Dizaino galia: kuria pridėtinę vertę ir didina pardavimus

Skaldyto akmens paviršių primenantis lubų šviestuvas „Luitas“ arba „HELLO! MOON“ kepurė su šviesą atspindinčiu bumbulu – tik pora pavyzdžių, kaip dizainas gali pakeisti įprastų daiktų veidą. Ką iš to laimi įmonės? Įdomūs dizaino sprendimai ne tik patraukia akį, bet ir generuoja didesnį pelną.

Vis daugiau verslininkų, pradėję kurti inovatyvius produktus ir plėsti eksportą, atranda dizaino svarbą.<br>123rf nuotr.
Vis daugiau verslininkų, pradėję kurti inovatyvius produktus ir plėsti eksportą, atranda dizaino svarbą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Miglė Janionytė

2016-09-29 09:54, atnaujinta 2017-05-11 19:09

„Vis daugiau verslininkų, pradėję kurti inovatyvius produktus ir plėsti eksportą, atranda dizaino svarbą. Globalioje rinkoje nepakanka, kad produktas būtų kokybiškas ir funkcionalus – pardavimų sėkmė taip pat priklauso ir nuo jo dizaino. Danų mokslininkai skaičiuoja, kad dizainą naudojančios įmonės generuoja beveik ketvirtadaliu didesnes pajamas, nei to nedarančios“, – sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Verta investuoti

Lietuvoje verslo sektoriaus išlaidos dizainui daugiausiai siejamos su vizualinės komunikacijos veikla – įmonės reklama, komunikacija IT priemonėmis, tuo tarpu pramonės sektoriui kartu reikalingas produkto ir pakuotės dizainas. Vis dėlto Lietuvos pramonės ekspertai patvirtina: nors Lietuvos įmonės yra suinteresuotos dizaino paslaugomis, nemažai jų kol kas tai vertina kaip rizikingą investiciją.

Tačiau drąsiau investuojantys lenkia pirštus vardindami naudą. Įvairių apdovanojimų už dizainą laimėjusių įmonių, tarp kurių – bendrovės „Rubineta“, „ACME Europe“, „Stumbras“, vertinimu, dizainas padeda formuoti įmonės įvaizdį, plėsti eksporto geografiją, didina konkurencingumą.

„Šiandien dizainas yra vienas iš svarbiausių kriterijų, pagal kurį vartotojai renkasi prekę. Manome, kad dėmesys kūrybai ir produkto išvaizdai ateityje tik didės“, – teigia automobilių klijavimu specialia vinilo plėvele užsiimančios įmonės „Promo Cars“ direktorius Mindaugas Kalpokas.

Artimiausiu metu startuos Europos Sąjungos priemonė, palengvinanti įmonių apsisprendimą investuoti į dizainą. Tai – Ūkio ministerijos administruojama priemonė „Dizainas LT“, skirta paskatinti įmones investuoti į gaminių ir paslaugų dizaino sprendimus ir tokiu būdu padidinti įmonės patrauklumą ir produktyvumą.

Traukos centras

Kad dizainas – perspektyvi sritis, rodo ir Kaune steigiamas vienintelis šiaurės Europoje Italijos kultūrinės asociacijos „Design Library“ padalinys. Jame – biblioteka, sauganti apie 3 tūkst. Italijos partnerių parinktų knygų, istorinių dizaino kompanijų produktų katalogų, įvairių leidinių, taip pat bendradarbiavimo erdvė.

„Tai – tarptautinis kontaktų ir žmonių tinklas, prie kurio prisijungę tiek dizaino, tiek įvairiose inovacijų srityse dirbantys menininkai, kūrėjai“, – sako KTU dizaino centro, kurio iniciatyva atidaroma biblioteka, vadovė Rūta Valušytė.

Anot jos, italų „Design Library“ organizuojami dizaino savaitės renginiai pritraukia milijonus žmonių iš viso pasaulio. „Ten kuriama dizaino istorija, – sako ji. – Mes perimame jų renginių modelį – dizaino ketvirtadienius: kviesime svečius iš užsienio, vyks žinių mainai „know how“, „meet up“ renginiai startuoliams. Tikimės, kad jie suburs kūrybingus žmones, skatins dalintis patirtimi ar kurti bendrus projektus su užsienio partneriais“.

Prie projekto jau prisijungė 16 Lietuvos įmonių, tarp kurių – baldų gamintojai UAB „Ulmas“ ir UAB „G-Forma“. Įmonių vertinimu, „Design Library Kaunas“ padės būti dizaino įvykių epicentre ir žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis bei stiliaus tendencijomis.

Kaune KTU „Santakos“ slėnyje rugsėjo 29 d. atidaroma netradicinė dizaino paroda „Design Library Kaunas“ – ketvirtoji pasaulyje. Jos padaliniai taip pat veikia Milane, Šanchajuje ir Stambule.

Daugiau apie dizaino galimybes sužinosite dalyvaudami Ūkio ministerijos kartu su partneriais organizuojamos Inovacijų savaitės renginiuose rugsėjo 26 – spalio 1 dienomis. Inovacijų savaitės programą rasite www.inovacijusavaite.lt, taip pat socialinių tinkle „Facebook“ ir „Instagram“ Inovacijų savaitės profilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?