Lenkų verslas pasienyje žlugo: kas nutiko?

Politika ir įtampa tarp Rusijos ir Vakarų sužlugdė daugelio lenkų verslą – ir tų, kurie iš po skverno pardavinėdavo įvairias prekes iš Karaliaučiaus krašto, ir tų, kurie užsiiminėjo legalia prekyba, rašo Christina Schmidt leidinyje „Tageszeitung“.

Panaikinus ankstesnes sąlygas, trasa ištuštėjo, sunkvežimių su lenkiškomis prekėmis nebėra. Rezultatas tas, kad per dvi rytines valandas, kai buvo atidaryta krautuvėlė, pas Mireką neužsuko nė vienas žmogus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panaikinus ankstesnes sąlygas, trasa ištuštėjo, sunkvežimių su lenkiškomis prekėmis nebėra. Rezultatas tas, kad per dvi rytines valandas, kai buvo atidaryta krautuvėlė, pas Mireką neužsuko nė vienas žmogus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2016, 3:26 PM, atnaujinta May 16, 2017, 7:07 PM

Anksčiau pasienio punktuose ties Lenkijos ir Rusijos siena įprastas dalykas buvo dviejų–trijų kilometrų ilgio spūstys, ir žmonėms, norintiems patekti į Karaliaučiaus kraštą, tekdavo laukti po penkias valandas, pastebi žurnalistė.

Tačiau nuo liepos pradžios Lenkijos valdžia sugriežtino sienų kontrolę ir atšaukė 2012 metais su Rusija pasirašytą susitarimą, pagal kurį pasienio rajonų gyventojams nereikėjo forminti brangių turistinių vizų, kad galėtų nuvažiuoti į kaimyninę šalį.

Oficiali tokio sprendimo priežastis – saugumo sumetimai prieš NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje ir Popiežiaus vizitą. Anksčiau per metus buvo registruojama 1,3 mln. sienos kirtimo atvejų, teigiama straipsnyje.

Štai kad ir buvęs lenkų pasienietis Mirekas, dabar turintis nedidelę krautuvėlę prie pasienio punkto, kurioje yra valiutos keitykla, kavinė ir draudimo punktas. Panaikinus ankstesnes sąlygas, trasa ištuštėjo, sunkvežimių su lenkiškomis prekėmis nebėra. Rezultatas tas, kad per dvi rytines valandas, kai buvo atidaryta krautuvėlė, pas Mireką neužsuko nė vienas žmogus.

Prastai reikalai klostosi ir prekybos centrui, įsikūrusiam per kelis šimtus metrų nuo sienos, tęsia žurnalistė. Filialas buvo atidarytas tik 2015 metais specialiai turistams iš Rusijos – pirkti maisto produktus ten pigiau, negu Karaliaučiuje. Rusai į Lenkijos miestus taip pat važiuodavo gydytis dantų, remontuoti automobilių, pirkti prabangos prekių ir darytis plastinių operacijų.

Šiandien dauguma automobilių stovėjimo aikštelių priešais prekybos centrą stovi tuščios, reziumuoja straipsnio autorė.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.