Leido tuoktis bet kuriame mieste – kurortai nudžiugo, bet veltui

Daugiau nei prieš metus savivaldybių civilinės metrikacijos skyriams buvo leista santuokas registruoti neatsižvelgiant į jaunavedžių deklaruotą gyvenamąją vietą. Kurortų vadovai laukė jaunavedžių antplūdžio.

Pajūrio paplūdimiai – viena iš pageidaujamų santuokų registracijos vietų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pajūrio paplūdimiai – viena iš pageidaujamų santuokų registracijos vietų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 27, 2016, 11:30 AM, atnaujinta May 14, 2017, 7:25 PM

Tradiciškai nemažai svetur gyvenančių jaunavedžių porų sulaukiantys Lietuvos kurortai Palangos, Druskininkų ir Neringos miestai vylėsi, kad nelikus apribojimo dėl gyvenamosios vietos kurortus vestuvininkai užplūs iš visos šalies, o šių savivaldybių biudžetai sulauks daugiau pajamų iš santuokų registracijos rinkliavos.

Už įprastą santuokos registraciją valstybė yra nustačiusi 20 eurų mokestį. Vadinamoji išvažiuojamoji santuokos registracija kainuoja 60 eurų. Šie pinigai atitenka savivaldybėms.

Santuokų – tiek pat

Tačiau praėjus metams po priimtų Civilinio kodekso pataisų paaiškėjo, kad tuoktis kurortuose kitur gyvenantys jaunavedžiai nesiveržia. Kai kur santuokų net sumažėjo.

Pavyzdžiui, Palangoje iki tvarkos pakeitimo 2014 metais buvo užregistruota 260 santuokų. Iš jų 51 pora už didesnę rinkliavą tuokėsi pasirenkamose vietose.

Pernai, antrąjį pusmetį tuokiant bet kur gyvenančius jaunavedžius, Palangoje žiedus sumainė 252 poros, iš jų tik 36 santuoką registravo reprezentacinėse kurorto vietose.

Vestuvių nepagausėjo ir šiemet. Iki rugpjūčio 24 dienos Palangoje buvo užregistruotos 169 santuokos. Tiesa, tai – 20 santuokų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Palyginti su praėjusiais metais, kiek daugiau porų renkasi kitas kurorto vietas. Iki praėjusio trečiadienio tokių buvo 26, o iki spalio mėnesio reprezentacinėse vietose užsakyta dar 15 santuokų.

Nida vestuvėms netinka

Naujos santuokų registracijos tvarkos visiškai nepajuto Neringa. Užpernai ir pernai šiame kurorte tuokėsi tiek pat – po 59 poras. Nesitikima, kad vestuvių pagausės ir per šiuos metus – nuo metų pradžios iki vasaros pabaigos sutuoktos tik 32 poros.

Anot kurorto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Editos Vaičiūnienės, sudėtingiau pasiekiama Nida yra nepatraukli vestuvių pokyliams.

„Vestuvės dažniausiai planuojamos vasarą, savaitgaliais, kai Neringa ir taip sausakimša nuo poilsiautojų.

Tokiu metu užsisakyti viešbutį ar poilsinę didesniam vestuvininkų būriui neįmanoma.

Vasarą vestuvių puotai sunku rasti ir laisvą restorano salę“, – teigė E.Vaičiūnienė.

Neringoje vestuvių pokyliai ne itin pageidaujami net jei ir vietos rezervuojamos iš anksto, nes jaunavedžių šventė trunka vos kelias savaitgalio dienas, bet poilsio namai per jas rizikuoja prarasti savaitę norinčius apsigyventi poilsiautojus.

Druskininkai praturtėjo

Nuo pernykštės liepos nepagausėjo vestuvių ir Druskininkuose, tačiau šis kurortas daugiau gauna pajamų iš santuokų registracijos rinkliavos, nes kasmet gausėja tuoktuvių jaunavedžių pasirenkamose vietose.

Per 2014 metus šiame kurorte tuokėsi 197 poros. Iš jų 60 porų buvo registruojama reprezentacinėse Druskininkų vietose, todėl savivaldybė gavo 6340 eurų rinkliavos.

Praėjusiais metais buvo registruota vos trimis santuokomis daugiau, tačiau išvažiuojamųjų santuokų padaugėjo iki 76 ir iš šios paslaugos Druskininkų biudžetas gavo 700 eurų daugiau.

Tikimasi, kad šiemet Druskininkuose bus dar daugiau vestuvių. Iki vasaros pabaigos čia bus sutuoktos 152 poros, o iš jų kitas vietas pasirinko jau 72 poros.

Prieš metus šio kurorto savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Ramutė Juonienė tikėjosi, kad po santuokų registracijos tvarką liberalizavusių Civilinio kodekso pataisų Druskininkai jaunavedžių turėtų sulaukti dukart daugiau.

„Išvadas daryti dar anksti. Nepamirškime, kad tvarka pernai buvo pakeista tik liepos 10 dieną, kai vestuvių datos ir santuokų registracijos vietos jau buvo suplanuotos iki vasaros pabaigos.

Nors bendras santuokų skaičius Druskininkuose didėja nežymiai, pernai tuokėsi 10 kitur gyvenančių porų, o šiemet iki rudens – jau 36 atvykėlių poros“, – nenusiminė R.Juonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją