Ant kovotojų su rūkymu krito šešėlis

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nusprendusi riboti mažiau kenksmingų tabako gaminių vartojimą, apkaltinta neatsakinga ir neskaidria veikla.

Ekspertų teigimu, Pasaulio sveikatos organizacija ignoruoja bet kokius technologinius sprendimus, kurie padėjo mesti rūkyti milijonams žmonių.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ekspertų teigimu, Pasaulio sveikatos organizacija ignoruoja bet kokius technologinius sprendimus, kurie padėjo mesti rūkyti milijonams žmonių.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 8:50 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:37 PM

Apie tai „The Times“ paskelbė po to, kai PSO nusprendė riboti garų principu veikiančių įrenginių, prie kurių priskiriamos ir elektroninės cigaretės, vartojimą.

Taip nutarta nepaisant Anglijos sveikatos tarnybos įspėjimų, kad tokie įrenginiai yra 95 proc. saugesni nei įprastos cigaretės.

Ignoruoja alternatyvas

Kaip teigiama JAV organizacijos „Reason Foundation“ pranešime, siekiant išvengti rūkymo padarinių, gydytojai turėtų rekomenduoti rūkantiesiems mažiau kenksmingus gaminius kaip alternatyvą įprastoms cigaretėms.

Šalyse, kuriose tokie gaminiai legalūs, cigaretes vartojančių asmenų gerokai sumažėja.

„The Times“ rašoma, kad garų principu veikiantys įrenginiai galėtų būti prilyginami statinams – vaistams, skirtiems cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti.

Nors statinai turi šalutinį poveikį, medicinoje šie vaistai yra plačiai naudojami, nes sumažina širdies ligų riziką.

Kaip pavyzdys pateikiamas ir kramtomojo tabako legalizavimas Švedijoje.

Šios šalies vyriausybės duomenimis, 2015 metais Švedijoje reguliariai rūkė tik 5 proc. vyrų, o 25 procentai vartojo kramtomąjį tabaką.

Tam esą įtakos turėjo valstybės suteikta galimybė rinktis produktą, kuris sveikatai kenkia mažiau nei cigaretės.

Derasi už uždarų durų

Be to, ekspertams kelia abejonių ir sprendimo dėl mažiau kenksmingų tabako gaminių draudimo priėmimo tvarka.

PSO dažnai kaltinama, kad jų rengiamos konferencijos, susitikimai yra neskaidrūs.

Pavyzdžiui, 2012-aisiais Seule ir 2014 metais Maskvoje surengtos konferencijos dėl Tabako kontrolės pagrindų konvencijos vyko neįleidus žiniasklaidos atstovų.

Svarstant Tabako kontrolės pagrindų konvencijos nuostatas dalyvauja tik 20 nevyriausybinių organizacijų, nors įgyvendinant Klimato kaitos konvenciją dalyvauja daugiau kaip 2 tūkst. nevyriausybinių organizacijų.

Sprendžiant tabako gaminių vartojimo ribojimo klausimus nepageidaujamos ir tiesiogiai susijusios šalys – rūkantieji, tabako augintojai, prekybininkai.

Strategija nepasiteisino

2004 metais PSO parengė Tabako kontrolės pagrindų konvenciją, kurios tikslas neva yra „apsaugoti dabartinę ir būsimąsias kartas nuo kenksmingo tabako vartojimo ir priverstinio kvėpavimo tabako dūmais poveikio sveikatai ir aplinkai bei socialinių ir ekonominių pasekmių“.

Nepaisant to, įsigaliojus konvencijai rūkančiųjų pasaulyje padaugėjo, ypač Kinijoje, kuri tapo pagrindiniu PSO taikiniu sprendžiant rūkymo problemą.

Ekspertų teigimu, tam įtakos turėjo PSO netinkamai pasirinkta prevencijos strategija „Nerūkyk, arba mirsi“, ignoruojanti bet kokius naujųjų technologijų siūlomus sprendimus, kurie padėjo mesti rūkyti milijonams žmonių. („The Times“, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.