Apie rūkalių tramdymo būdus, kurių galbūt dar nežinojote

Mėgstantys užtraukti dūmą pastaruoju metu sulaukia ne pačių geriausių naujienų. Pabrangę tabako gaminiai, kraupūs paveikslėliai ant cigarečių pakelių, uždraustas tam tikro skonio ir kvapo tabakas bei naujausias, tikriausiai daugiausiai kalbų sukėlęs, užmojis drausti rūkyti daugiabučio balkonuose.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Panašu, kad valdžia šalyje rimtai užsimojo pažaboti ir mažinti rūkymą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Panašu, kad valdžia šalyje rimtai užsimojo pažaboti ir mažinti rūkymą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pagrindinis tokių ribojimų tikslas – sumažinti tabako gaminių populiarumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Pagrindinis tokių ribojimų tikslas – sumažinti tabako gaminių populiarumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Anot žiūrėję į rūkymo pasekmių nuotraukas, rūkoriai savo cigaretes dabar deda į cigarečių dėklus arba portsigarus.<br>V.Balkūno nuotr.
Anot žiūrėję į rūkymo pasekmių nuotraukas, rūkoriai savo cigaretes dabar deda į cigarečių dėklus arba portsigarus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-09-14 21:50, atnaujinta 2017-05-13 01:36

Panašu, kad valdžia šalyje rimtai užsimojo pažaboti ir mažinti rūkymą.

Draus rūkyti balkonuose

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė konservatoriaus Antano Matulo siūlymui uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose. Už šią įstatymo pataisą balsavo 38 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 21. Tiesa, kad šios įstatymų pataisos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Pats A. Matulas teigė, kad šiuo metu situacija yra labai rimta ir jam ypač gaila šeimų, kuriose gyvena maži vaikai ir nėščios moterys: „Mano manymu, problema yra labai rimta. Kartą buvau nuvažiavęs į vieną butą, pas šeimą, kuri augina du vaikus. Išties šalia gyveno jauni žmonės, kurie labai dažnai rūkydavo. Aš prisistačiau ir paprašiau nerūkyti ir paisyti, kad šalia gyvena maži vaikai. Tačiau jaunuoliai atsakė, kad kol nėra įstatymo, draudžiančio tai daryti, jie rūkys toliau“, – sakė A.Matulas.

Seimo narys tvirtino, kad jei naujasis įstatymas įsigalios, norintys užsitraukti dūmą turės tai daryti lauke, net jei teks leistis žemyn iš dešimto aukšto: „Norintiems rūkyti, bet gyvenantiems dešimtame aukšte siūlyčiau elgtis taip, kaip pas mus priimta elgtis kavinėse – išeiti ir parūkyti lauke. Suprantu, kad rūkantiesiems pablogėja sąlygos ir tada reikia įdėti daug pastangų, kad nusileistų į apačią dėl cigaretės. Kiek teko pastebėti, daugiausiai tokių išbandymų neatlaiko vyrai ir tada sėkmingai meta rūkyti.“

Dingo skonį ir kvapą turintis tabakas

Jau kurį laiką draudžiami ir kvapą ar skonį turintys tabako gaminiai. Šis reikalavimas taikytinas cigaretėms ir suktinių tabakui. Tiesa, mentolio skonio ir kvapo gaminiams šie reikalavimai bus taikomi tik nuo 2020 m. gegužės 20 d.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žala sakė, kad pagrindinis tokių ribojimų tikslas – sumažinti tabako gaminių populiarumą.

„Tokiu būdu siekiama mažinti tabako gaminių vartojimą ir jo daromą žalą žmonių sveikatai. Taip pat siekiama, kad tabako gaminiai būtų kuo mažiau patrauklūs potencialiems vartotojams“, – teigė J. Žala.

Restoranai, klubai – be dūmų

Šiuo metu įstatymai Lietuvoje rūkyti draudžia švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose, restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, lošimo namuose ir kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus. Netrukus galimai prie šių draudimų prisidės ir draudimas rūkyti balkonuose.

Tačiau, J. Žalos nuomone, draudimų dėl rūkymo vis dar nėra pakankamai: „Mes nuolat gauname skundų dėl pasyvaus rūkymo problemų ne tik iš daugiabučių namų gyventojų, bet ir iš lauko viešojo maitinimo įstaigų, viešųjų erdvių lankytojų, kurie yra priversti kvėpuoti tabako dūmais.“

Baido ir kraupiais paveikslėliais

Šalyje mažinti rūkymą buvo pasitelkti ir kraupūs paveikslėliai, tačiau panašu, kad šie rūkalių neatbaidė ir jie jau surado būdą, kaip šių nemalonių vaizdų išvengti.

Anot žiūrėję į rūkymo pasekmių nuotraukas, rūkaliai savo cigaretes dabar deda į cigarečių dėklus arba portsigarus.

Vilniuje gyvenanti Sandra pasakojo, kad cigarečių dėklą ją paskatino nusipirkti būtent ant pakelių atsiradę kraupoki paveikslėliai.

„Tai siaubingi vaizdai. Į juos nesinori žiūrėti, tad nusipirkau dėklą. Kai nematai, kažkaip ramiau“, – svarstė moteris.

Elektroninės parduotuvės „Cigarečių dėklai“ vadovas Modestas neslėpė, kad šiuo metu juntamas gerokai didesnis susidomėjimas cigarečių dėklais nei įprastai.

„Jis labai didelis, nes visi cigarečių pakeliai yra su tais baisiais paveikslėliais“, – sakė Modestas.

Lauki autobuso ar troleibuso – nerūkyk

Norintiems sutraukti dūmą laukiant atvažiuojančio viešojo transporto priemonės jau kelerius metus reikia gerokai paėjėti nuo stotelės. Draudimas rūkyti autobuso ar troleibuso stotelėje įsigaliojo prieš kelerius metus Vilniuje. Tokią tvarką įsidiegė ir dalis kitų miestų.

Nuo 2016 m. sausio 1 d. nebegalima rūkyti ir Vilkaviškio vaikų žaidimų aikštelėse bei viešojo transporto stotelėse. Prieš porą metų nerūkymo zonomis paskelbtos ir Vilkaviškio savivaldybės administracijos teritorija, J. Basanavičiaus aikštė ir stadionas Vilkaviškio mieste, taip pat Paežerių ežero ir Vištyčio ežero paplūdimiai.

Kaune jau daug metų nebegalima traukti dūmo Laisvės alėjoje, o Vilniuje tai draudžiama V.Kudirkos aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.