10 svarbiausių dalykų, kuriuos reikia žinoti apie Darbo kodeksą

Trečiadienį Seimas balsavo dėl naujojo Darbo kodekso (DK) – priimti prezidentės veto su kodekso pataisomis ar veto atmesti ir likti prie birželio mėnesį Seimo pritarimu parengto DK. Balsų dauguma D.Grybauskaitės pataisos buvo atmestos.

Jei kodeksui pritars prezidentė Dalia Grybauskaitė, naujoji tvarka įsigalios 2017 m.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei kodeksui pritars prezidentė Dalia Grybauskaitė, naujoji tvarka įsigalios 2017 m.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2016, 3:55 PM, atnaujinta May 13, 2017, 2:30 AM

Seimo pavasario sesijoje patvirtintą naująjį Darbo kodeksą prezidentė vetavo teigdama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises. D.Grybauskaitė pasiūlė 22 DK pataisas, tačiau Seimas joms nepritarė ir veto atmetė.

Už prezidentės veto atmetimą balsavo 74 Seimo nariai, prieš – 39 , susilaikė 10 Seimo narių.

Štai svarbiausios Darbo kodekso pataisos, kurias birželio mėnesį patvirtino Seimas:

1. SUTARTYS

Darbo kodeksu įtvirtinta galimybė su darbuotojais sudaryti įvairesnes sutartis. Jei kodeksas bus patvirtintas, atsiras terminuotos, neterminuotos, laikinojo darbo, pameistrystės, projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi, darbo keliems darbdaviams bei sezoninio darbo sutartys.

Pagrindinė naujovė, sulaukusi įvairių vertinimų, – nenustatytos apimties, arba „tuščios“, darbo sutartys. Pagal šias sutartis per mėnesį darbuotojas privalės išdirbti bent 8 valandas, tačiau darbo laikas iš anksto nebus nustatytas – į darbą reikės atvykti darbdavio kvietimu.

Tokio kvietimo nesulaukus, darbuotojui bus sumokamas atlyginimas už 8 valandų darbą.

Projektinio darbo sutartis leis dirbti ne nustatytą laiką, o tol, kol bus atliktas nustatytas darbas. Pagal šias sutartis darbuotojas įsipareigos pasiekti konkretų rezultatą, o dirbti galės savo pasirinktu laiko režimu darbovietėje arba už jos ribų.

Seimas įteisino terminuotas darbo sutartis nuolatiniam darbui. Dabar galiojantis Darbo kodeksas tokias sutartis leidžia sudaryti ne ilgiau kaip dvejiems metams vienai funkcijai, o iki 5 metų – daugiau funkcijų.

Tiesa, vienas darbdavys savo įmonėje negalės turėti daugiau kaip 20 proc. tokių sutarčių.

2. ATLEIDIMAS IŠ DARBO

Naujasis Darbo kodeksas supaprastino darbuotojų atleidimą. Darbdaviai turės galimybę atleisti darbuotoją nenurodydami priežasties ir greitai, sumokėdami jam dviejų mėnesių darbo užmokesčio dydžio kompensaciją.

Kai darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, darbuotojas turės būti įspėjamas prieš vieną mėnesį iki atleidimo, o išdirbus trumpiau negu vienerius metus – prieš dvi savaites.

3. IŠMOKOS

Jei darbo sutartis nutraukiama be darbuotojo kaltės, vienoje vietoje dirbusiam daugiau nei metus žmogui bus išmokama dviejų vidutinių darbo užmokesčio išmoka, o dirbusiam mažiau – pusės darbo užmokesčio išmoka.

Bus sukurtas ir specialus darbo išmokų fondas, iš kurio bus mokamos didesnės išeitinės išmokos labai ilgai vienoje vietoje dirbusiems žmonėms.

4. ATOSTOGOS

Kasmetės darbuotojų atostogos bus skaičiuojamos ne kalendorinėmis dienomis, kaip yra dabar, o darbo dienomis.

Nuo kitų metų atostogos truks 20 darbo dienų, jeigu dirbama 5 darbo dienas per savaitę, ir 24 darbo dienas – jei dirbama šešias dienas. Dabar atostogos trunka 28 kalendorines dienas.

Ilgesnės atostogos (iki 41, 50 darbo dienų arba 8 savaičių) bus suteikiamos darbuotojams, kurių darbas susijęs su įtampa ar profesine rizika arba darbo sąlygos yra specifinės.

Papildomos kasmetės atostogos taip pat bus suteikiamos darbuotojams už ilgalaikį nepertraukiamą darbą toje pačioje darbovietėje.

5. VIRŠVALANDŽIAI

Nuo kitų metų bus leidžiama dirbti 60 valandų daugiau viršvalandžių nei dabar – 180 valandų. Viršvalandžiai galės būti ir ilgesni, bet tai turės būti apibrėžta kolektyvinėje sutartyje.

Atsiranda ir dar viena naujovė – už viršvalandžius bus galima atsiskaityti ne tik pinigais, bet ir suteikiamomis atostogomis.

6. STREIKAI

Streikai pagal naują Darbo kodeksą galės būti skelbiami, kai jiems pritaria bent ketvirtadalis profesinės sąjungos narių. Iki šiol reikėjo bent pusės narių pritarimo.

Tiesa, darbuotojams bus leidžiama vietoj streikuojančių darbuotojų streiko metu į jų vietas samdyti kitus darbuotojus. Streikuojantiems atlyginimas nebus mokamas, jie bus atleidžiami ir nuo savo darbinių pareigų.

Apie būsimo įspėjamojo streiko pradžią darbdaviai turės būti įspėti ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas, o prieš tikrojo streiko pradžią – ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas.

7. TARYBOS

Iki šiol darbo tarybos, tarpininkaujančios tarp darbdavio ir darbuotojų, yra savanoriškos, tačiau pagal naująjį Darbo kodeksą darbovietėse, kuriose nėra profsąjungų, darbo tarybas steigti taps būtina.

Darbo tarybos turės būti kuriamos darbdavio iniciatyva, tačiau tik tose įmonėse, kuriose dirba daugiau kaip 20 darbuotojų.

8. NĖŠTUMAS

Naujame Darbo kodekse įtvirtinta, kad darbdavys turės galimybę atleisti nėščiąją. Tiesa, tai bus galima padaryti tik abiejų šalių susitarimu arba pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai.

9. NETESYBOS

Darbdaviui delsiant atsiskaityti su darbuotoju, jis privalės mokėti netesybas, kurių dydis – trijų mėnesių vidutinis darbo užmokestis.

Jeigu uždelsta suma yra mažesnė, netesybos bus mokamos už kiekvieną uždelstą mėnesį, bet ne ilgiau kaip už tris mėnesius.

Darbuotojas, nesulaukęs, kol darbdavys jam sumokės, galės kreiptis į teismą.

10. PROFSĄJUNGOS

Darbdaviai galės lengviau atleisti daugiau profesinių sąjungų atstovų. Darbo sutartis negalės būti nutraukiama tik su profesinės sąjungos valdybų ir tarybų vadovais bei darbuotojų patikėtiniais.

Norint atleisti profesinės sąjungos renkamų ar atstovaujamųjų organų narius, nebebus reikalingas profesinės sąjungos sutikimas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.