Ar Vilniaus neištiks šiukšlėse paskendusio Neapolio likimas?

Didysis atliekų skandalas, panašu, kuriam laikui aprims. Dar visai neseniai sostinė buvo kone paralyžuota, o šiukšliavežės tiesiog stovėjo prie uždarytų mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamyklos vartų ir laukė, kol bus leista atliekas iškrauti.

Aplinkos ministras pabrėžė, kad už susidariusią situaciją atsakomybę derėtų prisiimti ne kam kitam, o Vilniaus savivaldybei.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministras pabrėžė, kad už susidariusią situaciją atsakomybę derėtų prisiimti ne kam kitam, o Vilniaus savivaldybei.<br>T.Bauro nuotr.
Šiandien aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pasirašė dokumentą, kuriame numatoma, kad deginimui skirtos ir tinkamos atliekos šiuo metu bus saugomos Kazokiškių sąvartyne.<br>T.Bauro nuotr.
Šiandien aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pasirašė dokumentą, kuriame numatoma, kad deginimui skirtos ir tinkamos atliekos šiuo metu bus saugomos Kazokiškių sąvartyne.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 11:03 AM, atnaujinta May 12, 2017, 10:44 PM

Šiandien aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pasirašė dokumentą, kuriame numatoma, kad deginimui skirtos ir tinkamos atliekos šiuo metu bus saugomos Kazokiškių sąvartyne.

Saugos puse metų

K. Trečiokas teigė, kad atliekos Kazokiškėse bus saugomos puse metų.

„Situacija šiandien yra tokia, kad jau yra pasirašytas dokumentas, kuriame numatoma, kad deginimui skirtos ir tinkamos atliekos šiuo metu bus saugomos Kazokiškių sąvartyne.

Saugojimo terminas bus apie pusę metų, per tą laiką operatorius galės išspręsti susidariusią problemą. Nors vieta rasta, tai puiki pamoka kitiems regionams: tiek Klaipėdai, tiek Marijampolei“, – sakė K. Trečiokas.

Atsakinga savivaldybė

Aplinkos ministras pabrėžė, kad už susidariusią situaciją atsakomybę derėtų prisiimti ne kam kitam, o Vilniaus savivaldybei:

„Už atliekų tvarkymą yra atsakingos jų savivaldybės, tačiau čia jau reikėjo įsikišti ir Aplinkos ministerijai. Tai ne mūsų darbas, mes tik galime paprašyti atkreipti dėmesį į tai. Neapdorotos atliekos į sąvartyną vežamos būti negali, jos turi būti išrūšiuotos ir padėtos ten, kur priklauso“, – sakė K. Trečiokas.

Ministras sakė, kad šioje situacijoje net įžvelgiantis norą žaisti nešvarius žaidimus ir perdalinti rinką.

„Įžvelgiu norą perdalinti rinką, kad į ją ateitų ir kiti žaidėjai. Klimpsta čia tokie dalykai, o kiti regionai kažkaip randa būdą, kur tas atliekas sandėliuoti. Manau, kad pagal mūsų turimą informaciją mes galime kreiptis į teisėsaugos institucijas ir toliau tyrėjai tirs kokie žaidimai čia žaidžiami“, – sakė K. Trečiokas.

Aplinkos apsaugos viceministras Algirdas Genevičius pasakojo, kad ministerija iš Vilniaus savivaldybės sulaukė net laiško, su prašymu pagelbėti išspręsti susidariusią situaciją.

„Ministerijos atsakymas į jų prašymą buvo toks, kad savivaldybė nepadarė savo namų darbų ir tam nepasiruošė. Toliau viskas yra savivaldybės reikalas ir atsakomybė. Jie turi surasti aikštelę joms sandėliuoti, įvertinti poveikį žalai. Mes matome povandenines sroves, kurios šiuo metu vyksta. Būtų geriau, jei regioniniai centrai taptų viešąja įstaiga ir viskas būtų administruojama švariai“, – sakė A. Genevičius .

Norėjo saugoti Visagine

Aplinkos ministras teigė, kad atliekas operatorius siūlė vežti ir sandėliuoti Visagine, tačiau tokios galimybės buvo atsisakytą dėl galimo įmonės bankroto.

„Buvo atsisakyta priimti atliekas atvežamas iš miesto, nes nėra kur jų sandėliuoti. Operatorius sugalvojo tam tikrą išeitį, vežti atliekas į Visaginą ir jas ten sandėliuoti. Nors teisės aktai to nedraudžia, visgi reikia laikytis tam tikrų taisyklių.

Tokiems atvejams turi būti rengiamas specialus planas, o šiuo atveju, abu regionai turi tai susitarti ir viskas turi būti suderinta. Viską apsunkino tai, kad įmonė, kuriai buvo norima išvežti atliekas, gali būti restruktūrizuota ir bet kada bankrutuoti“, – apie susidariusią situaciją pasakojo K. Trečiokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.