Lenkija užsimojo išguiti amerikietiškojo „Uber“ taksistus

Pavėžėjimo paslaugas jau septynerius metus daugelyje šalių teikianti JAV kompanija „Uber“ Rytų ir Vidurio Europoje, gal išskyrus tik Lietuvą, nėra mėgstama.

Kur tik įžengia kompanija „Uber“, ten kyla taksi vairuotojų protestai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kur tik įžengia kompanija „Uber“, ten kyla taksi vairuotojų protestai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-08-13 10:46, atnaujinta 2017-05-16 01:54

Mūsų šalyje „Uber“ jau veikia legaliai, tačiau kitos valstybės nenori įsileisti naujokų į tradicinio taksi valdomą rinką. Pavyzdys – kaimyninė Lenkija.

Čia šios JAV kompanijos paslaugas jau galima užsisakyti devyniuose didmiesčiuose, tačiau vienas iš jų – Krokuva – mėgina išguiti pavėžėjimu užsiimančią įmonę.

Atsižvelgusi į tradicinių taksi įmonių protestus, miesto valdžia nurodė kontrolieriams bausti žmones, savo mašina vežančius asmenis, užsisakiusius šią paslaugą per „Uber“ programėlę.

Kontrolieriai apsimeta paprastais klientais, užsisako mašiną, o pavažiavę išrašo vairuotojui 500 zlotų (dabartiniu kursu – 117 eurų) baudą už tai, kad neturi licencijos.

Už licencijų išdavimą atsakingas Krokuvos merijos valdininkas Wieslawas Szandula teigia, kad savivaldybė tokiu būdu kovoja su visais nelicencijuotais vežėjais, o ne konkrečiai su „Uber“.

Kontrolieriai esą nėra nusistatę prieš „Uber“ egzistavimą, bet nori, kad šie turėtų visiems taksistams privalomus dokumentus.

„Uber“ atstovai teigė, kad įmonė teikia ne taksi, bet dalijimosi automobiliu paslaugas, tad vairuotojai neprivalo turėti specialių licencijų.

Juolab kad jie nėra „Uber“ darbuotojai – tik sukurtos programėlės pirkėjai ir naudotojai, o automobiliu dalijasi su klientu.

„Uber“ nori, kad mokesčius konkrečioje šalyje mokėtų vien vairuotojai, tačiau baiminasi, kad jiems nebeapsimokės pigiai vežti klientų, jei bus priversti įsigyti brangias licencijas.

Lenkijos Seime svarstomas projektas, pagal kurį taksi paslaugų teikėju bus vadinami ne tik vežėjai, bet ir tos firmos bei asmenys, kurie tarpininkaus vežėjui ir keleiviui.

Be to, toks tarpininkas privalės savo bendrovę steigti Lenkijoje. Šiuo metu Lenkijoje veikia Olandijoje būstinę turinti ir ten mokesčius mokanti „Uber“ firma.

Kol politikai diskutuoja dėl įstatymo, į Krokuvą semtis patirties kovojant su naujovėmis skubiai vyksta kitų didmiesčių atstovai. Apie tvirtus ketinimus pažaboti „Uber“ jau prašneko Lodzės, Gdansko, Vroclavo merijos.

„Uber“ aststovo Lietuvoje komentaras

„Krokuvos savivaldybės kontrolė nukreipta prieš „Uber“ yra nelegali, mat ji nepaiso administracinio elgesio kodekso. Mes, kaip bendrovė, skatinsime „Uber“ partnerius – vairuotojus teikti skundus, užstosime juos ir užtikrinsime jiems bet kokios būtinosios pagalbos sutiekimą.

„Uber“ yra inovatyvi paslauga leidžianti žmonėms dalintis kelione. Naujosios technologijos įgalina vairuotojų tapatybės patvirtinimą, užtikrina kainų skaidrumą, pateikia informaciją apie kelionės trukmę bei tikslų maršrutą. Laikais, kuomet mobiliosios programėlės daro vis didesnę įtaką ekonomikai, tokios svarbios reguliuojančios institucijos, kaip Konkurencijos tarnyba ar Europos komisija, pabrėžia galiojančių reglamentų pritaikymo prie vartotojų poreikių būtinybę.“

Vengrų įstatymą nutarė apskųsti Briuseliui

Vengrijos valdžia jau anksčiau priėmė prieš „Uber“ nukreiptą įstatymą. Pagal jį pareigūnai gali ne ilgiau kaip metams blokuoti tinkamos dispečerinės neturinčio taksi paslaugų teikėjo veiklą.

Tačiau JAV kompanija nusprendė pasibylinėti su Budapeštu – ji pateikė skundą Europos Komisijai, nes dėl vengrų įstatymo pavėžėjimo paslaugų milžinei teko nutraukti veiklą toje šalyje.

„Uber“ prašo ištirti šį įstatymą, kurį pavadino aiškiu pamatinių Europos bendrosios rinkos principų pažeidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.