Lietuva ragina Briuselį tęsti derybas su JAV dėl laisvos prekybos

Lietuva ir dar 10 Europos šalių

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 1:11 PM, atnaujinta May 13, 2017, 12:34 AM

Dvylikos Europos Sąjungos (ES) ministrų pareiškimas gali būti vertinamas kaip atsakas į Prancūzijos vyriausybės ir kitų kritikų raginimus nutraukti trejus metus besitęsiančias derybas.

Baltijos, Šiaurės šalių ministrai, Britanijos, Airijos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir Čekijos atstovai Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutartį pavadino „galimybe nustatyti prekybos taisykles 21-ajame amžiuje“.

„Turime pilnai ja pasinaudoti kartu su savo Amerikos partneriais“, – rašoma ES prekybos komisarei Ceciliai Malmstrom adresuotame laiške, kurio kopiją gavo BNS.

„TTIP derybose pasiekta pažangos, atsižvelgiant į susitarimo mastą ir dideles ambicijas. Vis dėlto lieka neišspręstų klausmų, ir mes turėtume sutelkti dėmesį ieškodami sprendimo“, – teigia ministrai.

Ministrai pabrėžė remiantys Komisijai duotus įgaliojimus derėtis. Lietuvos vardu laišką pasirašė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Prancūzijos vyriausybė pareiškė mananti, kad nuo 2013 metų vidurio vykstančios derybos turi būti nutrauktos. Stebėtojų teigimu, deryboms sukliudyti Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje ir Vokietijoje įsibėgėjanti rinkimų kompanija.

Dalis europiečių nerimauja, kad laisvos prekybos zona sumažintų kontrolę jautriais klausimais, tokiais kaip pesticidų ir hormonų naudojimas maisto produktuose. Prieštaringų vertinimų sulaukia ir svarstymai įkurti specialius tribunolus prekybos ginčams spręsti.

Briuselis ir Vašingtonas yra įsipareigoję siekti baigti derybas per JAV prezidento Baracko Obamos kadenciją, kuri baigiasi sausį, tačiau tokia perspektyva atrodo vis labiau miglota.

Apklausų duomenimis, lietuviai yra vieni iš aktyviausių bendros prekybos zonos rėmėjų. Vyriausybė teigia, kad šalies verslui būtų naudingas JAV rinkos atvėrimas, be to, sutartis sustiprintų JAV ryšius su Europa, o tai svarbu geopolitine prasme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.