Rusija ir Egiptas susipyko, tad ėmėsi keršto planų?

„Neleidžiate pas mus turistų – nepirksime iš jūsų grūdų!“ – „Nepirksite grūdų? O kur dėsite citrinas?“ Tokias peštynes pradėjo Egipto ir Rusijos valdžia.

Daug kas svarstė, kad drausdama užsakomuosius skrydžius į Egipto kurortus Rusija vasarą siekia išlaikyti turistus savo kurortuose, pirmiausia – nuo Ukrainos atplėštame Kryme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daug kas svarstė, kad drausdama užsakomuosius skrydžius į Egipto kurortus Rusija vasarą siekia išlaikyti turistus savo kurortuose, pirmiausia – nuo Ukrainos atplėštame Kryme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiausia grūdų eksportuotoja užsimojusiai tapti Rusijai Egipto akibrokštas jų nepirkti turėjo būti itin skaudus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Didžiausia grūdų eksportuotoja užsimojusiai tapti Rusijai Egipto akibrokštas jų nepirkti turėjo būti itin skaudus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Sep 14, 2016, 10:43 AM, atnaujinta May 13, 2017, 3:25 AM

Egiptas kasmet importuoja milijonus tonų kviečių. Daugiausia – iš Rusijos. Tačiau jau antra savaitė iš šios šalies uostų nepajudėjo nė vienas grūdų prikrautas laivas.

Mat Kairas nusprendė, kad rusiški kviečiai užkrėsti skalsėmis – parazitine grybine liga. Kremliaus atsako ilgai laukti neteko.

Kairas metė iššūkį

Kritus naftos ir dujų kainoms Rusija kaip įmanydama stengiasi eksportuoti žemės ūkio produkciją, daugiausia – grūdus. JAV valdžia apskaičiavo, kad pagal šį rodiklį jau šįmet rusai gali išsiveržti į pirmąją vietą pasaulyje.

Tačiau planus gerokai sujaukė Egiptas – vienas didžiausių kviečių importuotojų.

Šios šalies valdžia pareiškė, kad rusiški kviečiai užkrėsti skalsėmis.

Negana to, pareikalavo, kad šių parazitų į šalį įvežamuose grūduose išvis nebūtų, nors tai – tikrai neįmanoma.

Tokiu Kairo elgesiu pasipiktino net ir panašiais kovos su neįtikusių šalių verslininkais metodais išgarsėjusios tarnybos „Rosselchoznadzor“ vadovas Aleksejus Aleksejenka, pradėjęs aiškinti, kad net ir pagal tarptautinius standartus maždaug 0,05 procento kviečių neišvengiamai būna su skalsėmis.

Surado skaudžią vietą

Todėl Maskva nusprendė kirsti egiptiečiams atgal. Žinoma, jau ne sykį naudotu ginklu.

Praėjus kelioms dienoms po nemalonios naujienos iš Kairo ta pati „Rosselchoznadzor“ tarnyba išplatino žinią, kad egiptietiški citrusiniai vaisiai dažnai neatitinka fitosanitarijos reikalavimų, todėl jų importuotojams derėtų smarkiai pasitempti.

Kitaip sakant, neperki grūdų – neparduosi citrinų.

„Rosselchoznadzor“ paskelbė turinti teisę bet kada sustabdyti jų importą, jeigu pažeidimai kartosis.

Tai būtų tikrai rimta, nes į Rusiją Egiptas eksportuoja maždaug penktadalį savo citrusinių vaisių derliaus.

Neteko daugybės turistų

Vis dėlto šuo pakastas toli gražu ne grūdų laukuose ar citrinų plantacijose.

Praėjo kone metai nuo to laiko, kai Rusijos kompanijos „Kogalymavia“ lėktuvas, kaip įtariama, buvo susprogdintas virš Egiptui priklausančio Sinajaus pusiasalio.

Kremlius iki šiol draudžia užsakomuosius skrydžius į Egiptą, todėl ši valstybė šiais metais neteko šimtų tūkstančių turistų iš Rusijos.

Maskva ne sykį kartojo atnaujinsianti skrydžius, jeigu egiptiečiai užtikrins jų saugumą. Tačiau kaskart parvykę iš Egipto Rusijos tikrintojai aiškino, kad tvarka – dar nepakankama.

Daug kas svarstė, kad šitaip Rusija vasarą siekia išlaikyti turistus savo kurortuose, pirmiausia – nuo Ukrainos atplėštame Kryme.

Tačiau ten – jau ruduo. Todėl pastarosiomis savaitėmis buvo užsimenama, kad skrydžiai į Egiptą bus atnaujinti spalio mėnesį.

Jei taip nutiks, nebus keista, kad egiptiečiai vėl pripažins rusiškus kviečius visiškai saugiais, o tuomet ir Nilo pašonėje užaugę apelsinai ar citrinos atitiks visus rusų reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.