Rusijos valdininkų turtai: net jų šunys skraido privačiu lėktuvu

Tuo metu, kai paprasti rusai turi veržtis diržus, šalies politikai ir valdininkai didina savo turtus. Štai Rusijos premjero pavaduotojas savo šunis į tarptautines parodas siunčia specialiuoju reisu, rašo vokiečių „Die Welt“.

Rusijos premjero pavaduotojas I.Šuvalovas savo šunis į tarptautines parodas siunčia specialiuoju reisu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos premjero pavaduotojas I.Šuvalovas savo šunis į tarptautines parodas siunčia specialiuoju reisu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Jul 24, 2016, 6:04 PM, atnaujinta May 17, 2017, 10:29 PM

Niekam ne paslaptis, kad rusų koncernų vadovai gali būti pasakiškai turtingi. Vis dėlto, kad užsidirbtum, Rusijoje nereikia būti oligarchu. Antai Igoris Šuvalovas – nei oligarchas, nei verslininkas, jis – politikas, premjero pavaduotojas ir yra vienas iš artimiausių Vladimirui Putinui žmonių. To pakanka, kad turėtum didžiulius turtus.

Kaimelyje netoli Maskvos I.Šuvalovą vadina investuotoju. Politikas, anksčiau buvęs V.Putino patarėju ekonomikos klausimais, statosi ten didžiulius rūmus. Yra kelios versijos iš kur jis turi tiek pinigų.

Pirmoji: jis naudojasi vidiniais duomenimis pirkdamas ir parduodamas aktyvus per lengvatinio apmokestinimo bendroves, o tai – įstatymo pažeidimas. Pats I.Šuvalovas šią informaciją neigia. Nekomentavo jis informacijos ir apie tai, kad turi „Gazprom“ vertybinių popierių ir taip užsidirbo šimtus milijonų dolerių. Oficialiais duomenimis, pernai jo uždarbis siekė 2,7 mln. eurų.

Šunys gina Rusijos garbę

Nepaisant oficialios algos, šis 49 metų politikas gyvena turtuolio gyvenimą: skraido privačiu lėktuvu, žmona Olga juo į parodas skraidina savo šunis.

Kaip pavyko išsiaiškinti opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui, šis lėktuvas jau skrido į Zalcburgą, kur I.Šuvalovas turi vilą, taip pat į Rygą, Prahą ir Kiprą.

O.Šuvalova neneigia, kad jos šunys dalyvauja tarptautinėse parodose ir skrenda ten privačiu lėktuvu. Šunys gina Rusijos garbę tarptautiniu lygiu, sako politiko sutuoktinė. Tiesa, ji nekomentuoja, ar lėktuvas yra nuosavas, ar nuomojamas. Šis lėktuvas šeimai galėjo kainuoti 62 mln. dolerių.

Palyginimui – Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Barackas Obama 2012 metais užsidirbo 458 tūkst. eurų. Vokietijos lyderė Angela Merkel per mėnesį užsidirba 16,8 tūkst. eurų, iš jų 5,6 tūkst. skiriama mokesčiams.

O I.Šuvalovas vienas iš tų politikų, kurie sukaupė kapitalą neįmanomu būdu. Jis Londone turi 500 kvadratinių metų ploto butą, o Maskvos centre esančiame name nusipirko visus 10-ojo aukšto butus.

Neverta pyktis su valdžia

Praturtėti gali ir tie, kurie rusų politikos padangėje yra mažiau svarbūs už premjero pavaduotoją. Tarkim, šalies prezidento atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas atostogavo prabangioje jachtoje, dėvėjo brangius rūbus ir segėjo labai daug kainuojančius laikrodžius. Tai patvirtina legendas apie paties V.Putino neįtikėtinus turtus.

Lengva suprasti, kokius turtus turi politinis Rusijos elitas, pažiūrėjus į jų vaikus. Jie užima vadovų pareigas, perka stambių koncernų akcijas.

Rusijos verslininkai iki šiol yra priklausomi nuo valdininkų. Tie, kurie jų neklauso, papuola už grotų. Tie, kas kritikuoja valdžia, gali netekti savo bendrovės. Balandį Michailo Prochorovo bendrovėje buvo atliktos kratos. Prieš tai verslininko žiniasklaidos priemonės paviešino V.Putino sąsają su lengvatinio apmokestinimo bendrovėmis.

Ciniškai nuskambėjo I.Šuvalovo pareiškimas, kad ekonominė krizė – šansas šaliai, kad ji bus ekonominių reformų stimulas, kai jo šunys keliauja privačiu lėktuvu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.