Siūloma neleisti keisti be aukciono išnuomotos žemės paskirties

Žemės įstatyme siūloma nustatyti,

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 11:14 AM, atnaujinta May 13, 2017, 3:58 PM

Tikimasi, kad toks teisinis reguliavimas užtikrins, jog valstybinė žemė būtų išnuomojama ir vėliau naudojama pagal nustatytą paskirtį.

Šiuo metu galiojanti Žemės įstatymo redakcija leidžia be aukciono išnuomotų valstybinių žemės sklypų nuomotojams keisti žemės sklypų paskirtį.

Žemės įstatymo pataisą įregistravę Seimo nariai Andrius Palionis, Bronius Bradauskas, Gintautas Mikolaitis sako, kad keičiant žemės sklypo paskirtį gali būti sumažinama ir jo vertė, žemės sklypas, pakeitus jo paskirtį, naudojamas pažeidžiant viešuosius interesus, ne pagal tikslą, kuriam jis buvo išnuomotas.

„Praktikoje, kaip ne kartą konstatavo ir Valstybės kontrolė, be aukciono išnuomojamas kur kas didesnis valstybinės žemės sklypas, nei reikalingas statiniams ir įrenginiams naudoti. Pakeitus valstybinės žemės sklypo paskirtį tokiame žemės sklype toliau vykdoma ūkinė – komercinė veikla, investiciniai projektai, statomi nauji pastatai. Tokiu būdu rinkoje iškraipoma konkurencija, kai vieni ūkio subjektai tokiais veiksmais įgyja konkurencinį pranašumą prieš kitus“, – sako projekto autoriai.

Siekiant išvengti tokios situacijos, kai išnuomotos valstybinės žemės paskirtis pakeičiama ir toliau valstybinė žemė naudojama visai kitam tikslui, nei buvo išnuomota, įstatymo pakeitimo projektu siūloma nustatyti, jog be aukciono išnuomotos valstybinės žemės paskirtis negali būti keičiama. Žemės sklypo paskirtis gali būti keičiama tik teisės aktų nustatyta tvarka įsigijus valstybinės žemės sklypą už rinkos kainą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.