Lietuvos Respublikos generalinį konsulatą Almatoje el. paštu kons.almata@urm.lt, tel. +77072157460.Rekomendacijos keliaujantiems į užsienį skelbiamos ministerijos konsulinės informacijos interneto svetainėje https://keliauk.urm.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.