Miškų ekosistemoms atkurti ir išsaugoti – beveik 2 mln. eurų

Nuo rugpjūčio 1 d. miškų savininkai gali pasinaudoti Europos Sąjungos parama. Paskutinįjį vasaros mėnesį laukiama paraiškų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“. Šiam paraiškų rinkimui skirta beveik 2 milijonai eurų. Minėtosios KPP priemonės tikslas – atkurti ir išsaugoti ekosistemas, kurios priklauso nuo miškininkystės.

Nuo rugpjūčio 1 d. miškų savininkai gali pasinaudoti Europos Sąjungos parama.<br>ŽŪM nuotraukos.
Nuo rugpjūčio 1 d. miškų savininkai gali pasinaudoti Europos Sąjungos parama.<br>ŽŪM nuotraukos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2016, 9:02 AM, atnaujinta May 15, 2017, 9:43 AM

Praėjusiais metais ši KPP priemonė buvo pakankamai populiari. Tuomet buvo pateiktos 264 paraiškos, kuriose prašoma 5 785 826,30 eurų paramos, ši suma kone trigubai viršijo numatytuosius 1,9 mln. eurų. 165 paraiškos surinko nuo 46 iki 70 balų, jose prašoma 1 748 303,63 eurų paramos. Šioms paraiškoms pakako skirtų paramos lėšų, tad jos buvo vertinamos toliau. Tik 3 paraiškos nesurinko minimalaus balų skaičiaus, todėl buvo atmestos.

Viešojo naudojimo rekreacinės miško infrastruktūros įrengimas ir atnaujinimas, pamiškių formavimas, miškuose esančių saugomų natūralių buveinių ar saugomų rūšių buveinių atkūrimas arba būdingos miško struktūros palaikymas, nevietinių medžių rūšių medynų (kai nevietinės medžių rūšys medyne yra vyraujančios) pertvarkymas (rekonstrukcija) į vietinių medžių rūšių medynus, vienkartinis jaunuolynų (iki 20 metų amžiaus) ugdymas, Vidinės miškotvarkos ir Miško želdinimo ir žėlimo projektų, kaip savarankiškos investicijos, rengimas – būtent šioms veikloms pareiškėjai gali tikėtis finansinės paramos. Pareiškėjais gali būti tiek privačių, tiek valstybinių miškų valdytojai.

Pagal šią KPP veiklos sritį maksimali suma vienam projektui gali siekti iki 50 tūkstančių eurų, o per visą programinį laikotarpį – 200 tūkstančių eurų. Jeigu pareiškėjas ketina ugdyti jaunuolynus, jam mokama vienkartinė kompensacinė išmoka – 197 eurai už hektarą. Maksimalus paramos intensyvumas – 90 procentų. Pareiškėjas taip pat privalo užtikrinti, kad turi pakankamai lėšų likusiai projekto daliai finansuoti – tai gali būti skolintos arba nuosavos lėšos.

Pažymėtina, kad miško valda, į kurią norima investuoti, turi priklausyti pareiškėjui. Jeigu miškas yra nuomojamas, tuomet nuomos sutartis turi būti pasirašyta bent 10 metų.

Kaip ir kitose Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonėse, paraiškos vertinamos balais. 25 balai suteikiami, jeigu paraišką pateikia privataus miško savininkas arba kooperatyvas, kuriam priklauso miškų savininkai. Taip pat 20 balų skiriama, jeigu ketinama tik ugdyti jaunuolynus. Jeigu projekte numatytas ne vietinių medžių rūšių pakeitimas vietinėmis ne mažesniame kaip 0,5 ha plote – suteikiama 10 balų. Minimalus balų skaičius, kuri pareiškėjas privalo surinkti siekdamas ES paramos – 30 balų, didžiausias – 100 balų. „Taip pat svarbu pažymėti, kad šiame finansiniame laikotarpyje pareiškėjai privalo pateikti dokumentus, pagrindžiančius numatomas išlaidas. Iš esmės kartu su paraiška turi būti pateikti trys komerciniai pasiūlymai su nurodytomis paslaugų kainomis. Pareiškėjas turėtų pasirinkti tą pasiūlymą, kurio kaina yra mažiausia. Tačiau visa tai netaikoma ugdant jaunuolynus ir siekiant kompensacinių išmokų“, – sako Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Kompensacijų ir investicijų skyriaus vyr. specialistas Gediminas Mažeika.

Pareiškėjas, kreipdamasis paramos viešojo naudojimo rekreacinės miško infrastruktūros įrengimui ir / ar atnaujinimui, gali padengti tokias išlaidas: lieptų, tiltų statyba, apžvalgos aikštelių, medinių atrakcionų, pavėsinių, laužaviečių įrengimas ir kt. Taip pat užtvarų parengimas, pamiškių (iki 25 m pločio miško juosta nuo miško krašto) formavimo išlaidos: medžių ir krūmų kirtimas, krūmų sodinimas, siekiant suformuoti neigiamam vėjo poveikiui atsparius medynus.

Jeigu prašoma paramos nevietinių medžių rūšių medynų pertvarkymui, finansuojamas nelikvidinės medienos sutvarkymas, dirvos paruošimas, sodmenų įsigijimas, sodmenų transportavimas, sodmenų sodinimas, sodmenų apsaugos priemonės (tvoros arba repelentai) ir kt. Be to finansuojamas ornitochorinių medžių ir krūmų sodinimas. Pareiškėjai gali tikėtis paramos ir šioms išlaidoms: vidinės miškotvarkos ir miško želdinimo ir žėlimo projekto (ų) (kaip savarankiškos investicijos) parengimo ar tikslinimo išlaidos (tinkamos finansuoti, jei jame numatytos pagal šią veiklos sritį remtinos išlaidos). Finansuojama bendrųjų išlaidų dalis gali būti ne didesnė nei 10 procentų kitų tinkamų finansuoti projekto išlaidų vertės be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), ir ne didesnė kaip 1 800 eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Paraiškų pagal KPP priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“ laukiama nuo rugpjūčio1 iki rugsėjo 30 d.

Daugiau informacijos apie KPP priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.