Ar nutuokiate, kokia žemės ūkio technika – darbščiausia?

Retas Lietuvos ūkis neišsiverčia ne tik be modernaus, galingo traktoriaus ir kombaino, bet ir be teleskopinio krautuvo. Traktoriais ir žemės ūkio technika prekiaujančios bendrovės „Dotnuva Baltic“ specialistų teigimu, stambiuose ūkiuose teleskopinis krautuvas dirba trigubai daugiau valandų nei kombainas ir dvigubai daugiau nei traktorius. Daugeliui ūkininkų ir bendrovių ši mašina tapo kasdienybės dalimi, kitiems ji – artimos ateities vizija.

Teleskopinis krautuvas.<br>Organizatorių nuotr.
Teleskopinis krautuvas.<br>Organizatorių nuotr.
Teleskopinis krautuvas.<br>Organizatorių nuotr.
Teleskopinis krautuvas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-20 16:06, atnaujinta 2017-05-12 11:59

Krautuvu krauna, kelia, stumia ir kasa

Pasvalio rajono ūkininkas Vilhelminas Janušonis kartu su broliu 3,5 tonos keliamosios galios teleskopinį krautuvą „Case IH Farmlift“ įsigijo praėjusių metų rudenį.

„Šios mašinos mums reikėjo visur: ir pakrauti, ir pakelti, ir pastumti, ir pakasti“, – sako ūkininkas.

Iki 2015 metų rudens Janušoniai ūkyje naudojo pačių susikonstruotą, prie traktoriaus kabinamą krautuvą.

„Savo laiku visi buvome šiek tiek inžinieriai, – juokauja ūkininkas. – Didžiulis skirtumas. Tai, ką buvome patys sukonstravę ir naujas teleskopinis krautuvas – nepalyginami dalykai“.

Sprendimą įsigyti teleskopinį krautuvą broliai Vilhelminas ir Evaldas Janušoniai priėmė nesunkiai. Pastaruoju metu ne tik jautė vis didesnį pajėgesnio krautuvo poreikį, bet ir išbandė panašią mašiną savo laukuose – kurį laiką ją nuomojosi.

„Laikome grūdus angare, ir kraunant mums reikia juos sukasti aukštyn. Dėl to rinkomės ne penkių, ne septynių, o devynių metrų strėlę“, – aiškina V. Janušonis.

Augalininkystės kryptį pasirinkęs V. Janušonis šiuo metu daugiausia augina grūdines ir ankštines kultūras. Brolių ūkio dirbamos žemės plotai užima beveik 300 hektarų. Tokiame ūkyje teleskopinis krautuvas panaudojamas dirbant ne vieną darbą. V. Janušonis įvardija keletą patrauklių jo išbandyto teleskopinio krautuvo savybių: patogu valdyti, didelė keliamoji galia, juo kur kas sparčiau pavyksta krauti grūdus.

Daugiau dirba nei traktorius ir kombainas

Bendrovės „Dotnuva Baltic“ produktų vadybininko Gintaro Sprindžiūno teigimu, teleskopinis krautuvas – viena svarbiausių ištisus metus naudojamų mašinų didesniuose šalies ūkiuose. Pasak jo, kombainas ūkyje dirba vidutiniškai 200–300 valandų per metus, traktorius – 400–600 valandų, o teleskopinis krautuvas – net iki 1000 valandų. Mat šio krautuvo prireikia ne tik kraunant grūdus, bet ir iškraunant trąšas bei tręšiant, taip pat ir tvarkant mėšlą gyvulininkystės ūkiuose.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad teleskopinius krautuvus perka daugiau kaip 250 hektarų dirbantys ūkininkai. Stambesni ūkininkai ir bendrovėse turi net 3–5 tokius krautuvus“, – tvirtina G. Sprindžiūnas.

Bendrovės specialistas taip pat atkreipia dėmesį ir į Lietuvos ūkių išskirtinumą. Kadangi mūsų šalyje nemažai didelių ūkių, čia teleskopiniai krautuvai dargi populiaresni nei tokiose šalyse kaip Švedija ar Suomija. Jose dažniau naudojami frontaliniai krautuvai. O štai didesniuose Lietuvos augalininkystės ar gyvulininkystės ūkiuose prireikia našesnių krautuvų – būtent tokie yra teleskopiniai.

Mažesniuose Lietuvos ūkiuose, kaip ir Skandinavijos šalyse, populiarūs frontaliniai krautuvai, kurie montuojami prie traktoriaus. Anot G. Sprindžiūno, šie krautuvai nuo teleskopinių atsilieka manevringumu, juos nėra patogu valdyti. Frontaliniai krautuvai nuo teleskopinių skiriasi ir keliamąja galia. Pavyzdžiui, frontalinio krautuvo kaušas dažniausiai talpina 1000–1500 litrų, o teleskopinio krautuvo kaušo talpa siekia net 2000–3000 litrų.

Be frontalinių krautuvų, gyvulininkystės ūkiuose dar naudojami šarnyriniai teleskopiniai krautuvai su nedidelėmis 4–5 metrų teleskopinėmis strėlėmis.

Vertinamas dėl ilgos strėlės

Pasak bendrovės „Dotnuva Baltic“ Pasvalio filialo vadovo Arūno Samulionio, krautuvo strėlės aukštis itin svarbus augalininkystės ūkiuose.

„Vien jau norint įkelti grūdus į sunkvežimį ar priekabą, reikia ne mažesnės nei 5 metrų krautuvo strėlės, na, o 7–9 metrų strėlės prireiks, norint suformuoti aukštesnę grūdų krūvą ar sukrauti šiaudų rulonus.

Jeigu norime angare tinkamai sudėti grūdus, kitas pasirinkimas būtų nebent statyti kokius nors griozdiškus transporterius. Tad nenuostabu, kad dalis smulkiųjų ūkių prireikus skolinasi tokį krautuvą iš gretimai įsikūrusių stambesnių kaimynų. Kai kuriems ūkiams tai padeda ir ūkininkus subūrę kooperatyvai“, – aiškina A. Samulionis.

Jo tvirtinimu, teleskopinis krautuvas – universalus daiktas, kuris gali būti naudojamas tiek augalininkystės, tiek pieno sektoriaus ūkiuose. Pieno ūkyje juo galima krauti šienainio rulonus, mėšlą, tvarkyti pašarus. Šis krautuvas gali būti įvairiai komplektuojamas.

Naujasis teleskopinis krautuvas ūkininkams Janušoniams jau pravertė ir ūkio statybų darbuose. Su juo buvo kraunamos žemės, teko iš vienos vietos į kitą perkelti sunkesnius daiktus. Žiemą savąjį „Case IH Farmlift“ dargi panaudojo sniegui kasti. Įsigijęs teleskopinį krautuvą V. Janušonis jį įvardija kaip savo ūkininkavimo būtinybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.