Prezidento užuomina: Rusijai praverstų nuvertėjęs rublis

Nuo metų pradžios Rusijos valiutos vertė JAV dolerio atžvilgiu pakilo 17 proc. Į užsienį vykstantys rusai džiaugiasi, verslininkai – irgi, bet valdžiai tai nepatinka.

Rublis tvirtėja kitų valiutų atžvilgiu, o Kremlius dėl to jaudinasi.<br>„Vida Press“ nuotr.
Rublis tvirtėja kitų valiutų atžvilgiu, o Kremlius dėl to jaudinasi.<br>„Vida Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2016, 12:06 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:38 AM

Anksčiau smarkiai nuvertėjęs rublis šiemet tapo pastebimai tvirtesnis. Į kitas šalis keliaujantiems rusams tai gerai, nes jie gali už tą pačią rublių sumą įsigyti daugiau užsienio valiutos.

Tačiau Kremliui tokia tendencija visiškai nepatinka. Todėl šalies prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo svaidytis nedviprasmiškomis užuominomis, kurios sukėlė sumaištį verslininkų gretose.

„Nors žaliavų rinkose pastovumo nėra, rublis tvirtėja. Dėl to mums reikėtų pamąstyti, ką ir kaip darysime artimiausiu metu“, – pareiškė V.Putinas ministrui pirmininkui Dmitrijui Medvedevui.

Visiems žinoma, kad Rusijos biudžetas priklausomas nuo pajamų už parduotas žaliavas – naftą ir dujas. Esant dabartinėms jų kainoms pinigų ižde vos užtenka, jei doleris kainuotų 68–70 rublių. Tačiau jo kursas dabar nesiekia ir 64 rublių.

Atrodytų, skirtumas ne itin didelis, tačiau valstybei tai reiškia milžinišką skylę. Pinigų jau stinga ir socialinėms reikmėms, ir gynybos sektoriui.

„Rinkimai į Valstybės Dūmą – jau čia pat. Valdantiesiems būtina, kad iki tol padėtis liktų bent stabili. Jei kas nors keistųsi į blogąją pusę, gali tapti sudėtinga įtikinti balsuoti gyventojus už valdžios kandidatus ir valdžios partiją“, – agentūrai „Ridus“ aiškino vieno Maskvos komercinių bankų analitikas Sergejus Sergejevas.

Tai reiškia, kad biudžete pinigų turi pakakti bent iki rinkimų. Rublio kursą nesunkiai gali paveikti centrinis bankas supirkinėdamas valiutą arba mažindamas bazines palūkanas.

Tačiau tokiu atveju šalyje įsisiūbuotų infliacija.

O juk Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina pažadėjo, kad kainos šįmet augs ne daugiau kaip 6, o kitąmet – iki 4 proc.

Be to, tas pats centrinis bankas atliko verslininkų apklausą. Paaiškėjo, kad net 69 procentams reikia tvirto rublio, nors paprastai būna atvirkščiai. Keisčiausia, kad jo pageidauja ir mažiausiai trečdalis eksportuotojų.

„Įmonės nori atnaujinti įrangą, dažna pageidauja įsigyti užsieninės“, – tokius gana netikėtus apklausos rezultatus aiškino E.Nabiulina.

Sustiprėjęs rublis tinka ir verslui, ir gyventojams, todėl V.Putinas negali tiesiogiai įsakyti centriniam bankui sumažinti jo kursą. Bet kaip tuomet išsisukti?

Prezidento užuominas į žmonių kalbą mėgino išversti jo atstovas Dmitrijus Peskovas: „Reikia subtilių veiksmų, kuriems būtina atsargiai pasirengti iš anksto.“

Dar neaišku? Rusijos ekonomistai išvertė dar sykį: valdžia nurodys atpiginti rublį, tačiau palengva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.