„Apple“ skandalas apnuogino ir JAV mokesčių sistemos ydas

Europos Komisijos (EK)

EK sprendimas išsireikalauti ir „Apple“ 13 mlrd. eurų mokesčių rodo, kad JAV pats laikas imtis mokesčių reformos.<br>APF nuotr.
EK sprendimas išsireikalauti ir „Apple“ 13 mlrd. eurų mokesčių rodo, kad JAV pats laikas imtis mokesčių reformos.<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir Lrytas.lt inf.

2016-09-13 13:24, atnaujinta 2017-05-13 05:33

Tokią nuomonę išsakė JAV iždo sekretorius Jacobas Lew. straipsnyje, kuris pirmadienį vakare publikuotas „The Wall Street Journal“ elektroninėje versijoje.

„Plačiai paplitusi nuomonė, kad mūsų mokestinę sistemą būtina reformuoti“, – pastebėjo jis.

Pasak Iždo sekretoriaus, JAV mokesčių kodekse yra „daugybė spragų“, kurios leidžia korporacijoms dirbtinai mažinti mokestines išmokas, perkeliant savo pajamas iš šalių, kuriose galioja aukštas mokesčio tarifas, į šalis, kur apmokestinimas žemas arba apskritai nulinis“.

„Dėl gana aukšto korporacinio mokesčio tarifo Jungtinėse Valstijose, taip pat dėl sudėtingos tarptautinių bendrovių apmokestinimo sistemos bei senstančios infrastruktūros JAV tampa mažiau patrauklia šalimi verslui“, – teigė J.Lew pabrėždamas būtinybę įgyvendinti plataus masto reformą didžiųjų korporacijų apmokestinimo sferoje.

JAV iždo departamento vadovas pasmerkė EK sprendimą dėl „Apple“, tvirtindamas, kad jis „prieštarauja nustatytoms juridinėms normoms, verčia abejoti dėl atskirose šalyse veikiančių mokestinių įstatymų, taip pat kelia grėsmę verslo klimatui Europoje“. Be to, J.Lew pavadino nederamu „baudų skyrimą atgaline data“.

Rugpjūčio pabaigoje EK pripažino neteisėta valstybinę paramą ir mokestines lengvatas, kurias bendrovei „Apple“ suteikė Airijos vyriausybė, ir įpareigojo bendrovę sumokėti 13 mlrd. eurų mokesčių – jų mokėjimo bendrovė išvengė pasinaudojusi Airijos valstybės pagalbos schemomis.

Kaip teigiama EK sprendime, „Apple“ ir Airijos susitarimas dėl valstybės pagalbos buvo neteisėtas ir Airijos vyriausybė privalo iš JAV bendrovės išsireikalauti 13 mlrd. eurų mokesčių.

 Sprendimas sulaukė nemažai kritikos ir teiginių, kad jį priėmus Europa taps mažiau patraukli užsienio investuotojams ir kad „Apple“ nepadarė nieko blogo.

„Apple“ vadovas Timas Cookas vartotojams skirtame pranešime teigė, kad toks sprendimas turės rimtų ilgalaikių pasekmių ir suduos didžiulį smūgį ES valstybių narių savarankiškai mokesčių politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.