Politikas treptelėjo – ir kavinės Vilniaus centre neliko

Vilniuje galioja nerašyta taisyklė: jei užsiimi savavališka statyba, tai mūryk nelegalų daugiaaukštį. Nes jei suręsi menką paviljoną – gausi per galvą. Tuo įsitikino verslininkas, išvykęs laimės ieškoti svetur. Anos savaitės pradžioje nebeliko lauko kavinės-paviljono Vilniaus ir Liejyklos gatvių kampe. Čia buvo galima paskanauti sušių ir kitų rytietiškų skanėstų.

M.Majauskas savo pasiekė: licencijos netekusios kavinės pastatą Vilniaus ir Liejyklos gatvių kampe šį antradienį nugriovė jos buvę savininkai.<br>A.Kleivos nuotr.
M.Majauskas savo pasiekė: licencijos netekusios kavinės pastatą Vilniaus ir Liejyklos gatvių kampe šį antradienį nugriovė jos buvę savininkai.<br>A.Kleivos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Aug 22, 2016, 11:49 AM, atnaujinta May 15, 2017, 5:37 AM

Tiesa, kavinė neveikė jau nuo praėjusių metų lapkričio, kai baigėsi licencija. Dažniausiu atveju licencijos pratęsiamos, tačiau kavinę valdžiusios bendrovės „Supermaistas“ savininkui Karoliui Jaruševičiui nepasisekė.

Jo legaliai veikusi ir mokesčius mokėjusi kavinė kažkodėl smarkiai užkliuvo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui, konservatoriui Mykolui Majauskui, kuris su komjaunuolišku entuziazmu siekė, kad kavinės miesto centre nebeliktų.

Nusivylęs verslininkas penktadienį pasidairyti vietos savo verslui išskrido į NVS, buvusios Sovietų Sąjungos erdvės, šalis.

Susikibo su tarybos nariu

Bėdos dėl populiarios rytietišką maistą siūlančios kavinės prasidėjo jau praėjusių metų pabaigoje, kai baigėsi licencijos galiojimo laikas. Jos pratęsti nepavyko, nes kavine ypač susidomėjo tarybos narys M.Majauskas. Mat verslininkai, kad klientams būtų patogiau, buvo sukalę terasą. Tačiau nepasirūpino leidimu ją statyti.

M.Majauskas dėl lauko terasos įrengimo kreipėsi į savivaldybę, o Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius patvirtino: medinė pakyla įrengta savavališkai. K.Jaruševičius teisinosi dėl tvarkingai įrengtos terasos nuėjęs kryžiaus kelius savivaldybėje, tačiau negavęs jokio atsakymo iš valdininkų.

Savivaldybė liepė verslininkui nugriauti paviljoną, bet šis savo ruožtu užsispyrė. Prie kavinės buvo pakabintos pakaruoklių iškamšos ir plakatas su M.Majausko pavarde.

Mykolas Majauskas didžiuojasi prisidėjęs prie smulkiojo verslo kartuvių! Šią savaitę čia neteks darbo 10 žmonių. Pilieti, rinkis atsakingai,“ – tokį plakatą matė praeiviai.

Teismas apsisuko žaibiškai

„Padariau tik smulkų nusižengimą, buvau pasiryžęs ištaisyti klaidą, bet man tokia galimybė nesuteikta“, – „Sostinei“ guodėsi K.Jaruševičius.

Savivaldybė kreipėsi į teismą, ir jos ieškinys buvo patenkintas stebėtinai greitai.

Teismą bendrovė „Supermaistas“ pralaimėjo, o nuosprendis įsiteisėjo šio mėnesio pradžioje. Taip pat įmonei buvo priteista sumokėti 1500 eurų žalą Vilniaus miesto savivaldybei už sutarties sąlygų nevykdymą bei bylinėjimosi išlaidas.

Verslininką stebino toks operatyvumas – dėl didelių savavališkos statybos statinių dažniausiai bylinėjamasi ne vienus metus, kol priimamas sprendimas nugriauti, arba toks statinys, pavyzdžiui, aukštingumą viršijantis daugiabutis, įteisinamas.

Tokių atvejų buvo ir Užupyje, ir kitose Senamiesčio vietose, Šnipiškėse.

Vieta domino stambiuosius

K.Jaruševičius neabejoja, jog tapo pelninga vieta suinteresuotų politikų užkulisinių žaidimų auka, o savavališkai sukaltos kelios lentos tebuvo dingstis jį iškrapštyti iš Vilniaus centro.

Verslininkas nebesispyriojo, ketvirtadienį išsiaiškino, kur pervesti jam priteistą baudą, o penktadienį sėdo į lėktuvą ir išskrido į Rytus dairytis vietos verslui.

„Jau aišku, kad Vilniuje man nėra vietos. Jos, matyt, prireikė stambiems verslo rykliams – juk vieta, kur stovėjo kavinė, labai patraukli. Su tokiais kaip aš, smulkiomis žuvelėmis, mikliai susidorojama.

Dabar tiesiog vimdo, kai girdžiu politikus kalbant apie tai, kaip jie globoja smulkųjį verslą“, – prieš iškeliaudamas iš Vilniaus „Sostinei“ sakė verslininkas.

Kaltina pačius verslininkus

Vilniaus savivaldybės Finansų departamento Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Gintaras Karanda neigė, kad „Supermaistui“ nebuvo suteikta galimybė pratęsti licenciją.

Esą verslininkai piktybiškai užsispyrė, nenorėjo geruoju nugriauti teisės veikti netekusios kavinės, todėl teko bylinėtis. O apleistas statinys Vilniaus širdyje nuo praėjusių metų lapkričio gadino sostinės įvaizdį.

„Pasibaigus lauko kavinės konkurso nuostatuose numatytam terminui ir nepratęsus sutarties su bendrove „Supermaistas“, pastarieji nesutiko geranoriškai patraukti savo lauko kavinės Vilniaus ir Liejyklos gatvių sankryžoje.  Dėl to Vilniaus miesto savivaldybė buvo priversta kreiptis į teismą dėl priverstinio iškeldinimo. Teismą bendrovė „Supermaistas“  pralaimėjo, o nuosprendis įsiteisėjo tik šio mėnesio pradžioje. Pagal teismo sprendimą bendrovė privalėjo per 15 kalendorinių dienų išardyti lauko kavinę, kitu atveju tai būtų padariusi pati savivaldybė. Taip pat jie privalo sumokėti 1 tūkst. 500 eurų žalą Vilniaus miesto savivaldybei už sutarties sąlygų nevykdymą bei bylinėjimosi išlaidas“, paaiškino G.Karanda.

Buvo paskelbtas konkursas naujai lauko kavinei įsteigti. Jį laimėjo viešojo maitinimo paslaugas teikianti bendrovė „Gurmega“.

Vidutiniokams nėra vietos sostinėje

Eduardas Šablinskas

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų sąjungos garbės pirmininkas, Seimo narys

„Iš patirties galiu pasakyti, kad smulkiam verslininkui priklausiusi lauko kavinė Vilniaus ir Liejyklos gatvių kampe parūpo stambiesiems. Tai ne pirmas atvejis, kai savivaldybės rankomis smulkieji išgenami lauk iš Senamiesčio, o jų vietą užima dideli viešojo maitinimo tinklai. Taip buvo ir valdant ankstesniems Vilniaus merams. Pavyzdžiui, iš Pilies gatvės buvo išvaryti pavėsinėse amatininkų dirbiniais, suvenyrais prekiavę smulkūs prekybininkai. Tose vietose pristatyta kebabinių, priklausančių turtingam tinklui. Ten pažeidimų galima rasti daug, bet miesto valdžia nekreipia dėmesio. Su savitą sostinės veidą formavusiais „mažiukais“ susidorota sparčiai, o jų vietą užėmė įvairūs beveidžiai „kofeinai“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.