Iššūkis: Lietuvos inžinieriai metro statys garsiojoje Mekoje

Penkiolika specialistų iš Lietuvos kartu su skandinavais gavo itin įdomų užsakymą.

Metro statybos – viena iš „Cowi“ specializacijų.
Metro statybos – viena iš „Cowi“ specializacijų.
Karaliaus Abdul Azizo prospektas Šventajame Mekos mieste.<br>„Cowi“ nuotr.
Karaliaus Abdul Azizo prospektas Šventajame Mekos mieste.<br>„Cowi“ nuotr.
Metro statybos – viena iš „Cowi“ specializacijų.<br>„Cowi“ nuotr.
Metro statybos – viena iš „Cowi“ specializacijų.<br>„Cowi“ nuotr.
Metro statybos Jerevane.<br>„Cowi“ nuotr.
Metro statybos Jerevane.<br>„Cowi“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 1:26 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:33 AM

Skandinavų inžinerinių konsultacijų ir projektavimo bendrovė „COWI“ imasi išskirtinių darbų. Ji pradeda rengti karaliaus Abdul Azizo prospekto infrastruktūros projektą Šventajame Mekos mieste.

1,2 mln. kvadratinių metrų teritorijoje išdygs dvi metro stotys, požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, tiltai, keliai ir greitkeliai. Projektą įgyvendins ir 15 specialistų iš Lietuvos, kurie prisidės prie tarptautinės 200 žmonių komandos. Viso projekto vertė – 1,5 mlrd. eurų.

„Esame dirbę su ne vienu dideliu ir sudėtingu projektu, bet šis – didžiausio masto ir apimties prie kurio darbuosis „COWI Lietuva“ komanda.

Džiaugiamės, kad buvo įvertintas lietuvių profesionalumas.

Projekto Mekoje tikslas – užtikrinti patogesnį eismą centrine pėsčiųjų alėja, kuria per valandą gali keliauti iki 100 tūkst. žmonių.

Per 18 mėn. „COWI“ grupės komanda parengs detalų projektą, kurio didelę dalį sudaro požeminiai objektai, tarp jų ir metro stotys. Nemažai prie to prisidės ir 15 lietuvių, kurie pateko tarp geriausių specialistų pasaulyje komandos ir dirbs prie požeminių aikštelių inžinierinių sistemų projektavimo“, – sakė „COWI Lietuva“ generalinis direktorius Algirdas Vaškelis.

„COWI“ grupės specialistų iš Danijos, Indijos, Kataro, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių komandai viena pagrindinių užduočių taps dvi milžiniškos metro stotys, kurių viena dydžiu prilygs daugiau nei dešimt metro stočių Kopenhagoje, metro tuneliai ir keturios požeminės aikštelės, talpinsiančios 7,5 tūkst. automobilių.

Be jų komanda projektuos 12 tiltų, žiedinių kelių bei požeminę autobusų stotį. Aplink kelią bus įrengta gyvenamųjų pastatų su 100 tūkst. butų, viešbučių su 28 tūkst. kambarių, rekreacinės zonos bei naujai pastatyta viena didžiausių pasaulio mečečių. Šioms būsimoms erdvėms „COWI“ projektuos inžinerines sistemas ir tinklus.

Anot A.Vaškelio, „COWI Lietuva“ specialistų komanda yra atsakinga už visų keturių požeminių aikštelių projektavimą: elektros, gaisro gesinimo, vandentiekio, nuotekų, vėdinimo ir vėsinimo inžinerines sistemas.

Keturiose 270 tūkst. kv. m. ploto aikštelėse bus įrengta elektros tiekimo sistema su rezervinio maitinimo įrenginiais, apšvietimas, kurį sudarys apie 12 tūkst. šviestuvų, centrinio vėsinimo sistema. Bus suprojektuota apie 30 tūkst. priešgaisrinių purkštukų, numatyta įrengti apie šimtą galingų 50 kW ventiliatorių, skirtų vienu metu ištraukti 3500 kubinių metrų per sekundę oro aikštelėms vėdinti.

Projektą planuojama užbaigti 2017 m. kovo mėnesį.

UAB „COWI Lietuva“ yra viena didžiausių inžinerinių konsultacijų ir projektavimo bendrovių Lietuvoje. Tai antrinė Danijos inžinerinių konsultacijų bendrovės COWI A/S įmonė Lietuvoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.