Nauji milijardierės pažadai – dar vienas miglos pūtimas?

Nėra nė vieno patvirtinimo, kad kraujo analizės technologija, išreklamuota Elizabeth Holmes, iš tiesų veikia. Bet tai nesustabdo jos nuo naujų, „revoliucinių“ išradimų ir dėmesio troškimo, rašo „Forbes“.

Iš E.Holmes, bendrovės „Theranos“ įkūrėjos, lūpų turėjo būti išgirsta tiesa apie nuostabius atradimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš E.Holmes, bendrovės „Theranos“ įkūrėjos, lūpų turėjo būti išgirsta tiesa apie nuostabius atradimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nėra nei vieno patvirtinimo, kad kraujo analizės technologija, išreklamuota Elizabeth Holmes, iš tiesų veikia.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nėra nei vieno patvirtinimo, kad kraujo analizės technologija, išreklamuota Elizabeth Holmes, iš tiesų veikia.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2016, 9:39 PM, atnaujinta May 15, 2017, 12:34 PM

Klinikinės biochemijos pasaulis mažai kuo gali sudominti žmogų, kuris nėra šios srities specialistas. Tačiau šių metų rugpjūčio pirmą dieną 7000 žmonių Amerikiečių klinikų ir biochemijos asociacijos suvažiavime užgniaužę kvapą įdėmiai klausėsi savimi pasitikinčios šviesiaplaukės. Auditorijoje buvo ir žurnalistų, kurie greičiausiai tik tą dieną ir sužinojo apie šios asociacijos egzistavimą.

Auditorijos susidomėjimas nėra sunkiai paaiškinamas, iš E.Holmes, bendrovės „Theranos“ įkūrėjos, lūpų turėjo būti išgirsta tiesa apie nuostabius atradimus.

„Theranos“ startuolis pritraukė milijardines investicijas, bet per 13 gyvavimo metų sugebėjo taip niekam ir nepaaiškinti, kokia iš tiesų yra ta kraujo analizės su keliais kraujo lašais technologija. Nebuvo nepriklausomų bandymų, publikacijų moksliniuose žurnaluose, nebuvo priėjimo prie labaratorijų ir tyrimo centrų. To nereikėjo, iki kol neprasidėjo sumaištis.

Kol JAV sveikatos apsaugos reguliatorius mažiausiai porai metų neuždraudė 32 metų E.Holmes vadovauti medicininėms labaratorijoms, darančioms kraujo tyrimus. Į E.Holmes taikomas sankcijas patenka ir licencijos iš „Theranos“ labaratorijos Niuarke atėmimas, piniginė bauda ir aštuonių mėnesių bendrovės valdymo draudimas. Įkūrėja buvo kaltinama galimu investuotojų apgaudinėjimu.

Šių metų gegužę E.Holmes pažadėjo dalyvauti Amerikiečių klinikų ir biochemijos suvažiavime bei išsamiai paaiškinti apie naudojamas technologijas. Tad nieko keisto, kad ten susirinko tūkstančiai žmonių.

To nesitikėjo niekas

Apie „Theranos“ yra paplitusios kelios nuomonės: jie šaunuoliai, o klaidos netyčinės ir jas išpučia žiniasklaida. Kiti mano, kad jie apgavikai, pavogę visą investuotą milijardą ir besislapstantys po netikru technologijos slaptumu.

E.Holmes pristatymo metu vieni laukė to, kad moteris visiems paaiškins technologiją ir taps dar sėkmingesnė. Kiti tikėjosi neišvengiamo verslininkės kritimo, kalėjimo ir viešo pasmerkimo. Taip pat vyravo nuomonė, kad skandalas nurims, o „Theranos“ ramiai pasitrauks iš rinkos.

Tačiau rugpjūčio 1-ąją paaiškėjo, kad tikrojo scenarijaus nuspėti negalėjo nei vienas. Jau penktą pristatymo minutę E.Holmes visiems parodė, kad ne veltui pagrindiniu bendrovės žmogumi dabar yra advokatas Davidas Boiesas.

Situacija buvo sprendžiama ne atvirumu ir skaidrumu, o, priešingai, miglotumu. E.Holmes net nepradėjo aiškinti, kaip veikia kraujo tyrimai, kurių bendrovė per metus spėjo padaryti 6 milijonus. Tarsi pamiršusi, kad visa ateitis pakibusi dėl praeities klaidų, moteris anonsavo naujas tyrimų technologijas.

Taip buvo išsaugotas „Theranos“ stilius, tikėjimas tuščiais žodžiais. Ekspertų duomenys nebuvo pateikti, į detales nesigilinama. Salė buvo nustebusi dėl tokio bendrovės įkūrėjos elgesio, bet ji pažadėjo maksimalų informacijos atskleidimą, vėliau. Neapsieita ir be pasakojimo apie tai, kaip pasikeis pasaulis po naujojo išradimo. Visa kalba truko valandą.

Visos vyravusios nuomonės apie „Theranos“ pasirodė klaidingos. E.Holmes neišgelbėjo pasaulio, bet ir nepabėgo su milijardu. Nėra nei vieno patvirtinimo, kad jos technologija iš tiesų veikia. Bet tai jos nestabdo nuo naujų išradimų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.