Paraginus žudyti narkotikų prekeivius – kraupi žmonių medžioklė

Tarpautinės žmogaus teises ginančios organizacijos kreipėsi į Jungtines Tautas (JT) prašydami nuteisti masines galimų narkotikių prekeivių bei narkomanų žmogžudystes. Jos Filipinuose prasidėjo po to, kai prezidento rinkimus laimėjo Rodrigo Duterte.

Našlė, verkianti per savo nužudyto vyro laidotuves.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Našlė, verkianti per savo nužudyto vyro laidotuves.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žmogžudystės Filipinuose prasidėjo po to, kai prezidento rinkimus laimėjo Rodrigo Duterte.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žmogžudystės Filipinuose prasidėjo po to, kai prezidento rinkimus laimėjo Rodrigo Duterte.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 7, 2016, 9:06 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:14 PM

„The Guardian“ rašo, kad per pastaruosius tris mėnesius šalyje buvo nužudyta nuo 400 iki 770 narkotikus vartojančių ir parduodančių asmenų. Juos žudė ne tik policijos pareigūnai, bet ir paprasti gyventojai, kuriuos naujasis prezidentas ragino imti į rankas ginklus ir kovoti su narkomanija.

„Mes kviečiame JT viešai pasmerkti šiuos kovos su narkotikais metodus Filipinuose. Beprasmės žmogžudystės negali būti pateisinamos. Tyla nepriimtina, kuomet žmonės diena iš dienos yra žudomi gatvėse“, – sako Tarptautinės narkologijos konsorciumo direktorė Ann Fordham.

R.Duterte atėjo į valdžią, pažadėjęs „pakasti“ visus prekeivius narkotikais. Inauguracijos dieną jis pakvietė filipiniečius žudyti juos, žadėdamas gyventojus palaikyti ir apdovanoti.

Filipinų leidinys „ABS CBN“ atskleidė kiek žmonių buvo nužudyta policijos pareigūnų, o kiek nušauti nežinomų asmenų. Kai kurie kūnai buvo rasti viešose vietose su paaiškinimais, už ką asmenys buvo nužudyti. Paaiškėjo, kad policijos pareigūnai nužudė tik trečdalį: 228 iš 770 aukų.

Įtakinga Filipinų senatorė Leila de Lima viešai pasisakė prieš kruviną karą su narkotikais ir pareiškė, kad žiaurūs metodai turės dar blogesnių pasekmių. Senatorė tikina, kad policininkai žudo ir nekaltus žmones, o kovą su narkotikais naudoja kaip pasiteisinimą.

Praėjusį mėnesį šeši žmonės buvo nužudyti ginkluotų žmonių ant motociklų. Internete pasklido nuotrauka, kurioje moteris apkabinusi laiko savo mirusio sutuoktinio kūną. Ji interviu „Reuters“ metu pasakojo, kad jos vyras neprekiavo narkotikais, bet buvo narkomanas. Jis uždirbdavo pinigus.

„Man nereikia visuomenės užuojautos. Man nereikia, kad prezidentas mus pastebėtų. Aš žinau, jis myli tokius žmones kaip mes. Aš tik tikiuosi, kad tikrieji nusikaltėliai bus suimti“, – sakė našlė.

„Human Rights Watch“ direktorius Felimas Kainas įsitikinęs, tarptautinės organizacijos turi parodyti Filipinų prezidentui, kad tokie įtariamų narkotikų prekeivių žudymai nėra priimtini.

Prieš tapdamas prezidentu, R.Duterte buvo advokatas. Jo priešrinkiminė kampanija buvo paremta pažadais sugrąžinti mirties bausmę ir sunaikinti narkotikų prekeivius. Jis sakė, kad kova su narkotikais gali kainuoti Filipinams šimtus tūkstančių gyvybių. Jis netgi žadėjo nužudyti savo vaikus, jeigu jie paragaus narkotikų.

Po rinkimų prezidentas taip pat yra pasakęs nemažai griežtų pareiškimų JT atžvilgiu.

Labiausiai paplitę narkotikai Filipinuose – metamfetaminas ir kanapių narkotikai. 2014 metais metamfetaminui teko 89 proc. visų narkotikų, o kanapėms – 8,9 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.