Skandalas dėl „Samsono“ produkcijos: FNTT meta rimtus įtarimus

Kaune įsikūrusi viena didžiausių Lietuvos mėsos perdirbimo bendrovių „Samsonas“ ir daugybė smulkesnių prekybininkų pateko į teisėsaugos akiratį. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pradėjo tyrimą dėl galimai apgaulingo apskaitos tvarkymo. Byloje įtarimai pareikšti dviem asmenims, bet greitu laiku jų skaičius turėtų išaugti.

Kaune įsikūrusi viena didžiausių Lietuvos mėsos perdirbimo bendrovių „Samsonas“ ir daugybė smulkesnių prekybininkų pateko į teisėsaugos akiratį.<br>T.Bauro nuotr.
Kaune įsikūrusi viena didžiausių Lietuvos mėsos perdirbimo bendrovių „Samsonas“ ir daugybė smulkesnių prekybininkų pateko į teisėsaugos akiratį.<br>T.Bauro nuotr.
FNTT atlieka tyrimą dėl galimai nelegalio prekybos mėsos produkcija.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
FNTT atlieka tyrimą dėl galimai nelegalio prekybos mėsos produkcija.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 1:24 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:33 PM

Įtariama, jog dideli kiekiai kumpių, dešrelių, kitos produkcijos iš „Samsono“ keliaudavo į patikimus klientų prekybos taškus, esančius Kaune ir Klaipėdoje be jokių apskaitos dokumentų.

FNNT atstovai įtaria, jog šešėlyje parduota mėsos produkcija nebuvo įtraukiama į apskaitą – bendrovė galėjo vesti „juodąją buhalteriją“.

Finansinių nusikaltimų tyrėjai ir mokesčių inspektoriai praėjusią savaitę atliko 13 kratų Klaipėdos ir Kauno regionuose – jų metu aptikti reikšmingi dokumentai, registrai, šešėlinės prekybos mastą atskleidžiantys užrašai. Išsivežti ir kompiuteriai, kuriuose saugota svarbi informacija.

Finansinių nusikaltimų tyrėjai tikrins dokumentus ir realiai įmonėse aptiktų mėsos produktų kiekius, ar jie sutampa. Nelegalios prekybos produktai galėjo būti užkimšę parduotuvių ir turgaviečių prekystalius.

Sulaikytas asmuo su, įtariama, neapskaitytomis mėsos produkciją realizuojančios bendrovės piniginėmis lėšomis.

Įtariant šešėlinę prekybą mėsos perdirbimo ceche ir skerdykloje Šakių rajone, taip pat sandėliuose Kaune, atlikta produkcijos likučių inventorizacija.

„Tai ne vienintelis FNTT atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame atskleidžiama stambiausių mėsos perdirbėjų šešėlinė veikla. Tyrimai rodo, kad mėsą ar jos produkciją parduodanti bendrovė sumažina realią apyvartą ir vengia mokėti mokesčius. Įtariama, kad bendrovių apskaitoje nedeklaruojami visi sandoriai, klastojamos sąskaitos faktūros ir kiti dokumentai.

Taip iškraipomi duomenys apie realią bendrovių prekybą, bendrovės vengia mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM), vėliau iš šių pinigų gali būti mokami atlyginimai vokeliuose“, – tvirtino FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

„Samsono“ atstovai nepateikė savo komentaro šioje istorijoje – bendrovės prezidentas Alfredas Rimidis šiuo metu yra išvykęs, o komercijos direktorė Violeta Kašėtienė tvirtino neturinti įgaliojimų bendrauti su žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų