Unikali galimybė iš arti susipažinti su naujausiais Lietuvoje sukurtais išradimais

Ar įmanoma žmogaus balsą nufotografuoti? O nanopalydovą pakelti viena ranka? Kaip atsispausdinti 3D rašiklį? Apie šias ir daugybę kitų inovacijų galima sužinoti tiesiai iš jų kūrėjų lūpų ir jas išbandyti dviejose „Inovacijų svaitės“ parodose.

Paroda „Aš – inovatorius“ prekybos centre „Panorama“ prasidėjo šiandien, rugsėjo 28 d., ir tęsis iki rytojaus vakaro, o Kaune, Technologijų demonstravimo centre, su įdomiausiais išradimais galima susipažinti rugsėjo 29 d.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Paroda „Aš – inovatorius“ prekybos centre „Panorama“ prasidėjo šiandien, rugsėjo 28 d., ir tęsis iki rytojaus vakaro, o Kaune, Technologijų demonstravimo centre, su įdomiausiais išradimais galima susipažinti rugsėjo 29 d.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2016, 8:14 AM, atnaujinta May 11, 2017, 9:43 PM

Paroda „Aš – inovatorius“ prekybos centre „Panorama“ prasidėjo šiandien, rugsėjo 28 d., ir tęsis iki rytojaus vakaro, o Kaune, Technologijų demonstravimo centre, su įdomiausiais išradimais galima susipažinti rugsėjo 29 d.

„Šios abi parodos skirtos plačiajai visuomenei, todėl tikimės didelio lankytojų srauto. Tai tikrai puiki proga iš arti susipažinti su Lietuvoje gimusiomis inovacijomis ir technologijomis bei trumpam nusikelti į ateitį“, – sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Sostinėje vyksiančios parodos lankytojai savo klausimus gali užduoti daugiau nei 15-ai parodos dalyvių: „Esquoia“, „Innospark“, „Persimonas“, „Deeper“, „Nanoavionika“, „Rubbee“, „Sneakybox“, Lietuvos bepiločių orlaivių asociacijos nariams ir kt. Išradėjai ne tik pristato savo technologijas, bet ir leidžia patiems jas išmėginti: nuo papildytos realybės iki skrydžio dronų simuliacijos, nuo biometrinio alkotesterio iki žuvų sonaro, nuo išmanaus vonios kilimėlio iki daugkartinio naudojimo užrašinės.

Sudomino visą pasaulį

„Rubbee“– tai analogų neturinti elektrinė dviračio pavara. Prie dviračio įrenginys gali būti pritvirtinamas vos per 10 sekundžių, o jį vieną kartą įkrovus neminant galima nuvažiuoti 25 kilometrus. Pasak vieno iš jos kūrėjų ir projekto vadovo Gedimino Nemanio, pavara sulaukė didžiulio susidomėjimo visame pasaulyje, todėl labai realu, kad netrukus ji bus pradėta gaminti masiškai kurios nors didelės tarptautinės kompanijos. Šiuo metu ji gaminama Kaune palyginti nedideliais kiekiais, o prekiaujama ja visame pasaulyje.

„Pavarą mes vis dar tobuliname, bet apie naujoves papasakosime jau kitais metais. Pradėję nuo pavaros, mes sukūrėme visą technologinį paketą, kuris tinka ir kitiems įrenginiams – pavyzdžiui, elektriniams keltuvams, vandens transporto priemonėms, riedlentėms, paspirtukams. Taigi „Rubbee“ pavara, galima sakyti, buvo tik sėkminga pradžia“, – pasakoja G. Nemanis. „Esquoia“ kūrėjų komanda parodoje pristato daugkartinio naudojimo užrašų knygelę, turinčią mokyklinės lentos savybių bei unikalios technologijos rašiklius, kurių pagalba informacija ne tik gali būti užrašoma, bet ir ištrinama. Naujos kartos užrašų knygelės tausoja gamtą, mažina popieriaus suvartojimą ir keičia nusistovėjusį požiūrį į mums įprastus popierinius sąsiuvinius.

Pasak vieno iš keturių knygelės kūrėjų Valdemaro Tunkevičiaus, šia naujos kartos užrašų knygele jau prekiaujama ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse, pavyzdžiui, Anglijoje, Olandijoje, Švedijoje, JAV. „Turime įvairių dydžių knygelių. Neseniai dar sukūrėme baltąją lentą atstojančią plėvelę, kuri lengvai pritvirtinama ant sienos. Ji neužima daug vietos ir gali būti lengvai transportuojama, todėl ypač tinkama naudoti renginiuose“, – teigia V.Tunkevičius.

Nukels į ateitį

Šiuos ir kitus lietuvių sukurtus produktus ir technologijas galima išmėginti parodoje, kuri vyksta rugsėjo 28-29 d. Vilniuje, prekybos centre „Panorama“ (Saltoniškių g. 9). Inovacijų stendai abi dienas veiks nuo 12 iki 20 val.

Panaši paroda veikia ir Kaune, Technologijų demonstravimo centre, analogų neturinčioje modernioje inovacijų ekspozicijų erdvėje. Parodoje pristatomi KTU mokslininkų, KTU „Startup Space“ startuolių ir Kauno mokslo technologijų parko įmonių inovatyvūs išradimai: galima apžiūrėti pirmojo lietuviško palydovo „LitSat“ maketą, hologramas, naudojamas asmens dokumentų, banknotų ir kitų dokumentų apsaugai, elektrinę dviračio pavarą „Rubbee“ ir kitus išradimus.

Taip pat čia bus galima išbandyti virtualaus irklavimo ir varžybų transliavimo bei interaktyvią praturtintos realybės sistemas, daug kitų inovatyvių išradimų. Paroda vyks ketvirtadienį, nuo 10 iki 17 val.

Šios parodos, kuriose pristatomos naujausios Lietuvoje sukurtos technologijos – pirmą kartą Ūkio ministerijos kartu su partneriais rengiamos Inovacijų savaitės renginių dalis.

Detalesnės informacijos apie Ūkio ministerijos organizuojamus su inovacijomis susijusius renginius ieškokite internete www.inovacijusavaite.lt ir socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ Inovacijų savaitės paskyrose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.