Kovotojas prieš rūkymą balkonuose: „Nori rūkyti? Teks atprasti“

Panašu, kad rūkyti daugiabučių balkonuose mėgstantiems rūkoriams greitai ateis liūdnos dienos. Antradienį Seimas pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama uždrausti žmonėms traukti dūmą savo balkonuose.

Pasak Seimo nario šiuo metu situacija yra labai rimta ir jam ypač gaila šeimų, kuriose gyvena maži vaikai ir nėščios moterys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak Seimo nario šiuo metu situacija yra labai rimta ir jam ypač gaila šeimų, kuriose gyvena maži vaikai ir nėščios moterys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pripratusiems rūkyti balkonuose, panašu, teks atprasti ir užsinorėjus cigaretės kulniuoti į lauką, net jei gyveni dešimtame aukšte.<br>V.Balkūno nuotr.
Pripratusiems rūkyti balkonuose, panašu, teks atprasti ir užsinorėjus cigaretės kulniuoti į lauką, net jei gyveni dešimtame aukšte.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-15 11:13, atnaujinta 2017-05-13 01:04

Už šią įstatymo pataisą balsavo 38 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 21. Tiesa, kad šios įstatymų pataisos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą ir tai, pasak projekto iniciatoriaus Seimo nario Antano Matulo, paaiškės jau kitą savaitę.

Užvertė laiškais

Inicijavus šias įstatymo pataisas, Seimo narys teigė sulaukęs daug laiškų, kurie ir palaiko, ir smerkia galimai naująją tvarką.

„Vakar gavau gal apie 40 mano pataisas palaikančių žmonių laiškų, ir dar du laiškus , kuriuos parašė labai piktos moterys. Laiške jos piktinosi šiomis idėjomis ir sakė, kad jos nieko nekeis: kaip rūkė iki šiol, taip rūkys ir toliau, o tiems kaimynams, kurie jas skųs – bus dar blogiau – pūs dūmus jų pusėn“, – laiško turiniu dalinosi A. Matulas.

Pasak Seimo nario šiuo metu situacija yra labai rimta ir jam ypač gaila šeimų, kuriose gyvena maži vaikai ir nėščios moterys:

„Mano manymu, problema yra labai rimta. Kartą buvau nuvažiavęs į vieną butą, pas šeimą, kuri augina du vaikus. Išties, šalia gyveno jauni žmonės, kurie labai dažnai rūkydavo. Aš prisistačiau ir paprašiau nerūkyti ir paisyti, kad šalia gyvena maži vaikai. Tačiau jaunuoliai atsakė, kad kol nėra įstatymo draudžiančio tai daryti, jie rūkys toliau“, – prisiminė vyras.

Į lauką – ir iš dešimto aukšto

Pripratusiems rūkyti balkonuose, panašu, teks atprasti ir užsinorėjus cigaretės kulniuoti į lauką, net jei gyveni dešimtame aukšte. Pasak A. Matulo, kito varianto tiesiog nėra:

„Norintiems rūkyti, bet gyvenantiems dešimtame aukšte siūlyčiau elgtis taip, kaip pas mus priimta elgtis kavinėse – išeiti ir parūkyti lauke. Suprantu, kad rūkantiesiems pablogėja sąlygos ir tada reikia įdėti daug pastangų, kad nusileistų į apačią dėl cigaretės. Kiek teko pastebėti, daugiausiai tokių išbandymų neatlaiko vyrai ir tada sėkmingai meta rūkyti.“

Pagal svarstomas pataisas taip pat būtų draudžiama rūkyti ir vietose, teritorijose arčiau negu 10 metrų spinduliu apie daugiabučius gyvenamuosius namus, tačiau A. Matulas šią informaciją paneigė ir patvirtino, kad šį punktą bus siekiama užginčyti ir pašalinti iš įstatymo pataisų.

„Pataisos punktas, kuris teigia, kad bus galima rūkyti tik vietose, esančiose bent 10 metrų nuo namo, buvo inicijuotos mano kolegos, tačiau šį punktą yra siūloma išbraukti, nes jis reikalauja daugybės diskusijų. Nuėjus dešimt metrų nuo namo – jau bus kitas namas“, – sakė A. Matulas.

Ginklas kaimynams

Jei šios įstatymų pataisos bus priimtos, o rūkoriai neatsižvelgs į naująją tvarką, jų laukia nuobaudos nuo 20 iki 50 eurų.

„Šios pataisos nėra tam, kad būtų galima nubausti žmones, tačiau nuobaudos išliktų tokios pačios, kaip ir iki šiol už rūkymą neleistinose vietose.

Esmė ne nuobaudose, tačiau kaimynams ir bendrijoms reikia suteikti galimybę kovoti su rūkoriais ir manau, kad didžioji dauguma rūkančių į tai sureaguos ir atsižvelgs į kaimynų prašymus to nedaryti, ypač, jei bute gyvena mažamečiai vaikai ar nėščios moterys“ , – sakė A. Matulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.