Akistata su partijomis verslą nuvylė: „Jos išradinėja dviratį“

Lietuvos verslo tarybos nariai šiandien susitiko su politinėmis partijomis bei jų atstovais ir išreiškė nuomonę bei susirūpinimą Lietuvos verslo ateitimi. Verslininkai domėjosi, kaip politinėse partijų programose atsispindi Lietuvos verslo sąlygų gerinimas bei išreiškė savo lūkesčius.

Vienas pagrindinių aptariamų klausimų buvo susijęs su Lietuvos švietimo problema.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vienas pagrindinių aptariamų klausimų buvo susijęs su Lietuvos švietimo problema.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, kaip vienus svarbiausių dalykų pasitarimo metu įvardino ne konkrečių sektorių problemas, tačiau būtinybę imtis bet kokių veiksmų verslo padėčiai gerinti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, kaip vienus svarbiausių dalykų pasitarimo metu įvardino ne konkrečių sektorių problemas, tačiau būtinybę imtis bet kokių veiksmų verslo padėčiai gerinti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-12 17:07, atnaujinta 2017-05-13 07:31

Pasak verslininkų, kai kurios partijų programos pasiūlė tokias verslo gerinimo idėjas, kurios buvo žinomos jau prieš dešimtmetį.

Pagrindinis klausimas – švietimas

Šiandien vykusioje konferencijoje kiekvienas partijos atstovas pasisakė, kokie pokyčiai, susiję su verslu, partijų manymu, būtini Lietuvai.

„Šiandien pasisakė kiekviena partija. Jų pasisakymai labai deklaratyvūs ir trumpi. Temos – taip pat labai įvairios, tačiau kiekviena partija pristatė savo poziciją ir pasakė savo nuostatas“, – sakė Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos viceprezidentas Vidmantas Japertas.

Vienas pagrindinių aptariamų klausimų buvo susijęs su Lietuvos švietimo problema.

„Pagrindinis klausimas šiandien – kaip pagerinti Lietuvos darbuotojų kompetenciją. Aptarėme ir talentų paiešką, talentingų žmonių pritraukimą dirbti viešajame sektoriuje. Taip pat buvo iškeltas dar vienas labai svarbus klausimas: ar valstybė ir verslas turės ką pasiūlyti žmonėms, kurie norėtų save realizuoti ir padėti tiek mūsų valstybei, tiek verslo sektoriui“, – teigė V. Japertas.

Svarbiausia – kažką daryti

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis vienu svarbiausių dalykų pasitarimo metu įvardino ne konkrečių sektorių problemas, tačiau būtinybę imtis bet kokių veiksmų verslo padėčiai gerinti.

„Mes pateikėme svarbiausius darbus, kuriuos turėtų daryti politinės partijos ateinančių keturių metų perspektyvoje. Buvo kalbama apie darbo eigos klausimus, valstybės valdymą, investicijų pritraukimą iš užsienio ir panašiai.

Sunku būtų tikėtis, kad partijos atstovai pasiūlys kažką naujo, manau, kad labiau reikėtų koncentruotis kaip viską įgyvendinti. Kitaip tariant, susitelkti ties tais darbais, kurie mums yra jau žinomi ir kad jie pagaliau pasiektų įgyvendinimo stadiją“, – sakė R. Dargis.

Štai V. Japertas teigė, kad vieni svarbiausių verslininkų lūkesčių šiuo metu ir yra švietimas bei aiški situacija su Darbo kodeksu.

„Mano manymu, pats svarbiausias išsakytas klausimas ir buvo susijęs su švietimu. Pradedant nuo to kas moko, ką moko ir kaip moko. Žmonės, dirbantys šioje srityje, turi būti motyvuoti ir turi būti suformuotos tinkamos darbo sąlygos su aiškia kryptimi. Taip pat turi būti aiški situacija ir su Darbo kodeksu, tačiau tikėtis, kad naujasis kodeksas išgelbės mūsų valstybę yra naivu“, – sakė V. Japertas.

Žingsnis atgal

Pasak V. Japerto, dalis politinių partijų pateikė įdomius ir naudingus patarimus, kaip pagerinti Lietuvos verslo padėtį, tačiau pasitaikė ir tokių partijų, kurios senas idėjas pristatė lyg naujai atrastas.

„Tiesa, kai kurios partijos savo nuostatose atranda tuos dalykus, tas vertybes, kurios jau buvo patvirtintos prieš dešimtmetį, tačiau jie tai pateikia kaip naujai atrastus dalykus. Pasigendu nuoseklumo, nes politikai turėtų sekti Lietuvos raidą ir nebesikartoti, ne atrasti dviratį vis iš naujo. Tai šiek tiek neramina, nes partijų veikloje turėtų būti nuoseklumas.

Kad žmonės gyventų geriau, partijos turi visus lenkti vienu žingsniu, sprendimai turėtų būti fiksuojami. Manau, kad šiuo atveju tai politinio neraštingumo klausimas, kad mes grįžtame kalbėti vis apie tą patį“, – sakė V. Japertas.

Pasak V. Japerto, tam galimai įtakos turi ir rinkimų vajus.

„Artėjant rinkimams puikiai žinome situaciją, dažnai ji būna apibūdinama: „Trukt už vadžių, vėl iš pradžių“. Tiesiog laikas toks, kad nebegalima gręžiotis atgal. Iki rinkimų liko mėnuo, todėl politiniai programų rašytojai dar turi laiko peržiūrėti savo prioritetus“, – teigė V. Japertas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.