Smiltynės perkėlą užtvindė lengvųjų automobilių lavina

Paskutinįjį vasaros savaitgalį įmonės Smiltynės perkėla darbuotojai pluša išsijuosę – keltai per Kuršių marias be perstojo kelia lengvuosius automobilius. Neringoje poilsiavę žmonės skuba nusigauti  į namus, todėl prie Naujosios perkėlos į Smiltynę nusidriekė ko ne trijų kilometrų ilgio eilė.

Smiltynėje prie Naujosios perkėlos driekiasi didžiulės autotransporto spūstys.
Smiltynėje prie Naujosios perkėlos driekiasi didžiulės autotransporto spūstys.
Smiltynėje prie Naujosios perkėlos driekiasi didžiulės autotransporto spūstys.<br>G.Pilaičio nuotr.
Smiltynėje prie Naujosios perkėlos driekiasi didžiulės autotransporto spūstys.<br>G.Pilaičio nuotr.
Smiltynėje prie Naujosios perkėlos driekiasi didžiulės autotransporto spūstys.
Smiltynėje prie Naujosios perkėlos driekiasi didžiulės autotransporto spūstys.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Aug 28, 2016, 9:54 PM, atnaujinta May 14, 2017, 4:57 PM

Poilsiautojai iš Neringos į Smiltynę pajudėjo šeštadienio popietę. Prie Naujosios perkėlos nusidriekusioje autotransporto eilėje prieš valandą dar stovėjo apie 400 lengvųjų automobilių.

Trys maršrutu Smiltynė-Klaipėda plaukiojantys keltai nuo pat ryto dirba nepaisydami sudarytų tvarkaraščių. Per dieną numatyti 48 keltų reisai, bet savaitgalį jų padaugėjo ko ne dvigubai.

Keltai per valandą perkelia 300 lengvųjų automobilių, jeigu tik nėra turistinių ir keleivinių autobusų, kuriems denyje prireikia daugiau vietos.

Autotransporto virtinė palengva juda, bet spūstis nemažėja, nes iš Nidos ir Juodkrantės atvyksta vis nauji automobiliai.

„Kelias nuo Naujosios perkėlos iki plento Smiltynė-Nida sankryžos šiuo metu vis dar užkimštas autotransportu. Eilė dar kelis kilometrus driekiasi plentu ko ne iki pat Alksnynės patikros posto“, – kalbėjo Smiltynės perkėlos vyresnysis dispečeris Donatas Vaivada.

Dar didesnių autotransporto spūsčių prie perkėlos būta penktadienį ir šeštadienį. Trys be atvangos dirbę keltai per savaitgalį maršrutu Klaipėda-Smiltynė-Klaipėda iš viso perkėlė daugiau kaip 11 tūkstančių lengvųjų automobilių.

Panaši autotransporto spūstis prie Naujosios perkėlos buvo ir praėjusį savaitgalį – keltai vos spėjo kelti iš Neringos namo grįžtančius poilsiautojus.

Savaitgaliais padidėjęs autotransporto srautas keltininkų nestebina. Po lietingų dienų į pajūrį vėl plūstelėjo lavina poilsiautojų, visi  trokšta pasimėgauti paskutiniais vasaros saulės spinduliais.

Pastaruoju metu orai Lietuvos pajūryje  – tiesiog pasakiški, jūra atšilusi, poilsiautojai kaitinasi paplūdimiuose, mirksta vandenyje.

Keltų eismą kontroliuojantis D.Vaivada jokių problemų dėl autotransporto spūsčių prie Naujosios perkėlos nemato: „Po dvejų valandų jos ištirps – visi poilsiautojai išvyks, nebus čia  nė gyvos dvasios. Kai automobilių virtinė nusidriekia iki Nidos plento, paskutinis eilėje stovintis vairuotojas į keltą įvažiuoja po  40-50  minučių“.

Savaitgalį daugiau poilsiautojų į Neringą priviliojo įdomūs renginiai. Kelias dienas čia vyko spalvinga folkloro šventė „Pūsk, vėjuži“.

Šeštadienį Nidos centre šurmuliavo dar vienas tarptautinis festivalis „Visas pasaulis – teatras“, skirtas anglų dramaturgo ir poeto Williamo Shakespeare“o gyvenimui bei kūrybai.

Neringos savivaldybė šią vasarą ryžosi iki 20 eurų pabranginti vienkartinę vietinę įvažiavimo į Kuršių neriją rinkliavą, bet ir tokios kainos poilsiautojų nuo viešnagių neatbaidė.

Kurorto šeimininkų deklaruotos viltys, jų kalbos, kad padidinus įvažiavimo į Neringą kainas, gamta galės atsikvėpti, nes sumažės į kurortą automobiliais plūstančių poilsiautojų ir turistų srautas, nepasitvirtino.

Nors draustinio ekologinė būklė šią vasarą nepagerėjo nė per nago juodymą, tranporto srautai nesumažėjo, Neringos savivaldybė jau gali pliaukšėti delnais – pakėlus įvažiavimo mokestį, jos pajamos ženkliai padidėjo.

„Smiltynės perkėlos“ duomenimis, šią vasarą keltais iš Klaipėdos į Kuršių neriją perkelta netgi daugiau lengvųjų automobilių ir turistinių autobusų nei praėjusią.

Todėl Neringos svečiai  baiminasi, kad finansinės sėkmės įkvėpta kurorto valdžia nesustos – toliau kels į viršų įvažiavimo rinkliavos kartelę. Patiems neringiškiams vairuotojams už keltus ir ekologiją mokėti nereikia.

Vasaros sezono pradžioje Neringos meras Darius Jasaitis pareiškė, kad lietuviai yra nepalaužiami – jie automobiliais vyktų į Kuršių neriją net ir tada, jeigu vienkartinė įvažiavimo rinkliava būtų padidinti iki 50 eurų.

Nė kiek nesumažėjęs autotransporto į Neringą srautas rodo, kad D.Jasaitis nesuklydo žvelgdamas į ateitį. 

Turistai,  sumanę trumpam atvykti kurortą, vienadieniai grybautojai jau gali lengviau atsikvėpti – nuo rugpjūčio 21-sios taikomos ne sezoninės, o ankstesnės Kuršių nerijos nacionalinio parko lankymo rinkliavos kainos.

Iš lengvųjų automobilių vairuotojų kaip ir anksčiau už įvažiavimą į valstybės akylai saugomą draustinio teritoriją Neringos savivaldybė dabar reikalauja tik 5 eurų.

Tuo tarpu „Smiltynės perkėlos“ paslaugų įkainiai jau daugelį metų nesikeičia – už perplukdytą į Kuršių nerijos krantą automobilį vairuotojams reikia mokėti 11 eurų.

„Kai litai buvo konvertuoti į eurus, bilietų į keltus kainos net šiek tiek sumažėjo“, – pastebėjo D.Vaivada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.