Alkoholio pirkti – su dokumentu. Kas iš to išloš?

Jau penktadienį vakare užsukus nusipirkti butelio vyno ar alaus – naujovė. Nenustebkite, jei po daugelio metų jūsų vėl paprašys parodyti asmens dokumentą. Nuo šiol daugelyje parduotuvių pirkdami alkoholį savo amžių turės įrodyti visi, net žilagalviai senoliai. Ar lietuviai tikrai ims mažiau gerti, o gal tiesiog keliaus pas konkurentus?

Dokumentų bus prašoma iš visų – net žilagalvių senolių.<br>V.Balkūno nuotr.
Dokumentų bus prašoma iš visų – net žilagalvių senolių.<br>V.Balkūno nuotr.
„Rimi“ atstovė pripažino, kad įvedus naują tvarką eilės tikrai gali pailgėti: „Tikėtina, kad pirmosiomis dienomis apsipirkimas gali būti šiek tiek ilgesnis.“<br>M.Patašiaus nuotr.
„Rimi“ atstovė pripažino, kad įvedus naują tvarką eilės tikrai gali pailgėti: „Tikėtina, kad pirmosiomis dienomis apsipirkimas gali būti šiek tiek ilgesnis.“<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-08-31 16:31, atnaujinta 2017-05-14 09:18

Geros valios memorandumą, bendradarbiaudami su Sveikatos apsaugos ministerija, pasirašė praktiškai visi didieji prekybos tinklai: „Maxima“, „Iki“ parduotuves valdanti „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma“, bei „Aljansas Aibė“.

Prekybininkai teigia taip kovojantys su alkoholizmu, bet memorandumo nepasirašę jų konkurentai įsitikinę, kad tai tik viešųjų ryšių akcija, neduosianti jokios realios naudos.

Jau pasiruošta

Prekybos centrai jau pasiruošę naujai tvarkai, kuri įsigalios nuo rugsėjo 2 dienos (rugsėjo 1-ąją prekyba alkoholiu draudžiama): parduotuvėse kabo informaciniai plakatai, pirkėjai prie naujos tvarkos jau pratinami.

„Ruošiamės ir informavimo kampanijai – norime, kad pirkėjai patys būtų sąmoningi ir parodytų dokumentą kasininkui“, – sakė „Rimi Lietuva“ atstovė Giedrė Bielskytė.

„Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė teigė, kad asmenims, kurie negalės ar nenorės parodyti asmens dokumento, alkoholis parduodamas nebus. Taip pat alkoholis bus parduodamas tik tuo atveju, jei už prekes mokės ir dokumentą pateiks tas pats asmuo.

Anksčiau prekybininkai kalbėjo, kad kontrolė bus užtikrinama į kasos aparatą įvedant asmens gimimo datą. Tačiau kilus kalboms, ar tai nepažeidžia Asmens duomenų apsaugos įstatymo, prekybos tinklai šio sumanymo atsisakė.

„Mūsų tinklo parduotuvėse pirkėjų gimimo datos nebus nei įvedamos, nei tuo labiau kaupiamos. Kasininkas tiesiog paprašys parodyti dokumentą, kad galėtų įsitikinti, ar alkoholį perkantis asmuo yra sulaukęs 18 metų“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Prabilusi apie memorandumą prekybininkų asociacija kalbėjo, kad nauja tvarka gali alkoholio vartojimą sumažinti net iki 10 proc. Bet ar nebus taip, kad sumažės tik pardavimas, nes nauja tvarka pasipiktinę žmonės eis apsipirkti kitur?

Akcija – parodomoji

„Tikrai nemanome, kad iš to išlošime. Nebus taip, kad žmonės eis pirkti pas mus vien todėl, kad neprašome dokumentų. Čia gal bus labiau pokalbių ar anekdotų tema“, – sakė prie iniciatyvos neprisidėjusio prekybos tinklo „Express Market“ Pirkimų skyriaus vadovas Dalius Mickevičius.

Jo teigimu, jau dabar įstatymai užtikrina, kad nepilnamečiams alkoholio gaminiai parduodami nebūtų, tiesiog reikia jų tinkamai laikytis.

„Tikrai jokių naujų priemonių nesiimsime, visuomet stengėmės įsitikinti, kad nepilnamečiams alkoholis parduodamas nebūtų. O prašyti dokumento iš senukų atrodo neadekvatu“, – sakė jis.

Lidl“ memorandumo taip pat nepasirašė. Prekybos tinklo atstovė Agnė Dalia Gaižauskienė teigė, kad tinklas iniciatyvą palaiko, tačiau taip pat vertina greitą bei patogų klientų apsipirkimą: „Rugsėjo 2 d. dirbsime įprastai atsakingai, prašydami jaunimo parodyti ID kortelę.“

„Express Market“ atstovo nuomone, toks prekybos tinklų sprendimas – tik viešųjų ryšių akcija.

Yra kitų būdų

„Tai nesumažins alkoholio vartojimo. Yra daug geresnių būdų tai padaryti“, – kalbėjo D.Mickevičius.

Jo teigimu, prekybos tinklai, jei tikrai būtų susirūpinę visuomenės sveikata ir alkoholio vartojimu, galėtų geriau atsisakyti akcijų, taikomų įvairiems alkoholiniams gėrimams.

„Express Market“ atstovas įsitikinęs, kad tai lemtų tikrus pokyčius, nors šiame prekybos tinkle akcijos alkoholiui taip pat taikomos.

„Galima ir nemažinti alkoholio kainų, bet aš girdėjau, kad vienas didelis prekybos tinklas ruošiasi žymiai sumažinti alkoholio kainas. Matote, kalba viena, o daro kita“, – teigė D.Mickevičius.

Ar pailgės eilės?

Jei dokumento bus prašoma iš kiekvieno, ar dėl to nepailgės eilės parduotuvėse? Savaitgalio vakarais juk ne vienas užsuka nusipirkti vyno ar alaus.

B.Čaikauskaitė, atrodo, užbėgo įvykiams už akių: „Jeigu rugsėjo pradžioje padidės eilės, tai lems ne tik tai, kad perkant alkoholį reikia rodyti dokumentą.“ Jos teigimu, rudenį, pasibaigus atostogų sezonui ir prasidėjus mokslo metams, „Iki“ visuomet fiksuoja didesnius pirkėjų srautus.

„Rimi“ atstovė pripažino, kad įvedus naują tvarką eilės tikrai gali pailgėti: „Tikėtina, kad pirmosiomis dienomis apsipirkimas gali būti šiek tiek ilgesnis, tačiau tikime, kad pirkėjai bus sąmoningi ir dokumentą, pirkdami alkoholį, rodys patys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.