Kaip išsiugdyti discipliną?

Visi pripažįsta, kad disciplina – būtinas ir tikslų siekti padedantis dalykas. Bet daugelis sutinka, kad šią asmeninę savybę išsiugdyti – tikrai nelengva.

Norėdami išlikti disciplinuoti ir laikytis savo plano, turite tą planą sudėlioti iš kelių mažesnių tarpinių tikslų ir nustatyti datą, iki kada turite juos pasiekti.<br>123fr nuotr.
Norėdami išlikti disciplinuoti ir laikytis savo plano, turite tą planą sudėlioti iš kelių mažesnių tarpinių tikslų ir nustatyti datą, iki kada turite juos pasiekti.<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2016, 11:31 AM, atnaujinta May 14, 2017, 5:50 AM

Ką daryti, kad suplanuotų tikslų siekti netrukdytų pačio tingumas ar nesugebėjimas veikti?

Išsikelkite sau tikslą

Pirmasis žingsnis yra aiškiai žinoti, ką norite pasiekti. Negalime išsiugdyti disciplinos, jei mūsų veiksmai nėra nukreipti konkrečia kryptimi. Svarbu aiškiai apibrėžti savo tikslą. Pavyzdžiui, pasakyti „Aš numesiu svorio“ arba „Aš uždirbsiu daugiau pinigų“ neužtenka.

Vietoje to geriau yra sakyti „Iki rugsėjo 30–os dienos mano juosmuo bus 70cm apimties“ arba „Aš uždirbsiu daugiau nei 20 000 € per metus tam, kad galėčiau įsigyti savo svajonių automobilį“. Kuo jūsų tikslas bus tiksliau apibrėžtas, tuo didesnė tikimybė bus jį pasiekti. Būkite konkretūs ir nusistatykite datą, iki kada turite pasiekti tikslą.

Ką turime pakeisti?

Kai jau tiksliai žinote ko norite, reikia nuspręsti, kaip tai pasieksite. Tai gali būti tam tikrų veiksmų planas arba naujo įpročio išsiugdymas. Tokio įpročio, kuris padėtų lengviau pasiekti tikslą.

Prisimenant ankstesnį pavyzdį apie svorio metimą, tikslas gali būti: „Bėgiosiu bent po 30 minučių kasdien, kad numesčiau svorio.“ Turime nuspręsti, kaip tai įgyvendinsime. Ko man reikės, kad pasiekčiau norimą rezultatą? Kokius įpročius man reikia išsiugdyti? Kokiu asmeniu aš pats turiu tapti?

Raskite savo sektinus žmones.

Apsižvalgykite aplinkui ir rasite žmogų, kuris gali padėti jums sustiprinti discipliną. Atraskite savo sektiną pavyzdį. Tai gali būti draugas, šeimos narys ar net garsi asmenybė, kuri jau pasiekė tą patį tikslą, kokio siekiate ir jūs. Galite atkartoti jų veiksmus ir savo tikslą pasiekti greičiau.

Jei tas asmuo yra jūsų pažįstamas, raskite laiko su juo susitikti ir paklauskite, kokie konkretūs jo veiksmai lėmė sėkmę. Panaudokite jų patirtį siekdami savo tikslo.

Jei jūsų sektinas pavyzdys yra žmogus, kurio asmeniškai nežinote, pabandykite paieškoti interviu ar straipsnių apie jo kelią link svajonės ir stenkitės mokytis iš to žmogaus sėkmių ir nesėkmių. Geriausios įžymių žmonių istorijos būna biografinėse knygose, nes jose išsamiai aprašoma koks buvo tas žmogus ir kas padėjo jam tai pasiekti.

Nustatykite savo „kodėl“

Tam, kad išvengtumėte nukrypimų siekiant savo tikslo, galite užsirašyti priežastis, dėl ko norite jį pasiekti. Atraskite savo „kodėl“. Kuo svarbesnės mūsų priežastys, tuo labiau tikėtina, kad mes laikysimės plano ir galiausiai tikslą pasieksime.

Jūs neišvengiamai susidursite su kliūtimis, kurios bus išbandymas jūsų disciplinai, todėl pasiruošti tokiai dienai iš anksto – gera mintis. Paklauskite savęs: Kokios kliūtys gali pasitaikyti mano kelyje? Kas gali mane išblaškyti ir atitraukti nuo pagrindinio mano tikslo?

Susidarykite veiksmų planą.

Dabar laikas pasinaudoti informacija, gauta ankstesniuose punktuose ir susidaryti veiksmų planą, kuriuo vadovaujantis galėtumėte pasiekti savo tikslą.

Norėdami išlikti disciplinuoti ir laikytis savo plano, turite tą planą sudėlioti iš kelių mažesnių tarpinių tikslų ir nustatyti datą, iki kada turite juos pasiekti. Šių mažesnių tikslų pasiekimas padės jums labiau pasitikėti savimi. O konkretaus termino, iki kada turite juos pasiekti nustatymas, taip pat svarbus ir padės geriau laikytis plano. Būkite atskaitingas.

Būkite atskaitingas už savo veiksmus. Susiraskite žmogų, kuris vis patikrins, kaip jums sekasi. Tai gali būti jūsų partneris, kolega ar draugas. Galite imtis ryžtingesnių veiksmų ir įsipareigoti viešai: internete ar socialiniame tinkle. Baimė nuvilti kitus žmones yra vienas iš stipriausių motyvuojančių veiksnių ir galime panaudoti jį savo naudai, kad pasiektume savo tikslus.

Daugiau idėjų bei patarimų kaip pasiekti savo tikslus, įgyvendinti svajones ir pačiam tapti sektinu pavyzdžiu kitiems galite gauti Gruodžio 1 – ąją vyksiančioje lyderystės konferencijoje Live2Lead: Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.