Šokas SPA darbuotojams: sužinojo, kad yra seniai atleisti

Pajūryje SPA paslaugas teikiančios įmonės „SPA Smilties“ vadovė Laima Lelienė neįprastai mažino išlaidas: darbuotojams nieko nežinant juos kuriam laikui atleisdavo iš darbo, taip valstybei nemokėjo mokesčių.

Kretingos rajone pernai atidarytas sveikatingumo centras „Atostogų parkas“.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Kretingos rajone pernai atidarytas sveikatingumo centras „Atostogų parkas“.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Sep 23, 2016, 5:42 PM, atnaujinta May 12, 2017, 4:27 AM

Kretingos rajono apylinkės teismas tokį verslininkės išradingumą įvertino solidžia administracine bauda.

Už per patikrinimą užfiksuotus aštuonis nelegaliai dirbusius žmones L.Lelienei skirta beveik 23,2 tūkst. eurų bauda – po 2896 eurus už kiekvieną darbuotoją.

Už nelegalius darbuotojus verslininkei buvo taikyta didesnė bauda todėl, kad už tokį pat pažeidimą ji jau buvo bausta ir pernai.

Netikėta žinia pribloškė

Kad Kretingos rajone pernai atidarytame sveikatingumo centre „Atostogų parkas“ veikiančiame SPA toliau dirba oficialiai atleisti asmenys, mokesčių inspektoriai sužinojo atsitiktinai.

Gegužę viena šios įmonės darbuotoja atėjo į Mokesčių inspekciją verslo liudijimo. Tikrinant duomenis paaiškėjo, kad iš ankstesnės darbovietės ji yra atleista ir šiuo metu niekur nedirba.

Tokios žinios apstulbinta mergina tikino, kad ji dirba šalia Palangos esančio plačiai išreklamuoto sveikatingumo komplekso SPA centre.

Jį tikrinę mokesčių inspektoriai pribloškė čia dirbančius sveikatinimo ir grožio paslaugas teikiančius darbuotojus.

Paaiškėjo, kad jiems patiems nežinant po mėnesį ir ilgiau buvo atleisti septyni darbuotojai – aerobikos treneris, kirpėjos, masažuotojos, kosmetologės ir netgi direktoriaus pavaduotoja.

Dar viena tokia nutraukta darbo sutartis buvo rasta Klaipėdoje veikiančiame tos pačios įmonės SPA centre.

Iškalbingi ir „Sodros“ duomenys, pagal kuriuos šioje įmonėje darbuotojų skaičius nuolat svyruoja, tačiau praėjusių metų pabaigoje 20 darbuotojų kolektyvas mėnesiui staiga sumenko iki 9 žmonių.

Dirbo neva po kelias valandas

Kad yra atleisti, kasdien į darbą ateinantys darbuotojai nė nenutuokė. Nors jie ir gaudavo darbo sutartyse nurodytus atlyginimus, šie pinigai nebūdavo įtraukti į įmonės buhalterinę apskaitą.

Iš viso šitaip „atleistiems“ darbuotojams išmokėta apie 2 tūkst. eurų.

Kai buvo atsiskleista tokia įžūli darbdavio apgaulė, dalis specialistų paliko įmonę.

Be to, buvo nustatyta, kad dalis visą darbo dieną dirbusių specialistų fiktyviai buvo įdarbinti vos kelioms valandoms per dieną. Jų pačių sutikimu atlyginimo skirtumas jiems grynaisiais pinigais būdavo išmokamas neoficialiai.

Net pati įmonės vadovė L.Lelienė už oficialų minimalų atlyginimą sau per savaitę buvo nusistačiusi penkių valandų trukmės darbą – kasdien vos po valandą.

Neregėto įžūlumo atvejis

Tikrinimo metu įmonės vadovė iš pradžių bandė kurti įvairias istorijas apie darbuotojų atleidimą. Tačiau galiausiai pripažino, kad tokiu būdu siekė sumažinti mokesčius valstybei.

Tačiau nuo jų verslininkė niekur nepabėgo. Be teismo jai skirtos baudos, įmonei į valstybės biudžetą teks sumokėti nuslėptus mokesčius ir papildomai priskaičiuotas sumas.

Toks darbdavio įžūlumas nustebino ir mokesčių inspektorius.

„Pirmą kartą susidūrėme su tokiu atveju, kai nemaža dalis darbuotojų atleidžiami jiems nežinant, o įmonės darbas organizuojamas taip, lyg jie dirbtų ir atlyginimą gautų legaliai“, – teigė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.