„Ikea“ nebestatys didelių parduotuvių. Kas laukia pirkėjų?

„Ikea“ ką tik pasigyrė pardavimo rodikliais praėjusiais finansiniais metais, kurie baigėsi rugpjūčio 31 dieną. Švedai taip pat prisiminė mūsų pirkimo rodiklius ir paskelbė svarbų strateginį pokytį, rašo Marcinas Kaczmarczykas portale gazeta.pl.

„Ikea“ atidarė 19 tokių parduotuvių – jos jau veikia 11 šalių.<br>T.Bauro nuotr.
„Ikea“ atidarė 19 tokių parduotuvių – jos jau veikia 11 šalių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 2:00 PM, atnaujinta May 13, 2017, 12:13 AM

Per pastaruosius dvylika mėnesių vienos iš garsiausių kompanijų, kuri užsiima baldų ir butų bei namų interjerui skirtų reikmenų prekyba, pajamos padidėjo 7,1 procento – iki 34,2 mlrd. eurų.

Daug, bet tai dar toli iki ambicingo kompanijos plano pasiekti, kad 2020 metais pajamos būtų mažiausiai 50 mlrd. eurų.

Beje, švedai informavo, kad pardavimo rodikliai padidėjo, be kita ko, dėl didelio prekybos apimčių augimo Kinijoje, Australijoje, Kanadoje ir Lenkijoje. Deja, tiksliai nenurodyta, kiek jų pajamas padidino Lenkijos rinka, rašo autorius.

Be to, kompanija skelbia, kad prasidedančiais naujaisiais finansiniais metais žengs į dvi naujas rinkas – Serbijos ir Indijos.

Nebestatys didelių parduotuvių

Naujojoje „Ikea“ strategijoje svarbiausias dalykas – ne tos dvi naujos rinkos. Švedijos kompanija ketina pasistengti atidaryti mažesnių parduotuvių – tokių, kurių plotas neviršija 2 tūkt. kvadratinių metrų. Naujos parduotuvės paprastai atidaromos populiariuose prekybos centruose. „Ikea“ vadina jas „click-and-collect“ vietomis, ir šis pavadinimas gana taikliai pasako, kaip jos dirba.

Šio tipo parduotuvėse iškart nusipirkti galima tik labai ribotą prekių skaičių, bet personalas pataria perkant baldus ir įvairius reikmenis kambariui, virtuvei ar vonios kambariui. Jam padedant galima išsirinkti visus pageidaujamus baldus, o po to atvykti ir juos pasiimti arba susitarti, kad už papildomą mokestį juos pristatytų į namus. Kai kuriose „click-and-collect“ parduotuvėse taip pat veikia kavinės.

Pirma mažoji „Ikea“ parduotuvė duris atvėrė 2015 metų kovą Ispanijos mieste Pamplonoje. 2014–2015 finansiniais metais kompanija atidarė dar tris tokio tipo parduotuves.

Per praėjusius finansinius metus pradėjo sparčiau augti „click-and-collect“ parduotuvių skaičius.

„Ikea“ atidarė 19 tokių parduotuvių – jos jau veikia 11 šalių. Tai geras rezultatas, atsižvelgiant į tai, kad per tą laiką ji atidarė 12 naujų įprastų didelių parduotuvių – viena mažiau nei per analogišką praėjusių metų laikotarpį.

Internetas tampa vis svarbesnis

Bendrovė atidaro mažesnių parduotuvių, atsižvelgdama į pasikeitusius pirkėjų pageidavimus. Šiandien jau ne kiekvienas nori apsipirkti didžiulėse salėse. Be to, vis dažniau perkame internetu.

2014–2015 finansiniais metais „Ikea“ pavyko iš pardavimo internete gauti daugiau kaip 1 mlrd. eurų pajamų. Per praėjusius finansinius metus pardavims internetu padidėjo iki beveik 1,4 mlrd. eurų.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.