EK vadovas – prieš Britanijos prekybos derybas iki „Brexit“

Europos Komisijos

Kinijos Hangdžou mieste vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos Hangdžou mieste vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2016, 1:01 PM, atnaujinta May 14, 2017, 2:35 AM

Tai jis pareiškė Australijai ruošiantis dėl prekybos derėtis su Londonu.

Dėl išstojimo iš ES nubalsavusi Britanija turės dėl prekybos derėtis su kitomis ES narėmis bei likusiu pasauliu. Tai yra didžiulė užduotis penktai didžiausiai pasaulio ekonomikai.

Tačiau Kinijos Hangdžou mieste vykstančios Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo metu J.-C.Junckeris žurnalistams pareiškė: „Man nepatinka mintis, kad ES valstybės narės, įskaitant vieną, kuri tebėra ES narė, derasi dėl laisvos prekybos susitarimų.“

Jo teigimu, tokios diskusijos yra Europos Sąjungos „išskirtinis reikalas“, vykdomas visų valstybių narių vardu, „ir mes to laikomės“, žurnalistams sakė EK pirmininkas.

Šiuos komentarus jis išsakė, kai Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas paskelbė, kad su Didžiosios Britanijos vyriausybės vadove Theresa May greitai pradės derybas dėl laisvosios prekybos. Tai vienos pirmųjų tokių derybų po birželio 23-ąją įvykusio referendumo, kai britai nubalsavo už pasitraukimą iš ES („Brexit“).

„Judame link laisvosios prekybos susitarimo su Jungtine Karalyste, – sakė Australijos premjeras. – Ministrė pirmininkė May ir aš esame pasiryžę pasiekti išankstinį laisvosios prekybos susitarimą, kad Britanijai išstojus iš ES jau turėtume atviras rinkas tarp Australijos ir Britanijos.“

ES pareigūnai sako, kad oficialios Britanijos derybos su Briuseliu dėl išstojimo negali būti pradėtos, kol šalis nėra aktyvavusi Bendrijos sutarties 50-ojo straipsnio, reglamentuojančios valstybės narės išstojimą.

JAV prezidentas Barackas Obama bendroje su Th.May spaudos konferencijoje sakė, kad jiedu aptarė prekybos klausimus ir kad abi šalys sieks „užtikrinti, kad nepajustume neigiamo poveikio“ dvišaliuose prekybos santykiuose.

JAV prezidentas pabrėžė, kad abi šalys iki šiol palaikė „labai tvirtus ekonominius santykius, galinčius ateityje tapti dar tvirtesniais“.

T.May savo ruožtu pridūrė, kad jos šalis po „Brexit“ sieks užmegzti naujus prekybos santykius visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.