Be darbo likusius alytiškius „Coca-Colos“ sprendimas šokiravo

Alytuje „Coca-Cola HBC Lietuva“ gamykla veikė daugiau nei du dešimtmečius. Maždaug tiek pat laiko bulvių traškučius Kauno fabrike gamino bendrovė „Estrella Baltics“. Netrukus abi įmonės užvers duris.

Dzūkijoje uždarius gaiviųjų gėrimų gamyklą, darbo neteks apie 80 žmonių<br>Z.Šilinsko nuotr.
Dzūkijoje uždarius gaiviųjų gėrimų gamyklą, darbo neteks apie 80 žmonių<br>Z.Šilinsko nuotr.
Dzūkijoje uždarius įmonę „Coca-Cola HBC Lietuva“, darbo neteks apie 80 žmonių – tų, kurie susiję su gamyba.<br>Z.Šilinsko nuotr.
Dzūkijoje uždarius įmonę „Coca-Cola HBC Lietuva“, darbo neteks apie 80 žmonių – tų, kurie susiję su gamyba.<br>Z.Šilinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė SRĖBALIENĖ, Genovaitė RAFANAVIČIENĖ („Lietuvos Rytas“)

2016-09-02 11:05, atnaujinta 2017-05-14 05:50

Tai, kad beveik vienu metu iš Lietuvos traukiasi dvi užsienio kapitalo įmonės, verslininkai vadina dideliu praradimu.

Dzūkijoje uždarius gaiviųjų gėrimų gamyklą, darbo neteks apie 80 žmonių – tų, kurie susiję su gamyba. „Estrella Baltics“ fabrikas – kuklesnis. Šiuo metu jame dirba 15 darbuotojų.

Miestiečius ištiko šokas

Žinia, kad netrukus veiklą nutrauks 22 metus vienu geidžiamiausių darbdavių buvusi JAV kompanijos gamykla „Coca-Cola“ sukrėtė alytiškius.

Kad gamykla uždaroma, darbuotojai išgirdo per susirinkimą trečiadienį. Į jį atvyko pats „Coca-Cola HBC Lietuva“ generalinis direktorius Konstantinas Čukčukovas.

Darbuotojai pasakojo negalėję patikėti tuo, ką jis sako, – prašė vadovo nejuokauti, juk ne balandžio 1-oji. Suvokus, kad tai tiesa, daugumą ištiko šokas.

Beveik aštuonioms dešimtims darbuotojų spalį bus įteikti atleidimo lapeliai. Dauguma jų gamykloje dirba nuo jos įkūrimo pradžios – 1994-ųjų.

Geri atlyginimai, darbo sąlygos atsverdavo darbo keturiomis pamainomis sunkumus, todėl darbuotojų kaita gamykloje buvo labai maža. Čia įsidarbinę jauni žmonės drąsiai imdavo banko paskolas būstui įsigyti arba kitiems didesniems pirkiniams.

Dabar juos apėmė nežinomyė, juk Alytuje bus nelengva rasti panašų darbą.

„Pribloškė bendrovės vadovų apsilankymas įmonėje ir jų pranešta žinia apie gamyklos uždarymą.

Negera nuojauta apėmė praėjusį rudenį, kai bendrovės prašymu palei gamyklą išasfaltavome kelią. Buvome pažadėję įrengti darbuotojų automobiliams stovėjimo aikštelę, bet staiga įmonė jos atsisakė“, – kalbėjo Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Tačiau jis nurimo, kai pavasarį susitikęs su vadovais savivaldybėje vėl kalbėjosi apie naujus bendradarbiavimo projektus.

„Vakar jie patikino, kad tie projektai tikrai bus tęsiami, ir pažadėjo atleistiems darbuotojams skirti lėšų įgyti kitą specialybę, jei to pageidaus.

Tikiuosi, kad šiems žmonėms atsiras darbo „Alitos“ gamykloje, kurią įsigijo „MG Baltic“. Ji žada plėsti gamybą“, – kalbėjo meras.

Jis svarstė, jog galbūt „MG Baltic“ norės įsigyti ir „Coca-Cola“ pastatus, nes rinkodaros ir logistikos padaliniui bus ieškoma naujų mažų patalpų mieste.

V.Grigaravičiui „Coca-Cola“ vadovai aiškino, esą gamykla uždaroma, nes nuspręsta sutelkti po visą Europą išbarstytą gamybą. To dažnai pageidauja susidomėję investuotojai.

Iš Alytaus gamyba bus perkelta į Lenkiją, maždaug už 400 kilometrų.

Prieš šešerius metus „Coca-Cola“ gamykla buvo uždaryta Estijoje, o gamyba bei įrenginiai perkelti į Alytų. Tada čia kone dvigubai padaugėjo darbuotojų.

Padės surasti darbą

Įmonės „Coca-Cola HBC Lietuva“ atstovai „Lietuvos rytui“ sakė ketinantys užbaigti gamybą per porą mėnesių.

Pasak „Coca-Cola HBC Lietuva“ atstovės Gabrielės Šerėnienės, iškelti gamybą įmonės savininkus paskatino noras padidinti konkurencingumą šalyse, kuriose veikia „Coca-Cola“.

„Bendrovė yra priversta atleisti 80 darbuotojų, kurių pareigos tiesiogiai ar netiesiogiai susijusios su gamyba Alytaus padalinyje.

Parengėme jiems socialinį planą – išeitines išmokas, priedus už stažą ir lojalumą įmonei.

Visiems darbuotojams padėsime ieškoti darbo. Bendradarbiaudami su kitomis gamyklomis regione ieškosime galimybių atleidžiamiems darbuotojams pasiūlyti tęsti veiklą mūsų bendrovėje“, – sakė G.Šerėnienė.

Centrinis Lietuvos ir Baltijos šalių sandėlis bei logistikos centras liks veikti Kaune.

Įmonėje „Coca-Cola HBC Lietuva“ iš viso dirba 215 žmonių.

Bendrovė tęs veiklą Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkose.

Bauginanti tendencija

Atkūrusi nepriklausomybę Lietuva sugebėjo privilioti stiprių investuotojų. Kas nutiko, kad šiuo metu jie nutarė trauktis iš mūsų šalies?

Pasak Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidento Žilvino Šilėno, tai – normalus procesas, kai didelės tarptautinės įmonės optimizuoja savo veiklą, perkeldamos fabrikus iš vienų šalių į kitas.

„Švedų įmonės į Lietuvą taip pat yra perkėlusios gamybą, ir dėl to juk niekas nekalba apie tai, kad Švedija žlunga.

Paprastai kvalifikuoti darbuotojai nesunkiai susiranda kitą darbą. Pavyzdžiui, Panevėžyje, kai bankrutavo „Ekranas“, daug daugiau žmonių buvo netekę darbo, nei sustabdžius „Coca-Cola“ gamybą be darbo liks alytiškių“, – sakė Ž.Šilėnas.

Anot instituto vadovo, jeigu įmonė investuoja Lietuvoje, tai dar nereiškia, kad niekada iš jos nepabėgs.

„Neramu dėl to, kad tas bėgimas tampa tendencija, nes panašių žinių Lietuvoje pastaruoju metu būta ne vienos.

Neseniai sužinojome apie tai, kad jungiasi „Nordea“ ir „DNB“ bankai. Ir centrinę būstinę jie tikrai steigs ne Lietuvoje“, – kalbėjo Ž.Šilėnas.

Traškučių gamybą iškelia į Lenkiją

8–9 tūkst. tonų bulvių per metus. Tiek iki šiol iš Lietuvos ūkininkų „Estrella Baltics“ įmonė supirkdavo žaliavos, reikalingos traškučiams gaminti.

Tačiau po 20 metų veiklos šių produktų gamyba Lietuvoje bus nutraukta. Bendrovės akcininkų iš „Intersnack Group“ nutarimu įmonės veikla reorganizuojama – gamyba iš mūsų šalies nuo 2017 metų pirmojo ketvirčio bus perkelta į Lenkiją.

„Estrella Baltics“ teigimu, kai kuriems Lietuvos bulvininkystės ūkiams ir toliau bus pasiūlyta bendradarbiauti, o sąlygos priklausys nuo tarpusavio susitarimų.

„Estrella Baltics“ skelbė, kad Lenkijoje esančios modernios gamybos linijos gamins aukščiausios kokybės produkciją, o ją galės realizuoti už konkurencingą kainą. Esą tai šiems gamintojams padės įsitvirtinti Baltijos šalyse, kur traškučių pasiūla ypač didelė.

Verslui – per blogai?

Rūta Skyrienė, Investuotojų forumo vadovė:

„Tikėtina, kad „Coca-Cola“ sprendimui įtakos galėjo turėti prasta verslo aplinka Lietuvoje ir valdžios nenoras ją sparčiai gerinti.

Kad investuotojai traukiasi, Lietuvai nėra geras ženklas. Kas jiems netiko, jeigu perkelia gamybą į Lenkiją?

Darbo jėgos sąnaudos Lietuvoje vis tiek yra mažesnės nei kaimyninėje valstybėje. Vadinasi, yra kitų priežasčių, nulėmusių tokį investuotojų sprendimą.

Vienas pavyzdžių, rodančių, kad Lietuvos valdžia negali pagerinti verslo aplinkos, – tai, kad ji nepriima liberalesnio Darbo kodekso.

Be to, Lietuvoje iš esmės nėra noro gerinti verslo aplinką.

Verslas eina ten, kur jam priimtinesnės sąlygos. Nebūtinai dėl to, kad Lenkijos rinka didesnė, o Lietuvos – mažesnė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.