„Užkalnio“ koldūnai jau riečia nosį

„Judex“ veikla laikinai sustabdyta, gaminiai išimti iš prekybos, darbuotojai priversti atostogauti. Maža to, įmonę tikrinę veterinarijos inspektoriai prakalbo ir apie aptiktus naujus pažeidimus.

A.Užkalnio garsinamus koldūnus kai kas išsivirs, o kiti tikriausiai išmes.<br>E.Lukošiūtės nuotr.
A.Užkalnio garsinamus koldūnus kai kas išsivirs, o kiti tikriausiai išmes.<br>E.Lukošiūtės nuotr.
A.Užkalnio garsinamus koldūnus kai kas išsivirs, o kiti tikriausiai išmes.<br>E.Lukošiūtės nuotr.
A.Užkalnio garsinamus koldūnus kai kas išsivirs, o kiti tikriausiai išmes.<br>E.Lukošiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė, Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Aug 6, 2016, 3:18 PM, atnaujinta May 16, 2017, 4:51 PM

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), gavusi iš teisėsaugos informaciją apie pavojingas bakterijas šaldytus maisto produktus gaminančios „Judex“ produkcijoje, užvakar vėl tikrino šią įmonę ir aptiko nemenkų pažeidimų.

Inspektoriai taip pat tiria šios bendrovės šaldytus gaminius. Laboratorinių tyrimų atsakymai turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Kokiuose konkrečiai produktuose – koldūnuose, blynuose – buvo aptikta bakterijų, VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas sakė nežinantis.

Neaiškios ir konkrečios produktų partijos, kuriose nustatyta bakterijų.

Beje, „Judex“ koldūnus skambiai reklamuoja ir žinomas žurnalistas bei knygų autorius Andrius Užkalnis.

Teko nutraukti gamybą

Atlikę neplanuotą patikrinimą įmonėje „Judex“ inspektoriai laikinai sustabdė bendrovės veiklą.

Kiek įmonė negalės veikti? Tai, anot V.Paulausko, priklausys nuo laboratorinių tyrimų rezultatų ir pačios įmonės, kuri turėjo pateikti rastų trūkumų šalinimo planą.

Griežčiausia sankcija būtų išvis sustabdyti bendrovės veiklą. Ar būta tokių atvejų Lietuvoje, VMVT direktoriaus pavaduotojas sakė neprisimenantis.

Rado ir pasenusios žaliavos

„Per patikrinimą ketvirtadienį radome bendrų higienos pažeidimų. Pavyzdžiui, ant lubų gamybos patalpose ir šaldytuvuose buvo susikaupusio kondensato.

Patalpos buvo naudojamos ne pagal paskirtį, tarkime, ten, kur saugomos daržovės, buvo laikoma ir mėsa – gaminių žaliava.

Taip pat rasta pasibaigusio galiojimo žaliavų ir žaliavos ženklinimo pažeidimų. Tarpiniai apyvartiniai indai, kuriuose laikoma žaliava, buvo nešvarūs“, – vardijo V.Paulauskas. Jis tokius trūkumus vadino vidutinio sunkumo pažeidimais.

Paklaustas, kodėl bakterijų – salmonelių, ešerichijų (E.Coli bakterijų), kurių aptiko prokurorų reikalavimu tyrimą atlikusi kita laboratorija, anksčiau neaptiko VMVT specialistai, V.Paulauskas atsakė, kad padėtis maisto įmonėje gali keistis kiekvieną dieną: „Gali būti, kad tą dieną, kai bendrovėje lankėsi mūsų inspektoriai ir paėmė mėginius, bakterijų nebuvo.“

VMVT pareigūnas svarstė, jog į gaminius bakterijos galėjo patekti todėl, kad nebuvo laikomasi higienos.

Rizikingų įmonių sąraše

„Mūsų tarnybos darbo vertinimą atliks teisėsaugos institucijos, tad nuo komentaro norėčiau susilaikyti“, – atsakė VMVT direktoriaus pavaduotojas, paklaustas, ką manantis apie jo atstovaujamos institucijos darbą pastaruoju metu.

V.Paulauskas tvirtino, kad „Judex“ po incidento buvo įrašyta į didesnės rizikos įmonių sąrašą. Į jį patenka tos įmonės, kuriose aptinkama pažeidimų.

Įprasta, kad planiniai tikrinimai įmonėse yra atliekami porą trejetą kartų per metus. Bet jei randama pažeidimų, jos tikrinamos dažniau.

Pastarąjį kartą VMVT inspektoriai „Judex“ tikrino kovo mėnesį, tai buvo planinis patikrinimas. Kokie jo rezultatai, V.Paulauskas neatskleidė paaiškindamas, kad šią medžiagą paėmusi teisėsauga.

Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo, vartotojai, kurie turi nusipirkę „Judex“ gaminių ir abejoja jų kokybe, gali eiti į parduotuvę, kurioje juos pirko, ir tartis, kad už juos būtų grąžinti pinigai.

Atostogaus priverstinai

Šiuo metu įtampą jaučia ir „Judex“ darbuotojai, bent kol kas be darbo liko beveik šimtas žmonių.

„Įmonės veikla sustabdyta laikinai. Darbuotojai turi sukaupę atostogų.

Kai kurie jų liks įmonėje, nes vis tiek reikia atlikti įvairių pagalbinių darbų.

Visi kiti bus išleisti eilinių atostogų. Juolab kad šiuo metu neprastas laikas žmonėms pailsėti.

Iš darbo tikrai niekas nebus atleistas. Sustabdyta veikla juk anaiptol nereiškia, kad ji nutraukiama visam laikui. Bet reikia, kad visos bėdos būtų įveiktos“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė bendrovės vadovas Rimantas Kičas.

Visi užsakymai stabdomi

Įmonė iki šiol per parą gamindavo ir realizuodavo apie 15 tonų produkcijos.

Dauguma gaminių buvo eksportuojama į Latviją, Estiją, Angliją, Airiją, Vokietiją, Ispaniją, Rusiją, Baltarusiją.

Tad šiuo metu gaminių tiekimas nutrūko ne tik Lietuvos prekybos tinklams, bet ir eksportas.

„Gamyba sustojo, tad visi užsakymai stabdomi“, – patvirtino R.Kičas.

Politinis šurmulys – vis garsesnis

Šiuo metu atostogaujantis premjeras A.Butkevičius vakar pavedė žemės ūkio ministrei „darbietei“ V.Baltraitienei pateikti išvadas dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veiklos, taip pat parengti siūlymą, ar tarnybos vadovas J.Milius gali toliau eiti pareigas.

J.Miliui, kuris šiuo metu atostogauja, yra pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu, jam skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš šalies.

Sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas J.Požela pareiškė kelsiantis J.Miliaus atsakomybės klausimą Vyriausybėje dėl įmonės „Judex“ produktuose rastų bakterijų, jei to nepadarys šią tarnybą kuruojančios Žemės ūkio ministerijos vadovė.

J.Požela taip pat pranešė iš J.Miliaus gavęs SMS žinutę, kurioje pastarasis teigia, kad kilęs skandalas gali būti žalingas eksporto rinkoms: „Man labai keistai atrodo toks bandymas dengtis arba sakyti, kad kenkiame eksporto rinkoms, atvirkščiai – mūsų eksporto rinkoms kenkia, kai Veterinarijos tarnybos vadovas sulaukia tokių įtarimų.“

Savo ruožtu V.Baltraitienė pareiškė, jog J.Poželos vieši pareiškimai apie situaciją Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje gali būti žalingi Lietuvos eksportui.

„Jaunojo kolegos visus pasakymus skaito ir užsienio spauda, reikia neužmiršti, kad mes eksportuojame produkciją į 170 šalių ir nė iš vienos šalies nesame sulaukę priekaištų, kad mūsų produkcija bloga, kad negalime eksportuoti, kad tai yra pažeidimai“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė.

V.Baltraitienė pridūrė, kad VMVT yra pavaldi visai Vyriausybei, tad atsakomybę dėl tarnybos veiklos turi prisiimti ir pats J.Požela.

Tuo metu su „Judex“ bendrove siejamas Seimo narys „tvarkietis“ P.Gražulis, kurį prokurorai siekė apklausti kaip specialųjį liudytoją dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, vakar išplatino pareiškimą dėl teisėsaugos veiksmų.

Politikas nurodo, kad „pastarųjų dienų įvykiai, susiję tiek su privačios bendrovės, tiek ir su jo, kaip Seimo nario, darbo bei gyvenamosios vietos kratomis, atskleidė galimai neteisėtus teisėsaugos institucijų pareigūnų veiksmus“.

Anot P.Gražulio, žiniasklaidoje paviešinti duomenys leidžia daryti prielaidą, kad buvo pažeisti ne tik kertiniai teisės principai, bet ir ikiteisminio tyrimo veiksmų ir duomenų slaptumas bei Seimo nario imunitetas.

Kreipimesi į Generalinę prokuratūrą parlamentaras dar kartą pakartojo, kad, jo manymu, ši byla yra politinė. (BNS, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo