V. Putino užmojai – Vladivostoką pavers Las Vegasu

„Kas nutinka Vladivostoke –

V.Putinas trokšta, kad Vladivostokas taptų prekybos ir lošimų salonų centru.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas trokšta, kad Vladivostokas taptų prekybos ir lošimų salonų centru.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir Lrytas.lt inf.

Sep 1, 2016, 5:56 PM, atnaujinta May 14, 2017, 6:55 AM

Dabar šalies prezidentas Vladimiras Putinas neriasi iš kailio, kad Vladivostokas taptų prekybos ir lošimų salonų centru, pritrauksiančiu Azijos lošėjus ir investuotojus, praneša „Bloomberg“.

Nukentėjęs nuo naftos kainų smukimo ir ekonominių sankcijų, V.Putinas praėjusį spalį 600 tūkst. gyventojų turintį miestą paskelbė „laisvuoju uostu“ ir ėmėsi šalies istorijoje dar neregėtų investuotojų apsaugos priemonių.

Tačiau V.Putino žaidimas rizikingas – visais būdais besivaikydamas užsienio investicijų jis gali užkibti už galingos kaimynės Kinijos kabliuko.

Pradėjus įgyvendinti projektą atsinaujino ir baimė, kad sustiprės  Kinijos įtaka menkai apgyvendintuose ir gamtiniais ištekliais turtinguose Rusijos Tolimuosiuose Rytuose. Jie į caro valdžią pateko antrojoje XIX a. pusėje, susilpnėjus Kinijos imperijai.

„Ateina kinai, – teigė buvęs parlamentaras Nikolajus Markovcevas, dabar vadovaujantis vietiniam liberaliosios partijos „Jabloko“ skyriui. – Jie supranta, kad Rusija silpsta, o Kinija stiprėja, todėl jie gali sumanyti ir atsiimti teritorijas, valdytas prieš 100 ar 150 metų“.

V.Putinas, siekiantis suartėti su Kinija bendrai kovai su „JAV hegemonija“, dabar turi didesnių rūpesčių.

Praėjusių metų gruodį Valstybės Dūmos nariams jis sakė, kad Vladivostoko - už Indiją didesnio regiono plėtra, kuriame gyvena vos 6,3 mln. gyventojų, yra nacionalinis prioritetas, kuriam būtinos investicijos, nesvarbu, iš kur jos plauktų.

Penktadienį V.Putinas lankysis Vladivostoke vyksiančiame forume, kuriame susitiks su Japonijos ir Pietų Korėjos vadovais, o po to visi jie patrauks į Kinijoje rengiamą G20 susitikinimą.

Investuoti į miestą, nutolusį vos per 160 km nuo Kinijos sienos, verta.   Rusiją aplankė 21 proc. mažiau turistų nei pernai, o štai Vladivostoką aplankė 22 proc. daugiau žmonių, daugiausia – kinų, kuriuos traukia mieste atidarytas didžiausias Rusijoje kazino, priklausantis Makao verslininkui Lawrence'ui Ho.

Mieste jau veikia keturi stambūs lošimo namai, planuojama jų statyti dar daugiau.

Vladivostoke įsikuriančios bendrovės penketą metų atleidžiamos nuo mokesčių, joms taikomos įvairios lengvatos.

Tačiau Vladivostoko regiono sėkmė priklausys ir nuo sėkmingos kovos su korupcija – Rusija korupcijos mastais lygiuojasi su Pakistanu ir Mozambiku. Net pats V. Putinas pripažįsta, kad Vladivostoke korupcijos problema opesnė nei likusioje šalyje.

Tačiau tai nė kiek negąsdina kinų investuotojų. Daugiausia šalies bendrovės investuoja į Rusijos energetikos sektorių. Nerimas dėl augančios Kinijos įtakos įžiebė nacionalistinių partijų, tokių kaip Liberalų demokratų partija, nepasitenkinimą, ypač po to, kai Kinijos žemės ūkio bendrovei pažadėta išnuomoti didžiulius nenaudojamos žemės plotus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.