Miškingose Oslo apylinkėse – ištisos benamių iš Rytų Europos stovyklos

Miškelyje, esančiame Kringšo (Kringsjå) rajone šiaurinėje Norvegijos sostinės Oslo dalyje, įsikūrė palapinių miestelis, kur pristatyta lauko kėdžių ir senų medinių stalų. Visur aplinkui prišiukšlinta, ir mes turime eiti saugodamiesi, kad neįmintume į žmonių išmatas, rašo Ronnie Baraldsnesas televizijos kanalo tv2 svetainėje.

Pastaruoju metu tokių stovyklų skaičius gerokai padidėjo.<br>AP nuotr.
Pastaruoju metu tokių stovyklų skaičius gerokai padidėjo.<br>AP nuotr.
Pastaruoju metu tokių stovyklų skaičius gerokai padidėjo.<br>AP nuotr.
Pastaruoju metu tokių stovyklų skaičius gerokai padidėjo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 5:26 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:22 PM

Čia gyvena apie dvidešimt žmonių tokiomis sąlygomis, kurias daugelis iš mūsų pavadintų žeminančiomis ir apgailėtinomis.

Šiukšlių krūvos

„Labai liūdna matyti, kad taip gyvena žmonės, bet šiukšlių kalnai mūsų atvirose vietose tapo didele problema“, – sako Janas Haugeris, žinomas Šiukšlių generolo pravarde. Šis Šiukšlių generolas atsakingas už apsišvarinimą tose stovyklose policijai iškeldinus iš ten įsikūrusius benamius.

Stovykla Kringše – anaiptol ne vienintelė. Pastaruoju metu tokių stovyklų skaičius gerokai padidėjo.

Mažiausiai 150 stovyklų

„Per pastaruosius dvejus metus mes suskaičiavome daugiau kaip 150 įvairių vietų, kur buvo stovyklos ir kur pastaruoju metu įsikuria naujos stovyklos“, – sako J.Haugeris.

Tai tik tos stovyklos, apie kurias pranešta, o be jų dar yra nemažai neaptiktų. Niekas nežino tikslaus jų skaičiaus.

Vos per keletą metrų nuo palapinių miestelio Kringše įsikūręs naujitėlaitis treniruočių centras, kur šešiamečiai vaikai žaidžia futbolą, ir dabar centro vadovai baiminasi, kad rytų europiečiai gali pamėginti parduoti vaikams alkoholio.

Apstu alkoholio

„Mes matėme, kaip jie čia nešasi alų ir stipriuosius alkoholinius gėrimus. Kartą stovyklos prieigose suskaičiavome virš 400 alaus ir spiritinių gėrimų butelių. Suprantama, mes nerimaujame, juk jie gali pamėginti šį alkoholį parduoti“, – sako Sjuras Skridsholas, Liuno (Lyn) slidinėjimo ir futbolo klubo vadovas.

Jis pasakoja, kad migrantai iš Rytų Europos gyvena netoli klubo pastato, kad jie bando atidaryti duris, kad patektų į vidų. Iš centro jau dingo daug drabužių ir inventoriaus.

Uždraus duoneliauti

Norvegijos opozicija, Konservatorių (Høyre) ir Pažangos (Fremskrittspartiet) partijos pareiškė pradedančios naują kovą prieš duoneliautojus sostinėje.

„Mes laikome, kad toks draudimas gali sumažinti atvykėlių skaičių, ir mes šį klausimą iškelsime, sako konservatorių atstovas Eirikas Lae Solbergas, Oslo komunos transporto ir aplinkos komiteto pirmininkas.

Ir nors straipsnyje palapinių miestelius giraitėse aplink Oslą ir kitus Norvegijos miestus statantys atvykėliai įvardijami kaip rytų europiečiai nekonkretizuojant, iš kurios šalies jie atvykę, kas galėtų paneigti, kad tarp jų nėra ir lietuvių.

Tačiau uždraudus elgetauti greitai jie galės grįžti į tėvynę ir apsigyventi Vilniuje lietuvių paliktuose senuose namuose. Juk visi vilniečiai turėtų persikelti į naujus butus, kaip žada vieno kandidato į Seimą agitacinis plakatas, kabantis viešojo transporto stotelėse, kur jau ne pirmus metus žiemą vasarą nakvoja vilniečiams pažįstama garbaus amžiaus moteriškė skurdo paženklintu veidu ...

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.