Greit žinosim, koks bus Lietuvos paviljonas parodoje „Expo 2017“

Rugsėjį paaiškės, kaip

Milano parodoje Lietuvos paviljonas atrodė šitaip.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Milano parodoje Lietuvos paviljonas atrodė šitaip.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-03 15:39, atnaujinta 2017-05-17 00:00

„Manau, kad konkurso nugalėtojas bus paskelbtas rugsėjį“, – trečiadienį BNS sakė Lietuvos ekspozicijos komisaras R.Jankauskas.

Paviljono projektų aptarimas vyko Lietuvos architektų sąjungoje, čia šiuo metu eksponuojami konkursui pateikti devyni darbai. Juos darbo dienomis gali apžiūrėti visuomenė.

R.Jankauskas teigė, kaip konkurso komisijos pirmininkas, negalintis atskleisti savo simpatijų jokiam projektui, tačiau, jo teigimu, visi jie yra įdomūs ir verti svarstymo.

Tarptautinė paroda „Expo 2017“ kitų metų vasarą vyks Kazachstano sostinėje Astanoje, o jos tema – „Ateities energetika“.

Iš devynių pateiktų projektų didžiausio ekspertų dėmesio sulaukė žaliąją energetiką propaguojantis „EnergoSkopas“ ir „Lazeriai. Ateities Energija“.

Juos du kaip geriausius įvardijo ryšių su visuomene specialistas Justas Nugaras, dirbantis Vilniaus Gedimino technikos universitete.

„Jame pristatoma Lietuvos sritis, kurioje mes turime pranašumą, ir, mano akimis, ji turėtų būti populiari atsinaujinančios energetikos kontekste“, – sakė J.Nugaras, kalbėdamas apie lazerių projektą.

Apibūdindamas projektą „EnergoSkopas“ specialistas teigė, kad jis pasiūlo šviežią požiūrį, kuris jungia gamtą su ateities technologijomis.

Grafinio dizaino asociacijos vadovas Gediminas Lašas tvirtino, jog projektas „EnergoSkopas“ yra „geriausiai išbaigtas, bene labiausiai aiškus projektas“.

Kiti ekspertai pasigedo detalesnio projekto „Lazeriai. Ateities Energija“ pristatymo, tačiau pačią idėją vertino kaip įdomią.

Po trečiadienį vykusios diskusijos projektinius pasiūlymus vertins komisija, sudaryta iš architektų, energetikų ir parodų organizavimo specialistų. Trijų pirmųjų vietų laimėtojams bus skirtos piniginės premijos, su pirmosios vietos laimėtoju taip pat bus sudaryta sutartis dėl techninio projekto parengimo ir jo įgyvendinimo priežiūros.

Lietuvos paviljonui įsirengti parodos organizatoriai skyrė 532 kvadratinių metrų ploto ir aštuonių metrų aukščio patalpą baigiamame statyti parodų komplekse.

Aplinkos ministerijos skelbtame paviljono projektų konkurse prašyta pateikti Lietuvos pristatymo koncepciją, pagrindinę norimą perduoti žinią (šūkį) ir vizualinį Lietuvos paviljono sprendimą. Čia reikėjo sutalpinti pagrindinę ekspoziciją, kavinę-barą ir suvenyrų parduotuvę, konferencijų salę, reprezentacines, administracines ir buitines patalpas. Kūrėjų prašyta pateikti ir paviljono fasado sprendinius.

Paviljonas turi atspindėti pagrindinę parodos temą – „Ateities energetika“, pristatyti Lietuvos pasiekimus vystant energijos gamybą iš atsinaujinančių šaltinių, tvarų jos panaudojimą, laimėjimus kitose aukštųjų technologijų ir eksporto požiūriu perspektyviausiose srityse, transporto ir turizmo plėtros galimybes.

Pasaulinė paroda Astanoje vyks nuo 2017 metų birželio 10 iki rugsėjo 10 dienos. Tikimasi, kad joje dalyvaus daugiau kaip 100 pasaulio valstybių ir keliolika tarptautinių organizacijų. Šalia Lietuvos paviljono ketina įsikurti Didžiosios Britanijos, Italijos ir Vengrijos paviljonai.

Per tris parodos mėnesius laukiama ne mažiau kaip 2 mln. lankytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.