Miško gėrybių supirkėjai susidūrė su problema – grybų per daug

Dzūkijos šilus nuolat prausiantys grybų lietūs jau atgaivino voveraites, tad po mėnesį trukusio laukimo jos jau džiugina grybautojus bei supirkėjus. Šešios Varėnoje įsikūrusios grybų bei uogų supirkimo bei perdirbimo įmonės jau kasdien sulaukia nebe po pusę tonos, o net po 10–15 tonų voveraičių.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Voveraičių ir mėlynių Dzūkijos miškuose dabar apstu, tačiau jų kainos jau gerokai mažesnės, nei supirkėjai mokėdavo šios vasaros pradžioje.<br>R.Jasionienės nuotr.
Voveraičių ir mėlynių Dzūkijos miškuose dabar apstu, tačiau jų kainos jau gerokai mažesnės, nei supirkėjai mokėdavo šios vasaros pradžioje.<br>R.Jasionienės nuotr.
V.Varanavičius tikisi, kad šių metų miško gėrybių sezonas dar tik įsibėgėjo.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
V.Varanavičius tikisi, kad šių metų miško gėrybių sezonas dar tik įsibėgėjo.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Aug 12, 2016, 2:06 PM, atnaujinta May 16, 2017, 3:16 AM

Mėlynės taip pat dar nesibaigė. Tačiau perdirbėjai neskuba džiūgauti, nes yra kitokių bėdų.

Nepavyksta prisivilioti

„Voveraičių pagaliau sulaukėme. Mėlynių derlius ne rekordinis, bet geras. Tiktai grybautojų, uogautojų, o labiausiai – darbuotojų visose šešiose mūsų rajono įmonėse labai trūksta.

Prieš porą dienų net į Darbo biržą kreipėmės, tačiau nieko negalėjo pasiūlyti“, – skundėsi bendrovės „Vipreka“ direktorius ir Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.

Jis tikino, kad gebantys ir netingintys sparčiau suktis vidutiniškai per mėnesį šiose bendrovėse užsidirba apie 500 eurų.

Dairosi vis toliau

Varėnos darbo biržos direktorė Stasė Daujotienė patvirtino, kad šiandien įmonės priimtų apie 50 grybų ir uogų rūšiuotojų. Tačiau toli gražu ne visus bedarbius pavyksta prikalbinti dėl sveikatos būklės ir kitų priežasčių.

Jau ne pirmą vasarą sezono metu kartu su Darbo birža surastus darbuotojus įmonės vežasi iš aplinkinių miestelių ir didesnių gyvenviečių.

Šįmet jų atstovai pasiekė net Daugus Alytaus rajone ir jau žvalgosi į patį Alytų.

Mokinių ir studentų mažėja

Prieš keletą metų šios įmonės vasaros pradžioje sulaukdavo šimtų mokinių ar studentų prašymų priimti į darbą mėnesiui ar dviem. Šįmet tokių gauta tik kelios dešimtys.

Į miškus jaunimas taip pat nesiveržia nei grybauti, nei uogauti. V.Varanavičiaus nuomone, dėl to miškuose liks nesurinkta daugiau kaip pusė mėlynių. Ir pradedančios nokti bruknės pačios į krepšius nesušoks.

Tiesa, bendrovėms grybus ir uogas iš visos Lietuvos atveža parduoti jau nebe pirmus metus su individualios veiklos pažymomis dirbantys supirkėjai, dažniausiai – buvę šių įmonių darbuotojai.

Užtat anksčiau įprastų stacionarių supirktuvių gerokai sumažėjo, nes supirkėjai važinėja po kaimus ir miestelius. Tačiau ir šių gretos retėja.

Supirkėjai jau nebepasiekia atokiausių vietovių, nes neapsimoka dešimtis kilometrų belstis dėl vieno ar dviejų grybautojų surinktų gėrybių. Tokie pamirštieji kasmet nevengia pasiskųsti perdirbimo įmonių vadovams.

Sezonas tik įsibėgėja?

Liepą trumpai džiugino gausus vasarinių baravykų derlius. Didžiausias jis buvo Žemaitijoje ir Aukštaitijoje, o Dzūkijoje šie grybai daugiausia augo jiems neįprastose vietose.

„Tomis dienomis pats daugiau nei tūkstantį baravykų prisirinkau. Rekordas – 334.

Visus radau ten, kur jie niekada nėra augę. Tikiuosi, jog po Žolinės pradės dygti ir rudeniniai baravykai bei kiti grybai. Todėl darbymetis mūsų įmonėse tik įsibėgėjo.

Dar nežinia, kokią mūsų produkcijos dalį sudarys lietuviški grybai, o kiek – įsigyti kaimyninėse šalyse. Dėl mėlynių jau beveik aišku – apie 30 procentų jų bus lietuviškos“, – tvirtino V.Varanavičius.

Jis tikino, kad kainas, mokamas grybautojams ir uogautojams už surinktas gėrybes mūsų šalies miškuose, lemia jų derlius kaimyninėse šalyse ir konkurencija dėl pirkėjų Vakarų rinkoje.

„Išsiskiriame iš kitų, nes sugebame puikiai paruošti produkciją. Pirkėjai įvairiose šalyse seniai tuo jau įsitikino ir ypač vertina.

Kaip įprasta, ir šiemet jiems siunčiame šviežius, šaldytus, sūdytus, džiovintus grybus, šviežias ir šaldytas uogas“, – pasakojo Lietuvos miško uogų ir grybų verslininkų asociacijos vadovas.

Kainos sumažėjo net kelis kartus

Birželio mėnesį už kilogramą voveraičių grybautojai gaudavo net po 7–8 eurus, bet sausra staiga sustabdė grybų augimą geram mėnesiui. Rugpjūtį lietūs atgaivino grybautojų ir perdirbėjų viltis, bet kaina jau gerokai mažesnė nei pirmųjų – dabar supirkėjai moka po 2–2,5 euro.

Mėlynių kaina pasikeitė nedaug. Dabar mokama 1,2–1,15 euro už kilogramą. Tai vidutiniškai dešimčia centų mažiau nei sezono pradžioje.

Šią vasarą mėlynių derlius rekordinis buvo Ukrainoje, neblogas ir Baltarusijoje, Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.