Rusų dvasininkai išgeria tiek vyno, kad sumanė patys jį gaminti

Tūkstančius litrų vyno pamaldų metu kasmet sunaudojantys Rusijos pravoslavų bažnyčios popai nusprendė patys jo ir pasigaminti.

Vien pernai bažnyčios reikmėms teko importuoti 840 tūkst. litrų kahoro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vien pernai bažnyčios reikmėms teko importuoti 840 tūkst. litrų kahoro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai „lrytas.lt“ iš Maskvos

Aug 16, 2016, 1:07 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:37 PM

Krasnodaro krašte, netoli rusų pravoslavų bažnyčios patriarcho Kirilo rezidencijos, dvasininkai įsigijo 70 hektarų vynuogynus ir ketina pradėti spausti vyną.

Specialiai tam įkurta ir bendrovė „Mezyb“, kurios darbuotojai jau pradėjo triūsti apleistose plantacijose. Anot vieno žymiausių Rusijos alkoholio rinkos ekspertų Vadimo Drobizo, bažnyčia, esant geram derliui, iš tokių plotų galėtų per metus patiekti rinkai ir apie pusę milijono butelių vyno.

Tiesa, jis pasirodys nebent po keleto metų, nes reikia laiko vynuogynams atgaivinti, o pačiam vynui – subręsti.

Kremlių palaikančios pravoslavų viršūnės tokiu žingsniu tikrai įsiteiks šalies vadovams. Mat Rusijoje dabar stengiamasi bet kokius importinius gaminius pakeisti savais, o popai suvartoja labai daug įvežtinio vyno.

„Vyno reikia kiekvienų pamaldų metu. Kad būtų tinkama jo kokybė, didžiausi vienuolynai jį užsakinėja iš Rusijos, Ukrainos ar Moldovos gamintojų“, – pasakojo bažnyčios atstovas Aleksandras Volkovas.

Paprastai mišioms prireikia maždaug pusbutelio. Tačiau Rusijos pravoslavų bažnyčia turi daugiau nei 34,5 tūkst. maldos namų. Todėl vien pernai teko importuoti 840 tūkst. litrų kahoro (paprastai šią vyno rūšį tradiciškai naudoja dvasininkai), daugiausia – iš Abchazijos ir Bulgarijos. Šįmet jau išgerta 471 tūkst. litrų vyno.

Kol kas neaišku, ar bažnyčios valdoma „Mezyb“ tieks vyną tik jos reikmėms, ar pardavinės ir pasauliečiams.

Nieko nuostabaus, jei Rusijos dvasininkų kontroliuojama alkoholio imperija ims plėstis. Juk pats patriarchas Kirilas, dar būdamas metropolitu, sėkmingai vertėsi tabako prekyba, nes buvo gavęs iš valstybės kvotas įvežti didžiulius kiekius cigarečių be muito mokesčių. Bažnyčia iš to nemenkai praturtėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.