Karalių geidžiamam menininkui užblokavo sąskaitas: „Aš – ne kokia padugnė“

Europos monarchų portretus piešęs žymus dailininkas Vilmantas Marcinkevičius atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Dailininkas piktinosi, kad net du kartus naujoji valstybės mokesčių mokėjimo sistema, už kurią atsakingas Registrų centras, užblokavo jo turimas sąskaitas. Labiausiai menininkui pikta, kad mokesčių sistema, užuot tiesiog nuskaičiavusi skolingas lėšas, tiesiog uždarė visas jo turimas sąskaitas ir paliko jį be cento kišenėje.

Labiausiai menininkui pikta, kad mokesčių sistema, užuot tiesiog nuskaičiavusi skolingas lėšas, tiesiog uždarė visas jo turimas sąskaitas ir paliko jį be cento kišenėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Labiausiai menininkui pikta, kad mokesčių sistema, užuot tiesiog nuskaičiavusi skolingas lėšas, tiesiog uždarė visas jo turimas sąskaitas ir paliko jį be cento kišenėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dailininkas V.Marcinkevičius ir jo kūrinys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dailininkas V.Marcinkevičius ir jo kūrinys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 9:34 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:02 PM

Liko be pinigų

Pirmoji tokia nemaloni situacija dailininkui nutiko dar vasarą, ruošiantis su šeima išvykti atostogauti.

„Su žmona ir dviem vaikais bei žmonos tėvu turėjome išvykti mėnesio trukmės atostogų. Iki skrydžio likus porai dienų, su žmona užsukome į parduotuvę, tačiau paaiškėjo, kad visos mūsų sąskaitos užblokuotos“, – piktinosi V. Marcinkevičius.

Kaip vėliau paaiškėjo, dailininkas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) buvo skolingas pinigų, tačiau apie užblokuotas sąskaitas vyrui niekas nepranešė.

„Tikriausiai nieko nestebina, kad tokios įmonės kaip „Bitė“, „Tele2“, TEO, VSA ir kt. jums sutikus nusirašo reikiamą sumą už paslaugas ir jūs esate patenkintas paslaugomis, o jos džiaugiasi jūsų įmokomis. „Sodra“ ir VMI sugalvojo savo „sistemėlę“. Juk pilietis ar įmonė turi žinoti, ko bijoti... Taigi norėdami nusirašytų pageidaujamas sumas, jie blokuoja visas jūsų turimas lėšas visose turimose sąskaitose.

Kiek mums, mokesčių mokėtojams, kainavo ši IT sistema, sugebanti pažeminti ir paversti savo visuomenės narius šiukšlėmis? Įvertinus „kiaurasamčių, šaukštų ir šakučių“ įkainius, tikriausiai gerokai daugiau nei rinkos kaina“, – socialiniame tinkle rašė dailininkas.

Vyrui labiausiai pikta, kad apie tai jam niekas nieko nepranešė, o užblokuotos sąskaitos išvykus į kelionę būtų sukėlusios tiek nesklandumų, kad buvo galima atsidurti net kalėjime:

„Išties, kad sąskaitos užblokuojamos, žmogui niekas nieko nepraneša. Mes sužinojome atsitiktinai, būdami parduotuvėje, o jei būtume su šeima išvykę atostogų? Būtume išlipę iš lėktuvo, važiavę taksi ir kai būtų reikėję atsiskaityti, mes būtume palaikyti vagimis. Nesijaučiu aš nei nusikaltėlis, nei padugnė ar šiukšlė, kad man būtų taikomos tokios sąskaitų blokavimo sankcijos.“

Pasak V.Marcinkevičiaus, tada VMI jis skolingas buvo apie 100 eurų.

Lieka neaišku

Antrąjį kartą dailininkui sąskaitos buvo užblokuotos visai neseniai, ir tai jis pastebėjo taip pat parduotuvėje.

„Aš mėnesį buvau išvykęs ir neturėjau galimybės sumokėti. Kiek žinau, tai nėra nusikaltimas, bet jei ateityje ir vėl tai nutiks, matyt, teks elgtis atsakingiau.

Aš buvau jiems skolingas privalomojo socialinio draudimo (PSD) mokestį – 30 eurų, bet jie, užuot nuskaičiavę reikiamą pinigų sumą, ir antrąkart užblokavo mano sąskaitas. Jie man pasakė, kad galimai per penkias darbo dienas šios lėšos bus nuskaitomos nuo mano sąskaitos, tačiau kodėl aš turiu tiek laukti su užblokuotomis sąskaitomis?

Jiems nesvarbu, kad tu penkias dienas būsi be pinigų, o gal tau reikia išskristi į užsienį, bankui mokėti įmokas ar vykdyti kitus savo įsipareigojimus, susijusius su pinigais“, – pasakojo V. Marcinkevičius.

Neturėjo užblokuoti

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta sakė, kad ši mokesčių rinkimo sistema neturėjo užblokuoti žmogaus sąskaitų.

„Kiek man žinoma, sistema tiesiog turėjo nuskaičiuoti reikiamą pinigų sumą, ir tiek. Ši sistema pradėjo veikti praėjusių metų vasarą, o anksčiau pinigų išieškojimu rūpinosi tos institucijos, kurios baudas skirdavo.

Jei žmogus nesumoka tam tikrų mokesčių ar baudų, informacija automatiškai keliauja į tą sistemą, o tada jau ją administruoja Registrų centras“, – sakė D. Buta.

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vadovė Gabrielė Banaitytė taip pat teigė, kad „Sodros“ įstaiga sąskaitų neblokuoja.

„Įmokų skolos gali būti išieškomos priverstine tvarka, tačiau skolininkų sąskaitų „Sodra“ neblokuoja. Priverstinis išieškojimas jau gali būti taikomas esant 3 eurų įsiskolinimui. Tokiu atveju kredito įstaigai, kurioje asmuo turi sąskaitą, yra siunčiamas mokėjimo nurodymas ir nuskaitoma tik tokia suma, kuri reikalinga įsiskolinimui padengti“, – sakė G. Banaitytė.

Remiantis „Sodros“ duomenimis, savarankiškai besidraudžiantys asmenys kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos turi sumokėti 9 proc. dydžio PSD įmokas nuo minimalaus atlyginimo, tai yra 34,2 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.