Po STT dūrio į nugarą – verslininkai nei paleisti, nei pakarti

Teisėsaugos mėsmalėje atsidūrę verslininkai ištikti šoko – ant gerą reputaciją turinčių bendrovių šliūkštelėta įtarimų, tačiau niekas neįvardija netgi galimų nuodėmių.

Net 95 proc. „Norvelitos“ produkcijos yra eksportuojama į užsienio valstybes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Net 95 proc. „Norvelitos“ produkcijos yra eksportuojama į užsienio valstybes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Net 95 proc. „Norvelitos“ produkcijos yra eksportuojama į užsienio valstybes.
Net 95 proc. „Norvelitos“ produkcijos yra eksportuojama į užsienio valstybes.
Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai sutrikdė vienos didžiausių šalies žuvies perdirbimo įmonių „Norvelita“, turinčios gerą vardą ir užsienyje, veiklą.
Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai sutrikdė vienos didžiausių šalies žuvies perdirbimo įmonių „Norvelita“, turinčios gerą vardą ir užsienyje, veiklą.
J.Kenstavičius: „Niekas negali kalbėti, pasirašę kažkokius pasižadėjimus. Nei darbuotojai, nei partneriai nesupranta, kas vyksta.“
J.Kenstavičius: „Niekas negali kalbėti, pasirašę kažkokius pasižadėjimus. Nei darbuotojai, nei partneriai nesupranta, kas vyksta.“
E.Vaicekauskienė: „STT pareigūnų apsilankymas įmonėje man buvo labai didelė staigmena ir pyktis. Neaišku, kodėl tai buvo daroma.“
E.Vaicekauskienė: „STT pareigūnų apsilankymas įmonėje man buvo labai didelė staigmena ir pyktis. Neaišku, kodėl tai buvo daroma.“
A.Kavak: „Portlando kompanijos atstovas anksčiau tarėsi su lietuviais, bet pamatė, kas vyksta Lietuvoje, ir nuvažiavo į Estiją.“
A.Kavak: „Portlando kompanijos atstovas anksčiau tarėsi su lietuviais, bet pamatė, kas vyksta Lietuvoje, ir nuvažiavo į Estiją.“
Daugiau nuotraukų (6)

Audrė Srėbalienė, Gintarė Valentinaitienė („Lietuvos rytas“)

Aug 26, 2016, 9:25 AM, atnaujinta May 14, 2017, 9:22 PM

Garsias mėsos ir žuvies perdirbimo bendroves užgriuvę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai nebuvo iškalbūs.

STT tepaskelbė atliekanti tyrimą, kurio epicentre – Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) pavaldus Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, mėsos perdirbimo įmonė „Nematekas“ bei žuvies produktų perdirbimo bendrovė „Norvelita“.

„Tyrimas pradėtas dėl įtarimų, kad galėjo būti klastojami laboratorinių tyrimų rezultatai ir dėl to priimamas įvairaus dydžio ir formos neteisėtas atlygis iš suinteresuotų įmonių“, – nedaugžodžiavo STT.

Daugiau – nieko aiškaus. Užtat įmonės, net jei jų kaltės nebus įžvelgta, neabejotinai patirs nuostolių. „Norvelitos“ vadovas Jordanas Kenstavičius tokius teisėsaugos veiksmus įvardijo tiesiai – saviškių dūriu į nugarą.

Jau suka pas kaimynus

Mūsų šalies valdžia iki šiol bandė raminti, kad STT kratos kai kuriose bendrovėse tikrai nepakenks eksporto rodikliams ar Lietuvos gamintojų įvaizdžiui.

Tačiau tokios pasakos – jau pasenusios.

Antai Čikagoje dirbančios importo įmonės „Food Depot International“ vadovė Angela Kavak neslėpė, kad JAV importuotojai gręžiasi nuo Lietuvos bendrovių.

„Šią savaitę kalbėjau su importo kompanija Portlande. Jų atstovas, kuris anksčiau tarėsi su lietuviais dėl produktų įsigijimo, pamatė, kas vyksta Lietuvoje, ir nuvažiavo į Estiją. Kitas pirkėjas iš Sakramento aplenkė žuvies perdirbimo įmonę Lietuvoje ir susitarė su latvių bendrove.

Kompanijos Kalifornijoje ir Oregone taip pat nužingsniavo pas latvius. Jie taip pasielgė ir su pieno produktų gamintojais – tvarko Latvijoje importui tinkamas etiketes.

Aš ir pati jau susisiekiau su latvių žuvies perdirbimo įmone „Salas Zivis“ – pradėsime pirkti iš jų, nes Lietuvoje nuolat atsiranda kokių nors kliuvinių“, – kalbėjo A.Kavak.

Teko užsisiūti burną

Į vieną didžiausių žuvies perdirbimo įmonių „Norvelita“, kuri didžiąją produkcijos dalį eksportuoja į užsienį, atvykę agentai kyštelėjo aktą, kažkokius popierius ir paprašė dokumentų.

„Mes pareigūnus nuvedėme visur, kur jie norėjo. Mums iš karto buvo pasakyta, kad nieko čia nėra – kokių nors įtarimų, STT esą tik nori gauti tyrimų protokolus“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino Raseinių rajone įsikūrusios „Norvelitos“ vadovas J.Kenstavičius.

Daugiau nei 700 bendrovės darbuotojų dabar turi laikytis tylos įžadų, todėl atmosfera šioje įmonėje nepavydėtina.

„Niekas negali kalbėti, pasirašę kažkokius pasižadėjimus. Nei darbuotojai, nei partneriai nesupranta, kas vyksta. Jie prašo paaiškinti, o mes negalime, nes patys nieko nežinome.

Lieka tik laukti tolesnės informacijos iš STT.

Jei jau negali atskleisti tyrimui svarbios informacijos, pirma tegul ištiria, ar išvis kas nors yra blogai, ar yra nusižengimų, o tik tada skelbia kažką konkretaus“, – piktinosi verslininkas.

Tokia situacija verčia jaustis be kaltės kaltiems.

Anot J.Kenstavičiaus, jau daugiau kaip savaitė, kai nuo patirto šoko negali atsigauti įmonės generalinis direktorius, personalo vadovė taip pat priblokšta. Vadovai nieko guodžiančio negali pasakyti specialistams – sukeltos panikos neįmanoma nuslopinti.

Bendradarbiavo jau seniai

„Jeigu jau STT institutą sekė metus, gal žino, kokių reikia dokumentų, bet kam gąsdinti kitus? Kaip darbo vietų kūrėjams mums ypač sunku, nes nežinome, kaip visa tai paaiškinti darbuotojams“, – sakė J.Kenstavičius.

Tyrimą dėl Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pradėjusi STT įtaria, kad čia už atlygį galėjo būti klastojami laboratorinių tyrimų rezultatai.

Tačiau, J.Kenstavičiaus teigimu, ką nors klastoti absurdiška, nes įmonę su vertinimo institutu sieja komercinis bendradarbiavimas.

„Mes tiesiog veždavome ten tirti įvairius produktus, kad paskui galėtume nuspręsti, ar jie saugūs, ar juos galima gaminti ir tiekti.

Kartais instituto prašydavome ištirti, ar tinkamai valomos gamybinės patalpos, kiek vienas ar kitas produktas gali galioti.

Juk kai jūs ruošiatės kur nors eiti, draugai neateina į miegamąjį ir nežiūri, ką apsirengsite. Kai susitinkate, tada ir pamato, kaip atrodote.

Mes todėl ten ir tiriame produktus, kad įsitikintume, ar jie tvarkingi, ar galime leisti į rinką“, – kalbėjo „Norvelitos“ vadovas.

Verslininkui labai keista, kaip gali būti kalbama apie klastojimus, jei pati įmonė šiuos tyrimus užsako dėl savikontrolės – jie nėra privalomi.

„Norvelita“ per metus už tokius tyrimus institutui sumokėdavo apie 20 tūkst. eurų.

Apie plėtrą nebemąsto

„Norvelitos“ apyvarta praėjusiais metais viršijo 100 milijonų eurų.

Įmonė kasmet perdirba apie 14 tūkst. tonų lašišų ir 4 tūkst. tonų kitų žuvų.

95 proc. šios produkcijos eksportuojama į užsienį – Vokietiją, Belgiją, Italiją, Daniją, Švediją, Graikiją, Angliją, JAV ir Baltijos šalis.

„Jei praeis kokie 3–4 mėnesiai ir išaiškės, kad nieko čia nebuvo, bus pats blogiausias dalykas. Verslo įvaizdžiui tai labai kenkia.

Kai tokie dalykai vyksta, apie jokias plėtras nemąstau.

Apskritai kartais pagalvoju, ar išvis tas verslas reikalingas, nes niekas nenori jam padėti – tik nuolat trukdyti“, – apmaudo neslėpė J.Kenstavičius.

Konkurentai trina rankas

„Norvelitos“ vadovas nuogąstavo, kad šie skandalai smarkiai atsilieps eksportui.

„Mums visą laiką reikia įrodinėti, kad galime dirbti kokybiškai, kad viską padarysime taip, kaip reikia užsakovams. O čia staiga gavome dūrį į nugarą iš saviškių.

Tiesa, mūsų sutartys – metinės, jos labai priklauso ir nuo mūsų pačių, nes visose rinkose turime išsikovoję gerą vardą.

Bet gali būti ir taip, kad po tam tikro laiko mumis nebetikės.

Tokie sukrėtimai labai naudingi konkurentams. Mat kai ateis sutarčių pasirašymo laikas, gali būti prisiminti būtent tie skandalai“, – kalbėjo J.Kenstavičius.

Pareigūnų vizitas sukėlė pyktį

STT agentų apsilankymas įmonėje nustebino ir mėsos ir paukštienos perdirbimo bendrovės „Nematekas“ akcininkę ir vadovę Egidiją Vaicekauskienę.

„Man tai buvo labai didelė staigmena ir pyktis.

Neaišku, kodėl tai daroma. Tiriame gaminius ne tik šioje laboratorijoje (Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno skyriuje. – Red.).

Savo produktus eksportuojame, jie tiriami ir Europoje. Su Rusija mes išvis nedirbame“, – BNS yra kalbėjusi įmonės vadovė.

E.Vaicekauskienei keisčiausia tai, kad STT neinformavo bendrovės, koks tyrimas atliekamas ir kaip su juo susijęs „Nematekas“.

Skambiai STT pradėta byla visiškai žlugo

* 2012-ųjų spalio 9 dieną Lietuvą apskriejo sensacinga žinia – STT Šiaulių padalinio pareigūnai areštinėje uždarė vieną įtakingiausių šalies verslininkų, žuvies perdirbimo įmonės „Norvelita“ generalinį direktorių J.Kenstavičių.

* Tuomet buvo sulaikyti ir „Norvelitos“ technikos padalinio vadovas A.Jakaitis, bendrovės „Raseinių vandenys“ vadovas R.Viršilas.

* Per visą Lietuvą buvo garsiai ištrimituota STT informacija – esą dėl šių asmenų kaltės buvo padaryta didelė žala gamtai, ji įvertinta 752,4 tūkst. litų (dabar – beveik 218 tūkst. eurų).

* Pasirodo, į nuošaliai už Raseinių, Palovaičio kaime, privačioje teritorijoje, iškastą duobę nelaidžiu molio dugnu įmonė „Raseinių vandenys“ laikinai, kol kapitališkai buvo remontuojama „Raseinių vandenų“ valykla, supylė žuvų atliekų nuotekų ir riebalų iš įmonės „Norvelita“.

* Vėliau nuotekos turėjo būti parduotos „Rietavo veterinarinei sanitarijai“ ir perdirbtos į techninius riebalus.

* Tačiau 2014 metų vasario 27-ąją Šiaulių apygardos prokuratūra visų įtariamųjų atžvilgiu tyrimą nutraukė, „nes nebuvo nustatyta, jog dėl įtariamųjų veiksmų buvo padaryta didelė žala orui, žemei, vandeniui, gyvūnams, augalams ar kitų sunkių padarinių aplinkai“.

* Taip pat buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas J.Kenstavičiui ir A.Jakaičiui dėl piktnaudžiavimo tarnyba, nes tam nebuvo surinkta pakankamai įrodymų.

* Teismą pasiekė tik vienintelis kaltinimas – „Raseinių vandenų“ direktoriui R.Viršilui dėl piktnaudžiavimo tarnyba, nes esą neteisėtai buvo priimamos „Norvelitos“ gamybinės nuotekos.

* Tačiau Šiaulių apygardos teismas galiausiai išteisino ir R.Viršilą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.