Technologijų verslo oligarchės: turtingiausios pasaulio moterys

Remiantis 2016 metų „Forbes“ sąrašo duomenimis, tarp 100 turtingiausių technologijų pasaulio verslininkų galima rasti vos penkias moteris. Keturios iš jų – verslininkės, užsiimančios internetiniu lošimų verslu, sveikatos apsaugos programinės įrangos kūrimu ir išmaniųjų telefonų ekranų gamyba.

Meg Whitman yra vienintelė iš visų moterų, kuri savo turtą užsidirbo ne įkurdama bendrovę, o ją valdydama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Meg Whitman yra vienintelė iš visų moterų, kuri savo turtą užsidirbo ne įkurdama bendrovę, o ją valdydama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Hewlett-Packard“ pardavinėja serverius ir programinę įrangą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Hewlett-Packard“ pardavinėja serverius ir programinę įrangą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2016, 5:48 PM, atnaujinta May 16, 2017, 4:51 AM

Dvi iš jų kilusios iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), dvi šiuo metu dirba Kinijos Liaudies Respublikoje, o viena verslininkė savo verslą vysto Jungtinėje Karalystėje.

Penkių verslininkių turtas bendrai yra vertas maždaug 18,1 mlrd. dolerių. Vidutiniškai kiekviena iš jų uždirba po 3,6 mlrd. dolerių, tačiau tai yra mažiau už bendrą viso sąrašo vidurkį, kuris siekia net 8,9 mlrd. dolerių.

Turtingiausia pasaulyje verslininkė – Hongkonge gyvenanti Zhou Qunfei. Jos turto vertė siekia 6.4 mlrd. dolerių. Ji vadovauja „Lens Technology“ įmonei, kuri yra viena didžiausių gaminančių išmaniųjų telefonų ir planšečių ekranus. Verslininkė gimė neturtingoje šeimoje ir kurį laiką, prieš pradedant savo pačios verslą, dirbo stiklo fabrike. „Lens Technology“ kompanija pradėjo veikti vos 2015 metų kovo mėnesį.

Kita verslininkė – Denise Coate - verčiasi internetinių lošimų verslu ir drauge su broliu Johnu yra įkūrusi kompaniją pavadinimu „Bet 365“. Jos turto vertė 3,8 mlrd. dolerių. Per praėjusius metus jos turtas padidėjo 900 ml. dolerių.

Lam Wai Ying yra naujokė šiame sąraše ir jos turto vertė siekia 3 mlrd. dolerių. Kaip jos kolegė Zhou Qunfei, ji taip pat yra įsikūrusi Honkonge ir užsiima „Apple“ išmaniųjų telefonų ekranų gamyba. Ji yra kompanijos pirmininkė ir jai priklauso 49 procentai įmonės akcijų. Jos įkurtoje įmonėje šiuo metu dirba 100 tūkst. darbuotojų. Lam Wai Ying vyras, Yeung Kin-man, yra likusios akcijų dalies savininkas.

73-iejų Judy Faulkner vadovauja „Epic Systems“ kompanijai, kuri buvo įkurta dar 1979 metais ir užsiima sveikatos duomenų programinės įrangos kūrimu. Įmonė saugo daugiau nei pusės JAV gyventojų duomenis. Šis verslas 2015 metais verslininkei atnešė net 2 mlrd. dolerių pelno. J. Faulkner turi vieną trečdalį kompanijos akcijų ir jos turtas šiuo metu vertas 2,7 mlrd. dolerių.

Meg Whitman yra vienintelė iš visų moterų, kuri savo turtą užsidirbo ne įkurdama bendrovę, o ją valdydama. Prieš tai moteris dirbo „Hasbro and Walt Disney“ kompanijoje, o kiek vėliau dešimtmetį vadovavo „Ebay“. Ji nuo 1997 metų padidino bendrovės pajamas nuo 5,7 mln. dolerių iki 8 mlrd. dolerių 2008 metais. 2011 metais M.Whitman pradėjo vadovauti kompanijai „Hewlett-Packard“, kuri pardavinėja serverius ir programinę įrangą.

Trijų moterų, kurios buvo praėjusių metų sąraše, šių metų sąraše jau nebėra dėl pasikeitusių sąrašo sudarymo kriterijų. Sąraše nebėra Laurenos Powell Jobs, kuri iš savo vyro Steve'o Jobs paveldėjo „Apple“ ir „Disney“ akcijų paketus. Taip pat nebėra ir Dagmaros Dolby, kuri iš savo mirusio vyro parėmė „Dolby Laboratories“ akcijas. Dar viena, kurios neliko sąraše –  “Computer Associates“ akcijų paveldėtoja Eva Marie Bucher Haefner.

Parengė Raminta Rakauskė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.