Gydytojai siunta – valdžia ignoruoja jiems duotą pažadą

15 tūkstančių medicinos darbuotojų savaitgalį buvo suvažiavę į Lenkijos sostinę Varšuvą reikalauti geresnio sistemos finansavimo.

Daugiau nuotraukų (4)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 28, 2016, 1:30 PM, atnaujinta May 11, 2017, 9:03 PM

Milžiniška demonstracija tapo akibrokštu pirmus metus šalį valdančiai katalikiškai Teisės ir teisingumo partijai (TTP), nes ją remianti didžiausia profsąjungų organizacija „Solidarnosc“ yra pasižadėjusi protestų nerengti.

„Solidarnosc“ priklausantys medikai kvietė kolegas boikotuoti kitų profsąjungų rengiamą protesto akciją, tačiau raginimo nebuvo paklausyta.

Gydytojų profsąjungos lyderis Krzysztofas Bukielis pareiškė, kad medikai į gatvę išeiti ryžosi todėl, jog suprato, kad TTP juos apgavo ir neketina tesėti rinkimų pažadų kelti algas.

Pagrindiniai medikų reikalavimai yra du: dvigubai padidinti biudžetinį sveikatos apsaugos sistemos finansavimą ir tiek pat pakelti algas. Medicinos seserų, laborantų ir techninių darbuotojų algas reikalaujama nedelsiant padidinti iki 6 tūkst. zlotų, praktiką atliekančių rezidentų atlygį – iki 8 tūkst., o gydytojų specialistų – iki 12 tūkst. zlotų (atitinkamai 1,4, 1,87 ir 2,8 tūkst. eurų).

Prieš metus tokiam algų didinimui pritarė ir dabartinis sveikatos apsaugos ministras Konstantinas Radziwilas, garsiai peikęs ankstesnę vyriausybę. Bet tapęs ministru K.Radziwilas paskelbė, kad algas pakelti įmanoma tik per penkerius metus.

Tokį siūlymą medikai pavadino apgavyste, nes po penkerių metų šalį gali valdyti visai kita partija ir vyriausybė, o prieš rinkimus TTP pažadėjo finansavimą didinti nedelsdama.

Tačiau pradėję įgyvendinti kitas rinkėjams žadėtas permainas valdantieji susizgribo, kad viskam pinigų niekaip neužteks.

Dauguma verslo ekspertų ne kartą siūlė imti pavyzdį iš kaimyninės Čekijos ir įvesti mokamą gydymą. Čekams tai padėjo sumažinti pacientų eiles, uždaryti nerentabilias ligonines, o likusiose gerokai pakelti algas.

Lenkijoje jokia valdančioji partija tam nesiryžo, nes bijojo rinkėjų pasmerkimo.

Vis daugiau Lenkijos medikų ieškodami geresnio atlygio išvyksta dirbti į užsienį, todėl sveikatos apsaugos sistemoje trūksta net pusės medicinos seserų ir ketvirtadalio gydytojų.

Visą šalį prieš kelias savaites sukrėtė 44 metų anesteziologės Dorotos M. mirtis nuo persidirbimo – moteris dėl gydytojų trūkumo Bialogardo ligoninėje buvo priversta budėti ketvirtą parą be pertraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.