Gyventojų pinigus taupo naujos efektyvios elektroninės paslaugos

„Steigiant įmonę internetu per elektroninę Registrų centro klientų savitarnos sistemą galima sutaupyti iki 200 eurų ir nemažai laiko“, – savo įspūdžius apie bendrovės steigimą elektroniniu būdu pasakoja mažąją bendriją sukūrusi kaunietė Sofija Laugalienė.

Dešimtis informacinių sistemų valdantis Registrų centras yra vienas didžiausių elektroninių viešųjų duomenų bazių tvarkytojų ir elektroninių paslaugų teikėjų Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Dešimtis informacinių sistemų valdantis Registrų centras yra vienas didžiausių elektroninių viešųjų duomenų bazių tvarkytojų ir elektroninių paslaugų teikėjų Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Teisingumo ministras Juozas Bernatonis.<br>V.Balkūno nuotr.
Teisingumo ministras Juozas Bernatonis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2016, 9:56 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:26 PM

Interaktyviuoju žemėlapiu REGIA gali naudotis gyventojai, kurie nori kuo daugiau sužinoti apie savo gyvenamąją aplinką.

Anot jos, įsteigti įmonę nuotoliniu būdu galima maždaug per 4 darbo dienas.

Verslininkė teigia, kad pastaraisiais metais internetinėmis viešosiomis paslaugomis ji naudojasi vis dažniau, nes taip taupo pinigus ir laiką. „Ir nervus, – juokauja S.Laugalienė. – Juk elektroniniu būdu tvarkomi procesai garantuoja didesnį skaidrumą: visuomet gali matyti, kokioje darbų atlikimo stadijoje yra tavo dokumentai. Jie nebegali pasimesti ar užsimesti, kaip retkarčiais atsitinka reikalus tvarkant senuoju, popieriniu, būdu. Pripažinkime: jeigu ne patys įkliuvome, bent iš aplinkinių esame girdėję tokių istorijų.“

Interaktyvus žemėlapis

Dešimtis informacinių sistemų valdantis Registrų centras yra vienas didžiausių elektroninių viešųjų duomenų bazių tvarkytojų ir elektroninių paslaugų teikėjų Lietuvoje.

Ši įstaiga gyventojams ir verslui kasmet pasiūlo naujų internetu teikiamų elektroninių paslaugų.

Viena tokių paslaugų patiks ir verslininkams, ir gyventojams. Tai galimybės elektroniniu būdu išnaršyti vietovės aplinką naudojantis duomenimis iš interaktyviojo žemėlapio REGIA. Šiame interaktyviajame Registrų centro žemėlapyje integruoti pagrindiniai mūsų šalies registrų – Nekilnojamojo turto, Juridinių asmenų ir Adresų registrų – duomenys.

Be šios informacijos, žemėlapyje skelbiami savivaldybių, Nacionalinės žemės tarnybos, Švietimo ir mokslo ministerijos ir kitų institucijų duomenys. REGIA žemėlapiu gali naudotis gyventojai, kurie nori kuo daugiau sužinoti apie savo gyvenamąją aplinką – pradedant tiesiog adresų ar lankytinų objektų, švietimo ir mokslo įstaigų paieška, baigiant sklypų ribomis, juridinių asmenų buveinėmis, vidutinėmis nekilnojamojo turto rinkos vertėmis bei elektros ar dujų trasomis.

Visos licencijos vienoje vietoje

Beje, tiek verslui, tiek gyventojams visuomet svarbus licencijų klausimas. Registrų centras valdo licencijų informacinę sistemą www.licencijavimas.lt. Tai aktuali ir išsami informacija apie fiziniams ir juridiniams asmenims išduotas licencijas. Visa tai nuo šiol prieinama vienoje – Licencijų – informacinėje sistemoje. Ji suteikia galimybę nesunkiai gauti informaciją tiek apie fizinių, tiek apie juridinių asmenų turimus, atnaujintus ar panaikintus leidimus bei licencijas, jas išdavusias institucijas bei galiojimo laiką.

Pavyzdys pasauliui

Tarp naujų Registrų centro paslaugų ypač populiarios yra ir e.varžytinės, kuriose geriausiomis kainomis galima įsigyti ne tik nekilnojamojo turto. Vis daugiau vartotojų pritraukia elektroninė sistema e.sąskaita, skirta viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms įmonėms teikti sąskaitas perkančiosioms organizacijoms. Be jų – elektroninio įgaliojimo galimybė ir daugybė kitų paslaugų, skirtų gyventojams ir verslui.

Manoma, kad plečiant ir modernizuojant duomenų bazes bus daugiau galimybių kurti ir teikti patogias ir naudingas elektronines paslaugas. Elektroninių paslaugų reikšmę šaliai liudija ir Pasaulio banko tyrimas „Doing Business“, kuriame Lietuva užėmė 20 vietą iš 189 vertintų pasaulio šalių ir 8 vietą tarp ES valstybių.

Iš pirmų lūpų Juozas Bernatonis Teisingumo ministras

„Elektroninių paslaugų populiarumas rodo, kad gyventojai įvertino jų patogumą bei naudą. Pavyzdžiui, elektroniniu būdu populiariausių teisinių formų juridinių asmenų įsteigiama daugiau nei 85 proc. Galimybę kurti verslą neišeinant iš namų įvertino ir Pasaulio bankas – jo sudarytame verslo aplinkos tyrime Lietuva užima aukštas pozicijas.“ Daugiau informacijos www.registrucentras.lt Parengta bendradarbiaujant su VĮ Registrų centru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.