Aktyviausios šešėliniame versle – vienatvės kamuojamos pensininkės

Lietuvos mokslininkai pristatė savo tyrimų rezultatus, susijusius su cigarečių kontrabanda ir jos situacija Lietuvoje. Paaiškėjo, kad daugiausiai kontrabanda užsiima... pensininkės. Taip jos siekia sau praskaidrinti vienatvę ir papildomai prisidurti prie pensijos.

Mokslininkai atskleidė tikruosius cigarečių kontrabandos mastus Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokslininkai atskleidė tikruosius cigarečių kontrabandos mastus Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 10:44 AM, atnaujinta May 13, 2017, 1:04 AM

Lietuva ir Latvija ir toliau išlieka pirmaujančiomis valstybėmis dėl kontrabandinių tabako gaminių – Lietuvoje kontrabandinis tabakas užima net 30 proc. tabako rinkos.

Kovoja su vėjo malūnais

Lietuvos Respublikos muitinės departamento generalinis direktorius Arūnas Adomėnas teigė, kad žino vieną paprastą būdą kaip Lietuvoje visiškai panaikinti cigarečių kontrabandą.

„Vienas paprasčiausių sprendimo būdų yra kainų skirtumo panaikinimas. Jis yra toks didelis šiuo metu, kad pervežus kontrabandą gali gauti keturis kartus didesnį pelną, o jei pavyks nuvežti iki Airijos – gausite iki keliasdešimt kartų didesnį pelną.

Panaikinsime kainų skirtumą – problema išnyks, tačiau čia jau kyla daugiau klausimų, susijusių su sveikatos apsauga. Akcizas Europos Sąjungoje yra padidintas, kad žmonės mažiau rūkytų, tad akcizas mažinamas nebus, o su laiku vis didės“, – sakė A. Adomėnas.

A. Adomėnas teigė, kad ši prekė yra labai dėkinga savo išvaizda ir forma, tad pravežti kontrabandinę prekę yra pakankamai patogu:

 “Prekę išskaidyti ir užkišti automobilyje yra labai nesunku, tad prekė patogi, o rizika maža. Mes nepatikrinsime kiekvieno vežėjo, tačiau stengiamės jų patikrinti kuo daugiau. Išradingumo netrūksta: kontrabanda slepiama padangose, dujų balionuose, miltų maišeliuose ir pan.“

Lietuvos teisės instituto projekto vadovas Skirmantas Bikelis teigė, kad panaikinus akcizus ir išsprendus vieną bėdą, atsirastų kita -  padidėtų rūkančiųjų skaičius.

„Dideli akcizų mokesčiai yra kontrabandos variklis, bet ir sveikatos saugiklis. Mat sumažinus akcizą, pamažėtų ir kontrabandos, bet padaugėtų rūkančiųjų, o tai vėl nėra gerai“, – teigė S. Bikelis.

Užsiima ir pensininkės

Įdomu tai, kad atliktas tyrimas parodė, jog vienos didžiausių kontrabandininkių yra pensijinio amžiaus moterys, kurioms yra virš 55 metų.

„Kontrabanda užsiima pensininkės norėdamos praskaidrinti sau dienas, užsidirbti papildomų pinigų ir tiesiog išsklaidyti vienatvę. Jos dažnai net turi neįgalumą ir policijai dažniausiai būna žinomos bei pagautos ne vieną ir ne du kartus“, – sakė S. Bikelis.

Pasak Lietuvos teisės instituto kriminologinių tyrimų skyriaus vedėjos Renatos Giedrytės – Mačiulienės, tai, kad didžiausios cigarečių platintojos yra moterys yra gana keista, nes smulkiesiems platintojams yra taikomos didžiausios baudos.

Štai dažniausiai kontrabandos gabentojai  yra pasienio ruožų gyventojai, kurie fiziškai gabena kontrabandą. „Taip pat kontrabandą gabena ir vairuotojai. Pagal mūsų duomenis, jie jau turi sukūrę savo šeimas,  o pagauti, teisinasi, kad jie tik dirbo savo darbą“, – sakė R. Giedrytė – Mačiulienė.

Štai kontrabandos organizavimu dažniausiai užsiima vyrai. S. Bikelis pabrėžia, kad jie dažniausiai siekia sudaryti gerbtino verslininko įvaizdį:

„Organizatoriai yra įvairaus amžiaus asmenys, dažniausiai vyrai, turintys šeimas ir siekiantis sudaryti verslininko įvaizdį.“

Kadangi pagrindinis kontrabandos srautas ateina iš Rusijos ir Baltarusijos, S. Bikelis kontrabandą siūlo mažinti sudarant tam tikras sutartis su  Gardino cigarečių fabriku ir Kaliningradu. Pasak jo, tik sudarę susitarimus turėsime geresnę situaciją ir sumažės kontrabanda.

Lietuvos iždas dėl cigarečių kontrabandos kasmet netenka apie 100-103 mln. eurų, o Europoje kas dešimta suvartota cigaretė yra nelegali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.