Užmesta meškerė: gėrimai tik su dokumentu, bet visur – akcijos

Nors nuo alkoholio pirkimo parodant dokumentą memorandumo įsigaliojimo praėjo vos keletas dienų, prekybos tinklai nesnaudžia. Teigdami, kad naujos tvarkos įvedimu jie siekia sumažinti alkoholinių gėrimų vartojimą, prekybos tinklai toliau meta meškeres ir savo klientus vilioja alkoholinių gėrimų akcijomis.

Panašu, kad alkoholinių gėrimų vartojimą mažinti užsimanę prekybos tinklai patys susipainiojo. Užuot stengęsi pažaboti alkoholizmą, patys jį skatina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Panašu, kad alkoholinių gėrimų vartojimą mažinti užsimanę prekybos tinklai patys susipainiojo. Užuot stengęsi pažaboti alkoholizmą, patys jį skatina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įsigaliojus naująjai tvarkai vis netyla kalbos, kad pirkėjai nepatenkinti, jog perkant alkoholinius gėrimus turi parodyti savo dokumentą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įsigaliojus naująjai tvarkai vis netyla kalbos, kad pirkėjai nepatenkinti, jog perkant alkoholinius gėrimus turi parodyti savo dokumentą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2016, 10:14 AM, atnaujinta May 13, 2017, 8:48 PM

Taikomos akcijos

Tai, kad parduotuvėse alkoholiniams gėrimams yra taikomos akcijos, patikino ir „Iki“ viešųjų ryšių atstovė Berta Čaikauskaitė: „Šiuo metu tam tikriems alkoholiniams gėrimams akcijos vyksta įprasta tvarka.“ 

„Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento direktorius Rosvaldas Gorbačiovas teigė, kad pasirašyto memorandumo pagrindinis tikslas yra užkirsti kelią alkoholinius gėrimus įsigyti nepilnamečiams: „Ši iniciatyva nesiekia visiškai panaikinti alkoholinius gėrimus Lietuvoje. Jos tikslas atkreipti dėmesį į visuomenėje esančią alkoholio problemą, taip pat užkirsti kelią įsigyti alkoholinius gėrimus nepilnamečiams asmenims.“

Pasak R.Gorbačiovo, jau kuris laikas alkoholinių gėrimų akcijos „Maximos“ prekybos centruose yra šiek tiek apribotos, tačiau visiškai jų neatsisakoma.

„Jau kuris laikas nėra taikomos akcijos populiariausioms lietuviško alaus prekėms. Ateityje planuojama, jog nebus taikomos nuolaidos vynui bei vyno gėrimams. Šie žingsniai yra daromi jau ilgą laiką ir nuosekliai tam, kad prisidėtume prie problemos sprendimo ir mažintume spontanišką alkoholio pirkimą bei vartojimą.“

R.Gorbačiovas tikino, kad paskelbus šią akciją buvo sulaukta įvairių žmonių nuomonių, mat vieni šią iniciatyvą palaikė, kiti kritikavo. Pasak jo, į visas nuomones buvo atsižvelgta, todėl iniciatyvai įsibėgėjant šis memorandumas buvo keičiamas ir derinamas.

Burbantys pirkėjai

Įsigaliojus naujajai tvarkai vis netyla kalbos, kad pirkėjai nepatenkinti, jog perkant alkoholinius gėrimus turi parodyti savo dokumentą.

Kaip teigia B.Čaikauskaitė, tokių atvejų parduotuvės kasose per pastarąsias dienas pasitaikė, tačiau jie tik pavieniai: „Keliose prekybos tinklo parduotuvėse per visą Lietuvą pasitaikė keli pavieniai atvejai, kai pirkėjai reiškė nepasitenkinimą dėl šios tvarkos. Žinoma, mes dedame visas pastangas, kad viskas vyktų sklandžiai.“

Antai R.Gorbačiovas taip pat sakė, kad nesusipratimų nebuvo išvengta. „Per savaitgalį surinkti duomenys iš visų mūsų prekybos centrų rodo, jog įvyko keli nedideli nesusipratimai, susiję su dokumentų rodymu perkant alkoholinius gėrimus. Tai rodo, jog pirkėjai priima šią iniciatyvą, ją supranta ir palaiko“, – sakė R.Gorbačiovas.

Paklausus, kaip į tokį klientų pasipiktinimą reaguoja kasoje dirbantys darbuotojai, „Iki“ viešųjų ryšių atstovė tepasakė tiek, kad darbuotojai yra išmokyti dirbti savo darbą, o informacinė medžiaga klientams aiškiai pateikta visose parduotuvėse.

Kaip prekybos tinklai vertina politikų užmojus šią iniciatyvą sustabdyti, nei „Iki“, nei „Maxima“ savo pozicijos nepateikė.

Šiuo metu Seime inicijuojama įstatymo pataisa, kuria numatoma, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai neturi teisės reikalauti amžių liudijančių dokumentų iš akivaizdžiai vyresnių asmenų, tačiau visiems kitiems tvarka turėtų likti kaip buvusi.

Vertinti dar anksti

Pasak prekybos tinklų atstovų, vertinti, kaip pasikeitė alkoholinių gėrimų pardavimas, dar per anksti. Pasak jų, tam turėtų praeiti bent savaitė.

„Kadangi praėjo tik pirmasis savaitgalis, kol kas vertinti šios iniciatyvos įtaką apyvartai ir rezultatus sudėtinga. Esminių pardavimo skirtumų nefiksavome. Tikresnį vaizdą matysime po kelių savaičių, tuomet bus galima realiau įvertinti naujos iniciatyvos poveikį pardavimui“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Panašios nuomonės buvo ir R.Gorbačiovas, tačiau buvo pastebėta, kad per tas keletą dienų pardavimas šiek tiek sumažėjo.

„Daryti išvadas ar apibendrinamuosius rezultatus dar per anksti, nes ši iniciatyva įsigaliojo ir veikia vos kelias dienas. Tačiau pastebėjome, kad alkoholinių gėrimų pasirinkimas šiek tiek sumažėjo, bet išvadas ir rezultatus bus galima daryti tik vėliau, nes per tokį trumpą laiką sunku pastebėti tendencijas ir nuspėti, kodėl jos įvyksta“, – sakė R.Gorbačiovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.