Ūkininkaujanti dzūkė kiaules nuo inspektorių bandė paslėpti miške

Varėnos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai pagal gautą informaciją patikrino ūkį Kuklių kaime Jakėnų seniūnijoje. Šis kaimas yra VMVT nustatytoje buferinėje afrikinio kiaulių maro (AKM) zonoje, kurioje esančiuose ūkiuose privalėjo būti paskerstos visos laikytos kiaulės.

Maro zonose ūkininkams sunku skirtis su gyvuliais, bet veterinarijos inspektoriai netaiko išimčių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Maro zonose ūkininkams sunku skirtis su gyvuliais, bet veterinarijos inspektoriai netaiko išimčių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2016, 3:31 PM, atnaujinta May 12, 2017, 4:44 AM

Ūkio teritorijoje beieškant savininkų, medinėje pašiūrėje inspektoriai aptiko laikomas dvi juodmarges kiaules. Nustatyta ir biologinio saugumo priemonių taikymo pažeidimų.

Kadangi patikrinimo metu ūkyje savininkų nebuvo, buvo priimtas sprendimas ūkio patikrinimą pratęsti kitą dieną.

Varėnos VMVT inspektoriams atvykus pakartotinai, ūkio savininkė patikino, kad jokių kiaulių nelaiko, tačiau parodžius nufotografuotus gyvulius, prisipažino, kad kurį laiką laikė porą vietnamietiškų kiaulių, kurios jau esą išvežtos iš ūkio.

Inspektoriams paaiškinus apie sankcijas, kurios gresia už neteisėta kiaulių laikymą ir perdavimą, savininkė traktoriumi iš miško atgabeno slepiamas kiaules.

Ūkio savininkei inspektoriai nurodė per nustatytą laikotarpį paskersti arba nugaišinti kiaules dalyvaujant įgaliotam veterinarijos gydytojui, kuris paimtų mėginius ištirti laboratorijoje dėl AKM. Už biologinio saugumo priemonių pažeidimus jai skirta administracinė nuobauda.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dar kartą primena, kad nustatyta tvarka nedeklaruojantiems kiaulių ar nesilaikantiems biologinio saugumo bei kitų teisės aktų reikalavimų kiaulių laikytojams yra taikomos nuobaudos.

Šią savaitę Lietuvoje AKM nustatytas 1 nugaišusiam šernui, rastam Anykščių rajono savivaldybės Debeikių seniūnijos miške.

Viso šiais metais Lietuvoje nustatytos 209 vietos, kuriose AKM patvirtintas 323 šernams (277 nugaišusiems ir 46 sumedžiotiems). Latvijoje šiais metais nustatyta 612, Estijoje – 751, Lenkijoje –28 vietos.

Be to, VMVT gavo informaciją iš Latvijos kolegų, kad vakar, rugsėjo 22 d., Gulbenės apskrityje AKM židinys nustatytas kiaulių laikymo vietoje, kurioje buvo laikoma 119 kiaulių. Vykdomas tyrimas, aiškinamasi, kaip virusas galėjo patekti į ūkį.

Šiais metais Lietuvoje nustatyta 18, Estijoje – 6, Lenkijoje – 17, Latvijoje – 3 židiniai kiaulių laikymo vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.