Lenkai pasiilgo rusų – renka parašus, kad jie galėtų sugrįžti

Lenkijos Seimo nariai iš partijos „Piliečių platforma“ (lenk. Platforma Obywatelska Rzeczypospolitej Polskiej – liberalų-konservatorių politinė partija, kurią 2001 metais įkūrė politikai Donaldas Tuskas, Andžejus Olechovskis ir Macejus Plažinskis ir kuri 2007–2015 metais buvo valdančioji Lenkijos partija. – Red.) reikalauja, kad vyriausybė atkurtų buvusią vietinio eismo per sieną tvarką prie sienos su Karaliaučiaus kraštu.

Lenkijos Seimo nariai reikalauja, kad vyriausybė atkurtų buvusią vietinio eismo per sieną tvarką prie sienos su Karaliaučiaus kraštu.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotr.
Lenkijos Seimo nariai reikalauja, kad vyriausybė atkurtų buvusią vietinio eismo per sieną tvarką prie sienos su Karaliaučiaus kraštu.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2016, 10:51 PM, atnaujinta May 15, 2017, 6:46 AM

Jie organizuoja susitikimus su Pomeranijos, Varmijos ir Mozūrijos gyventojais, kur žmonės pasirašo peticiją ministrei pirmininkei Beatai Szydło, rašo Grzegorzas Szaro portale wyborcza.pl.

Šių metų liepos pradžioje Lenkijos vyriausybė netikėtai paskelbė, kad laikotarpiui, kada vyks NATO viršūnių susitikimas ir Pasaulio jaunimo dienų renginiai, bus laikinai sustabdytas vietinis eismas per sieną su Rusijos Federacija ir Ukraina.

Rugpjūčio 3 dieną, kai šie renginiai jau buvo pasibaigę, eismas buvo atkurtas, bet tik prie sienos su Ukraina.

Vidaus reikalų ir administracijos viceministras Jarosławas Zieliński (valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ atstovas) tada sakė, kad kalbant apie Karaliaučiaus kraštą, „iki šiol išlieka prielaidos, susijusios su mūsų saugumu, dėl kurių buvo nutrauktas vietinis eismas per sieną“.

Nuo to laiko kito paaiškinimo mes neišgirdome, teigia straipsnio autorius.

Didėja nedarbas

„Patys pjauname šaką, ant kurios sėdime, – komentuoja padėtį senatorius Jerzy Wcisła. – Dėl šio visiškai nesuprantamo Lenkijos vyriausybės sprendimo nuostolių turi visų pirma lenkai – verslininkai ir eiliniai pasienio rajonų gyventojai.

Parduotuvės, kuriose jau keletą metų masiškai apsipirkdavo rusai, dabar patiria nuostolius, ir bus panaikinta dar daugiau darbo vietų“.

Lenkijos vyriausioji statistikos valdyba paskaičiavo, kad 2015 metais rusai per ketvirtį Lenkijoje išleido – vien tik tie, kurie kirto sieną įsigiję vietinio eismo per sieną leidimus – apie 70 mln. zlotų (apie 16,3 mln. eurų).

Rusas paliko Lenkijoje vidutiniškai 460 zlotų (apie107 eurus), o lenkas Karaliaučiaus krašte – apie 300 zlotų (apie 70 eurų).

Šiuo metu nuostolių patiria ne tik didelės parduotuvės ir prekybos bei paslaugų bendrovės, bet ir smulkūs verslininkai, kurie investavo, pavyzdžiui, į krautuvėles ir viešbutukus pasienyje, tikėdamiesi sulaukti turistų iš Karaliaučiaus.

Dabar jų buvimas yra beprasmis, teigia straipsnio autorius.

Nėra ko bijoti?

Todėl sugrąžinti vietinį eismą per sieną reikalauja jau keli tūkstančiai žmonių, kurie per kelias pastarąsias dienas pasirašė peticiją vyriausybei.

Ketvirtadienį Elblongo senamiesčio rotušėje įvyko eilinis susitikimas šiuo kausimu, jį surengė partijos „Piliečių platforma“ nariai: deputatė Elżbieta Gelert ir senatorius Jerzy Wcisła.

Prieš keletą metų jų abiejų pastangomis buvo atidarytas vietinis eismas per sieną. Į šį susitikimą atėjo keliasdešimt žmonių, tarp jų daug verslininkų. „Mes, priešingai nei partija „Teisė ir teisingumas“ ir visų lenkų prezidentas, nebijome eilinių rusų, nes tik tokie žmonės naudojosi vietiniu eismu per sieną, – kalbėjo jie. – Mes ir toliau norime bendradarbiauti su savo kaimynais, kadangi mums visiems tai apsimoka“.

Kaip idiotams

Kodėl vyriausybė uždarė sieną?

„Nepaisant to, kad buvo pateikta daug paklausimų, premjerė Beata Szydło ir jos ministrai nesiteikė atsakyti, kokie yra argumentai šia tema.

Gal dabar jie paklausys eilinių gyventojų ir susiprotės?“ – sako deputatė E.Gelert. O senatorius J.Wcisła priduria: „Kalbėti žmonėms, kad „iki šiol išlieka prielaidos, susijusios su mūsų saugumu“, yra tas pats, kas kalbėti idiotams.

Faktai yra tokie, kad per ketverius metus, kai galioja supaprastinto valstybės sienos kirtimo tvarka, nebuvo nė vieno atvejo, kuris būtų galėjęs kelti pavojų mūsų saugumui“.

Bus dar daugiau susitikimų

Eilinis susitikimas su gyventojais ir parašų rinkimas dėl vietinio eismo per sieną atgaivinimo vyks antradienį Braneve (Prūsoje).

Jame žada dalyvauti partijos „Piliečių platforma“ atstovai Seime J.Wcisła, E.Gelert, Bogdanas Borusewiczius ir Marekas Biernacki, baigia savo straipsnį portale „wyborcza.pl“ G.Szaro.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.