Taksistai turės užmiršti kelius į čigonų taborą

„Išlipk ir uždaryk duris“, – „Lietuvos ryto“ žurnalistei Vilniaus geležinkelio stotyje ištarė taksistas, išgirdęs maršrutą – čigonų taboras. Keli jo kolegos už tai, kad ten vežė keleivius, stos prieš teismą.

Tokį anksčiau įprastą vaizdą – taksi automobilis Vilniaus čigonų tabore – pastaruoju metu galima išvysti labai retai.
Tokį anksčiau įprastą vaizdą – taksi automobilis Vilniaus čigonų tabore – pastaruoju metu galima išvysti labai retai.
Liautis prekiauti kvaišalais liūdnai pagarsėjusio Vilniaus čigonų taboro gyventojus tokiomis akcijomis ragina ir buvę narkomanai, bet teigiamų poslinkių nematyti.
Liautis prekiauti kvaišalais liūdnai pagarsėjusio Vilniaus čigonų taboro gyventojus tokiomis akcijomis ragina ir buvę narkomanai, bet teigiamų poslinkių nematyti.
A.Mikulskis: „Bijoti visiems nereikėtų, bet ir ateityje bausime tuos, kurie pažeidinės įstatymus – veš į taborą žmones tiksliai žinodami, kad jie ketina pirkti narkotikų.“
A.Mikulskis: „Bijoti visiems nereikėtų, bet ir ateityje bausime tuos, kurie pažeidinės įstatymus – veš į taborą žmones tiksliai žinodami, kad jie ketina pirkti narkotikų.“
R.Kriukovas: „Į taborą važiuoja ir autobusai, tai gal tada bauskime ir jų vairuotojus, ne tik taksistus? Aš manau, kad šis policininkų žingsnis yra visiška nesąmonė.“
R.Kriukovas: „Į taborą važiuoja ir autobusai, tai gal tada bauskime ir jų vairuotojus, ne tik taksistus? Aš manau, kad šis policininkų žingsnis yra visiška nesąmonė.“
Daugiau nuotraukų (5)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-08-04 09:37, atnaujinta 2017-05-16 22:40

Negalėdama pažaboti Vilniaus čigonų tabore klestinčios prekybos narkotikais sostinės policija griebėsi dar negirdėtų metodų – pradėjo bausti taksi vairuotojus, vežančius narkomanus į taborą.

Lenkimas vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas – taip oficialiai skamba dviem Vilniaus taksi vairuotojams pareikšti įtarimai.

Už šį nusikaltimą numatomas areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Policija skelbia, jog narkomanus vežiojantys vairuotojai bus gaudomi ir ateityje, tačiau ramina, kad kelio į taborą visiškai neuždarys.

„Visiems bijoti nereikėtų, bet ir ateityje bausime tuos, kurie

pažeidinės įstatymus – veš į taborą žmones tiksliai žinodami, kad jie ketina pirkti narkotikų“, – pareiškė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis.

Siūlo uždaryti taborą

Patys taksistai tokį policijos elgesį vadina keistu ir yra įsitikinę, kad jų kolegoms iškeltos bylos teisme subliūkš, nes taboras nėra kokia nors uždara zona, į kurią įvažiuoti draustų įstatymai.

„Parodykite tokią vietą Lietuvoje, kur man negalima važiuoti.

Čigonai yra tokie pat Lietuvos piliečiai kaip ir mes. Ar bus nusikaltimas, jeigu pavešime čigoną, kuris vyksta iš darbo arba poliklinikos?“ – „Lietuvos rytui“ emocingai kalbėjo Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovas Ričardas Kriukovas.

Pasak jo, jeigu Lietuvos policija bando įrodyti, kad visas čigonų taboras yra vienas didelis blogis ir jame visi pardavinėja narkotikus, kodėl nesiimama kitokių priemonių šiai vietai uždaryti?

„Į taborą važiuoja ir autobusai, tai gal tada bauskime ir jų vairuotojus, ne tik taksistus?

Aš manau, kad šis policininkų žingsnis yra visiška nesąmonė.

Jie ne kovoja su narkotikais, o tiktai imituoja šią kovą“, – aiškino R.Kriukovas.

Narkomanai moka fantazuoti

R.Kriukovo teigimu, daugelyje sostinės taksi bendrovių priimant darbuotojus į darbą jau perspėjama, kad į taborą keleivių geriau nevežti.

Ne todėl, kad juos gali sulaikyti policijos pareigūnai ir pradėti ikiteisminį tyrimą, o todėl, jog jiems patiems ta vieta yra nesaugi.

Neretai keleiviai pabėga nesusimokėję, pasitaiko, kad vairuotojai būna sumušami ir apiplėšiami.

„Kartą narkomanas pavogė net taksometrą, vairuotojo asmeninius daiktus, tarp kurių buvo ir planšetinis kompiuteris“, – prisiminė R.Kriukovas.

Tiesa, perspėjimai ir raginimai ne visada padeda.

Kai kurie vairuotojai sutinka vežti keleivius į taborą tikėdamiesi neblogo uždarbio, o kitus narkomanai tiesiog gražiai apsuka aplink pirštą.

„Narkomanai moka išradingai prašyti ir graudinti.

Jie įtikinamai aiškina, kad narkotikų jiems tikrai nereikia, kad jų nevartoja, sukuria įvairių istorijų, kad važiuoja paimti brolio ar sesers.

Fantazija, kai reikia dozės, yra beribė“, – pasakojo Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovas.

Ant narkomanų užmesto jauko dažniausiai užkimba jauni, ką tik dirbti priimti vairuotojai.

Kelionių į taborą neatsisako ir taksistai, dirbantys pagal individualų verslo liudijimą ir esantys patys sau šeimininkai.

Pasiteisino patikrinimai

Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovas teigė, kad keldama vairuotojams bylas policija narkomanijos neišnaikins.

Jis patarė imtis senos ir jau išbandytos priemonės, jog taksi vairuotojai patys nenorėtų vežti keleivių į taborą.

Taksistus labai gerai veikė prie taboro įrengtame policijos poste vykusios patikros.

Sustabdę iš taboro arba į jį važiuojantį automobilį pareigūnai detaliai patikrindavo tiek vairuotojo, tiek jo transporto priemonės dokumentus.

„Tie patikrinimai užtrukdavo 30 minučių ir ilgiau.

Protingam žmogui to užtekdavo, kad antrą kartą į tą pačią vietą nevažiuotų.

O šis gaudymas, dar kartą pakartosiu, yra visiška nesąmonė. Taksi keleivių vežimo taisyklėse parašyta, kad vairuotojas veža keleivį į jo nurodytą vietą.

Bausti reikėtų tik tokius, jei jie patys įkyriai siūlo važiuoti pirkti narkotikų arba priveža prie konkrečios jų pardavimo vietos“, – įsitikinęs R.Kriukovas.

Gerai žino, kur ir ką veža

Vilniaus 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Robertas Daugėnas teigė, kad praėjusią savaitę pareigūnų sulaikyti du taksistai tikrai žinojo, kur ir su kuo važiuoja.

Už narkomanų vežiojimą į taborą jiems abiem jau anksčiau ne kartą buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, tačiau vyrai išvadų nepadarė.

„Mes tai traktuojame kaip padėjimą įsigyti narkotinių medžiagų, nes jie puikiai žino, ko ten važiuoja“, – aiškino R.Daugėnas.

Pareigūno teigimu, į taborą nuolat važinėja tie patys taksi vairuotojai, kurie patys žino visas vietas, žino, kur reikia paleisti narkomaną ir kur jo laukti.

„Yra taksistų, kurie vieni kitus gerai pažįsta, tarpusavyje bendradarbiauja.

Jie tik sulaikyti apsimeta, kad nieko nežino, o kai ilgiau pasišneki, sužinai, kad jie puikiai žinojo ir kur, ir ką vežą.

Jie mums tiesiai sako: „O iš ko aš gyvensiu, aš kito darbo nemoku“, – kalbėjo R.Daugėnas.

Sostinės pareigūnai sakė, kad taksistams nereikėtų bijoti važiuoti į taborą.

Jų visų tikrai niekas nebaus ir negaudys, bylos bus keliamos tiktai tiems taksistams, kurie nuolatos vežioja narkomanus į taborą ir jų ten laukia, kad parvežtų atgal.

„Jeigu išsikviesite taksi ir pasakysite, kad jums reikia į Metalo gatvę, taksistai turės vežti.

Tačiau normalus taksistas jūsų į taborą neveš ir nelauks, kol nusipirksite narkotikų ir susileisite dozę“, – sakė R.Daugėnas.

Patys suleidžia narkotikus

Kad reikėtų kovoti ne tiktai su narkotikų prekeiviais bei narkomanais, bet ir su jais taksi vežiojančiais vairuotojais, Vilniaus policija pradėjo svarstyti praėjusiais metais, kai paaiškėjo, jog kai kurie taksistai atlieka ne tik vairuotojų funkcijas.

Paaiškėjo, kad jie ne tik pristatydavo klientą, laukdavo, kol jis įsigis kvaišalų, bet ir savo automobilyje narkotikus jiems suleisdavo.

Gavus tokios informacijos buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, surinkta pakankamai duomenų ir įrodymų, kad vairuotojai padeda narkomanams įsigyti narkotikų, todėl nuspręsta juos sulaikyti.

„Mes negalime prisikabinti prie kiekvieno žmogaus, negalime iš piršto išlaužti bylos.

Tam turi būti rimtas pagrindas, o ne kažkas sakė, pamatė ar viena bobutė pasakojo“, – sakė R.Daugėnas.

Iš viso šiais metais dėl pagalbos narkotikų prekeiviams yra iškeltos bylos keturiems sostinės taksi vairuotojams.

Sulaikyti ir pirkėjai, ir pardavėjai

Du sostinės taksistus Vilniaus policija sulaikė praėjusią savaitę. Kartu su jais buvo sučiupti narkotikus pirkę ir juos pardavę asmenys.

Dariaus ir Girėno gatvėje sulaikius pirmąjį taksistą ir jo narkomaną keleivį, pareigūnai atliko kratas tabore ir už grotų pasiuntė 26 metų čigonę. Ji už narkotikų platinimą anksčiau buvo ne kartą teista. Į laisvę moteris išėjo visai neseniai ir vėl ėmėsi seno verslo.

Antrasis taksi vairuotojas kartu su dviem 24 ir 25 metų keleivėmis įkliuvo Liepkalnio gatvėje, kai savo automobiliu „Volkswagen Sharan“ važiavo iš Salininkų į Vilniaus autobusų stotį.

Pareigūnams patikrinus taksi automobilio saloną, jo viduje buvo rasta 12 folijos lankstinukų, įtariama, su narkotine medžiaga heroinu.

Įtariamuosius uždarius į areštinę, pareigūnai atliko kratą įtariamų narkotikų prekeivių gyvenamajame name Vilniuje, Kelmijos Sodų gatvėje.

Buvo rasti 76 folijos lankstinukai, kaip įtariama, su narkotine medžiaga heroinu, svarstyklės, priemonės narkotinėms medžiagoms fasuoti bei nusikalstamu būdu įgyti pinigai.

Taip pat buvo sulaikyti ir į areštinę uždaryti trys vyrai ir dvi moterys.

Dėl narkotikų platinimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Įtariamiems narkotikų prekeiviams gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų, o sulaikytiems narkomanams – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?