Startuoja pirmą kartą Lietuvoje rengiama Inovacijų savaitė

Šiandien prasideda pirmą kartą Lietuvoje rengiama „Inovacijų savaitė 2016“, kurią Ūkio ministerija organizuoja kartu su partneriais. Per šešias dienas Vilniuje ir Kaune įvyks daugiau kaip 50 nemokamų renginių, skirtų tiek profesionalams – verslininkams, tyrėjams – tiek visai visuomenei – inovacijomis besidomintiems žmonėms.

Ūkio ministerijos nuotr.
Ūkio ministerijos nuotr.
Ūkio viceministras Marius Skarupskas.<br>Ūkio ministerijos nuotr.
Ūkio viceministras Marius Skarupskas.<br>Ūkio ministerijos nuotr.
Ūkio ministerijos nuotr.
Ūkio ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2016, 8:16 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:28 AM

„Inovacijų savaitės metu norime paskatinti žmones dar labiau domėtis inovacijomis, padėti suprasti, iš kur jos atsiranda, kaip jas kurti patiems, supažindinti su jau sėkmingais šalyje sukurtais inovacijų pavyzdžiais ir prototipais.

Todėl visą savaitę kas dieną vis kita miesto erdvė taps traukos centru – visuomenei duris atvers inovatyvios įmonės, laboratorijos, bus organizuojami pažintiniai turai po atviros prieigos centrus, renginiai mokslo ir technologijų parkuose, kūrybinėse dirbtuvėse, vyks seminarai, atviros paskaitos, kontaktų mugės, diskusijos su sėkmingai dirbančiais verslininkais, inovacijų ir technologijų paroda, verslo ir mokslo piknikas ir daug kitų renginių“, – pasakoja ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Paskatins domėtis inovacijomis

Jau šiandien visi norintys gali dalyvauti pažintiniame ture po VGTU „Linkmenų fabriką“ ir susipažinti su čia veikiančiomis laboratorijomis, išbandyti įvairias inovacijas: kepti blynus 3D spausdintuvu, maišyti inovatyviu įrankiu, pasivažinėti elektriniu paspirtuku ar elektrine riedlente, išmaniai fotografuoti, sujungti mikroschemas ir kt.

Čia pat vyks ir diskusija apie kūrybiškumą ir inovacijas. Apie tai, kodėl svarbu būti kūrybišku, kam reikalingos inovacijos, kur ir kaip jos gimsta, diskutuos garsūs Lietuvos verslo, mokslo, politikos atstovai, o 10 jauno verslo atstovų pristatys inovacijų prototipus, kuriuos jie sukūrė per vieną iššūkių savaitę.

Vienas iš savaitės akcentų – tradicija tapusi tarptautinė inovacijų konferencija „Inovacijos: ateitis prasideda šiandien“, kurioje šiais metais daugiausia dėmesio bus skiriama inovacijoms palankios aplinkos kūrimui. Konferencijos metu bus dalijamasi įžvalgomis apie finansinių technologijų plėtrą Lietuvoje, diskutuojama apie dalijimosi ekonomikos, daiktų interneto plėtros ir palydovinių duomenų panaudojimo Lietuvoje iššūkius, aptariami naujų produktų įvedimo į rinką klausimai. Konferencijos metu tradiciškai bus apdovanotas ir konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė 2016“ nugalėtojas.

Demonstruos išradimus

Pasak ūkio viceministro M. Skarupsko, visuomenę turėtų itin sudominti ir vyksiančios inovacijų parodos. Vilniuje bus eksponuojamas biometrinis alkotesteris, žuvų sonaras, išmanusis vonios kilimėlis, daugkartinė užrašų knygutė ir kitos naujovės. Kaune bus galima apžiūrėti pirmojo lietuviško palydovo „LitSat1“ maketą, asmens dokumentų, banknotų ir kitų dokumentų apsaugai naudojamas hologramas, elektrinę dviračio pavarą „Rubbee“ ir kitus išradimus.

Per „Inovacijų savaitę 2016“ pirmą kartą visiems besidomintiems duris atvers ir didžiausi bei stipriausi Lietuvoje mokslo centrai ir inovatyvios verslo įmonės. Sužinosite apie genų redagavimo žirklių naudą, žmogaus smegenų tyrimų paslaptis, pamatysite, kaip kuriamos laikui nepavaldžios konstrukcijos, sužinosite, koks pirmasis lietuviškas produktas pateko į „Apple“ parduotuves, ir dar daugiau.

Renginių gausu ir Kaune

Kaune renginių maratonas prasidės antradienį nuo verslo bendruomenei skirto seminaro „Kas skatina verslo tarptautinę plėtrą?“. Visuomenei tądien duris plačiai atvers ir į ekskursijas pakvies Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijų universitetai.

Čia bus galima susipažinti su robotikos, genetikos, neuromokslų, multimedijų laboratorijomis ir jose atliekamais moksliniais tyrimais. Smalsuoliams bus pasakojama, kaip kuriami nauji kovos su vėžiniais susirgimais būdai naudojant biotechnologijas, susipažinsite su smegenų veiklos tyrimais, taip pat su išplėstinės ir virtualios realybės kūrimu ir panaudojimu buityje, sužinosite apie robotikos galimybes ir perspektyvas mūsų gyvenime.

Kaune išskirtinis renginys vyks ketvirtadienį – bus atidaryta „DesignLibrary“, kuri yra ketvirta tokio tipo biblioteka pasaulyje.

Pabaigai – šeimos šventė su robotais

Inovacijų savaitę užbaigs šeštadienį, spalio 1 d. Vilniuje prie Baltojo tilto vyksianti šeimos šventė, kurioje vyks robotų eisena, lenktynės ir kovos. Visi susirinkusieji galės stebėti bepiločių skraiduolių pasirodymą, bepiločių kovas su kliūtimis, o jaunieji inovatoriai galės susikonstruoti robotą ir dalyvauti eitynėse bei gauti apdovanojimą. Per šeimų pikniką bus pristatyti technologiniai būreliai tėvams ir vaikams.

Išsamią „Inovacijų savaitės 2016“ programą galima rasti adresu www.inovacijusavaite.lt, taip pat socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ Inovacijų savaitės paskyrose.

„Inovacijų savaitės 2016“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su partneriais Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, Lietuvos inovacijų centru, Visorių informacinių ir technologijų parku, „Saulėtekio slėnio“ mokslo ir technologijų parku, Fizikų instituto mokslo ir technologijų parku, Kauno mokslo ir technologijų parku, taip pat su mokslo ir studijų institucijomis: Vilniaus universitetu, Vilniaus Gedmino technikos universitetu, Kauno technologijos universitetu, Lietuvos sveikatos mokslų universitetu ir Vytauto Didžiojo universitetu. Prie „Inovacijų savaitės“ prisijungė ir sėkmingai dirbantys verslininkai, inovatoriai, kūrėjai, mokslo atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.