LEAN sistemos raida Lietuvoje: pirmieji žingsniai

LEAN sistema Lietuvoje šiuo metu jau yra pripažinta kaip viena sėkmingiausių verslo efektyvumo gerinimo ir konkurencingumo didininimo krypčių. Kiekvienais metais girdime apie vis naujas sėkmės istorijas ne tik versle, bet ir viešojo sektoriaus organizacijose. Ne vienos jų pasiekimai kelia susižavėjimą bei pagarbą ir yra sektinas pavyzdys kitiems.

Hitoshi Takeda UAB „Schmitz Cargobull Baltic“, 2008 m. gegužė.
Hitoshi Takeda UAB „Schmitz Cargobull Baltic“, 2008 m. gegužė.
Pirmasis praktinis LEAN seminaras su Hitoshi Takeda UAB „Boen Lietuva“, 2006 m. rugpjūtis.
Pirmasis praktinis LEAN seminaras su Hitoshi Takeda UAB „Boen Lietuva“, 2006 m. rugpjūtis.
Daugiau nuotraukų (3)

Hubertas Petružis

Sep 6, 2016, 10:20 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:16 PM

Kaip ir kiekvienos didelės naujovės atveju yra ir ginčytinų atvejų bei skirtingų nuomonių. Tačiau gausūs sėkmingai šią vadybos sistemą taikančių įmonių pavyzdžiai vienareikšmiai nusveria svarstykles LEAN sistemos naudai.

Tačiau dar prieš keliolika metų padėtis buvo visiškai kitokia. Ši verslo procesų tobulinimo praktika buvo žinoma tik siauram entuziastų ratui.

LEAN sistema yra japoniškos veiklos tobulinimo praktikos, plačiausiai žinomos „Toyota“ gamybos sistemos vardu, europietiška versija. Jos pradžia tapatinama su J.Womack, D. Jones ir D.Ross knygos „Lean Thinking“ pasirodymu 1990 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Šioje knygoje buvo pateiktos autorių atliktos keletą metų vykdytos JAV ir Japonijos automobilių gamybos industrijos lyginamosios analizės išvados, kurios ne tik įtikinamai parodė japoniškos verslo procesų praktikos pranašumus, bet ir atskleidė esminius šios praktikos principus.

Domėjimasis LEAN  sistema Lietuvoje prasidėjo maždaug apie 2000-2003 metus.

Pavienės įmonės ir verslo konsultantai susipažino ir pradėjo gilintis į LEAN  sistemos sprendimus bei eksperimentuoti su LEAN  įrankiais.

Prie ištakų – trys įmonės

2004-2008 metais keletas įmonių LEAN  sistemos diegimui skyrė rimtą dėmesį ir resursus. Verta paminėti tris įmones, kurios ir tapo tikraisiais LEAN  sistemos pionieriais mūsų šalyje. Tai „Schmitz Cargobull Baltic“, „Boen Lietuva“ (tuo metu ši įmonė vadinosi „Dominga Mil“ ir priklausė „Libros“ grupei) ir „Mars Lietuva“.

Panevėžyje įsikūrusi „Schmitz Cargobull Baltic“ gamykla priklauso Vokietijos koncernui „Schmitz Cargobull“ ir gamina sunkvežimių kėbulus, priekabas ir puspriekabes.

LEAN  sistemos diegimą Panevėžio įmonei palengvino tai, kad „Schmitz Cargobull“ koncerno Vokietijos įmonėse LEAN  sistema buvo pradėta diegti nuo 2001 metų.

Taigi panevėžiečiai pradiniame LEAN  sistemos diegimo etape turėjo geras sąlygas mokytis ir perimti patirtį. Laikui bėgant, procesų tobulinimo veikla Panevėžio įmonėje taip įsibėgėjo, kad kai kuriose srityse jie netgi yra pralenkę savo kolegas Vokietijoje.

„Mars Lietuva“ – kelionė nuo 2003-iųjų

„Mars Lietuva“ – maisto gyvūnams gamintoja – yra įsikūrusi Gargžduose. Šios įmonės generalinė direktorė Aušra Žemaitienė pasakojo: „2003 metais, siekdama efektyvinti procesus,“Mars Lietuva“ pradėjo savo LEAN  kelionę.

Tuo metu buvome vieni pirmųjų Lietuvoje, ėmęsi tokio pobūdžio pokyčių, tad neturėjome iš ko mokytis. Po kelerių metų įtempto darbo buvome pasirengę bendradarbiavimui su ilgametę LEAN  patirtį sukaupusiais konsultantais iš Japonijos – jų patirtis ir žinios  mūsų kelionei suteikė naują pagreitį.

LEAN filosofija padėjo mums tapti viena efektyviausiai veikiančių gamyklų „Mars“ grupėje. Per tuos daugiau nei 10 metų įsitikinome, kad šioje kelionėje  svarbiausia  nuoseklumas, nuolatinis tobulėjimas ir judėjimas pirmyn.“

Rezultatai – po metų

Parketo dangų gamintoja „Boen Lietuva“ nusprendė diegti LEAN  sistemą 2004 metais, o 2005 metais jau sėkmingai pritaikė kai kuriuos LEAN  sprendimus ir pasiekė pirmuosius įtikinamus, nors ir lokalius, rezultatus.

Nuo 2006 metų įmonė pradėjo dirbti su Hitoshi Takeda – žinomu LEAN sistemos specialistu iš Japonijos (beje, šis ekspertas konsultavo ir koncerno „Schmitz Cargobull“ Vokietijos įmones joms pradėjus savo LEAN  kelionę).

Bendradarbiavimas su Hitoshi Takeda buvo sėkmingas, ir „Boen Lietuva“ padarė didžiulę pažangą. Sėkmingai pritaikyta LEAN  sistema nemažai prisidėjo prie spartaus įmonės augimo. Šiuo metu „Boen Lietuva“ yra parketo dangų gamybos lyderė Europoje.

Sėkmės istorijos

Verta paminėti bendrovės “Arginta“ sėkmės istoriją 2008-2012 metais, įkvėpusią daugelį kitų įmonių žengti LEAN  keliu.

Kiek vėliau prie LEAN  organizacijų „klubo“ prisijungė „Thermofisher Scientific“, „Vilniaus degtinė“, „Grigiškės“, „Mano būstas“ ir daugelis kitų kompanijų.

Sujudo ir viešasis sektorius. Sėkmingus LEAN  sistemos taikymo projektus įgyvendino Europos socialinio fondo agentūra ir Kėdainių poliklinika, kuri dar 2009-2011 metais įgyvendino nemažai patobulinimų, leidusių pagerinti pacientų aptarnavimą ir panaikinti jų eiles be jokių investicijų.

Lietuvos įmonės ir viešojo sektoriaus organizacijos vis aktyviau gilinasi į LEAN sistemos praktinio taikymo aspektus, lanko pažangiausias Europos, Japonijos ir kitų šalių organizacijas bei aktyviai mokosi iš jų patirties.

Įsibėgėjusi LEAN  banga nė neketina sustoti. Kiekvieną mėnesį šią sistemą diegti ryžtasi vis naujos organizacijos, daugėja prieinamos informacijos apie praktinį LEAN  sistemos taikymą, į LEAN  metodikos sklaidą įsijungia ir akademinio mokymo institucijos.

Išties džiugu matyti, kaip prieš maždaug 12 metų prasidėję pavieniai bandymai ir eksperimentai pavirto vis didėjančiu organizacijų efektyvumo gerinimo srautu. Ne už kalnų tas laikas, kai pajusime plataus LEAN  sistemos taikymo globalų poveikį visai mūsų šalies ekonomikai.

Hubertas Petružis yra LEAN  profesionalų asociacijos direktorius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.